Po překročení FUP si rychlosti 200 kbit/s užijete jen někdy O2

Po překročení FUP si rychlosti 200 kbit/s užijete jen někdy [O2]
2013-03-01T08:44:52+02:00
• 1. 3. 2013
1

Je tomu už týden, co Telefónica představila malou inovaci svých datových tarifů. Zároveň skončila roční doba, kdy byly všechny tarify o 50 Kč levnější, a tak došlo k vizuálnímu zdražení. Nejnovějším trhákem datových tarifů je rychlost po překročení FUP limitu a na tu se dnes zaměříme.

o2

Je pravdou, že po překročení vašeho datového limitu se vám sníží rychlost. Ovšem problémem jsou zóny, které společnost používá pro ještě větší omezení zákazníků. Jedná se o unikátní vychytávku, která vás neomezí na 200 kbit/s, ale rovnou vám přeruší připojení. Celkově jde o čtyři zóny:

  • bílá zóna – zahrnuje běžné datování po internetu (protokol http), přijímání a odesílání e-mailů,
  • šedá zóna – zabezpečené datování (protokol https) a VPN sítě,
  • hnědá zóna – sledování videí (YouTube, stream, …), poslouchání hudby přes internet (webová rádia, TuneIn, Play Music), VoIP hovory a FTP přenosy dat,
  • černá zóna – peer to peer připojení (stahování přes torrenty, hraní některých her).

Každý datový tarif má jinak nastavené maximální rychlosti pro každou zónu. Zajímavým faktem je to, že dokonce s polovinou tarifů si v černé zóně ani neškrtnete, i když jste FUP ještě nepřekročili. První tabulka ukazuje stav rychlostí do 1. 3. 2013 a druhá po tomto datu.  Rychlosti jsou uvedeny v kbps a platí jak pro download, tak i pro upload. Každý tarif má v jednotlivých zónách dvě hodnoty. Ta nalevo je maximální rychlost před dosažením limitu, druhá je po dosažení FUPu.

table-old

Zvýšení rychlosti se netýká zákazníků s předplacenou kartou využívajících balíček Internet v mobilu na den, zde zůstává rychlost 32 kb/s pro bílou, šedou i hnědou zónu a 16 kbit/s pro černou. V případě tarifní verze jsou podmínky stejné, ovšem v bílé zóně se rychlost zvýšila na 200 kb/s. Dle vyjádření společnosti O2 je maximální rychlost 200 kb/s dostupná u všech datových tarifů nezávisle na tom, jestli máte předplacenou kartu nebo paušál. Mylné informace byly uvedeny v ceníku společnosti a na základě této chyby byly nesprávné informace v tomto článku. Omlouváme se.

Zajímavostí je potom to, že pokud jste si aktivovali tarif Internet v mobilu(+) XXL před 1. 3. 2013, tak pro vás neplatí nově zavedený FUP limit 30 GB a datovat můžete pořád neomezeně. Důvod, proč se O2 rozhodlo k tomuto kroku, mi je neznámý.

o2 nove

Ve výsledku to potom znamená, že se vám načte mobilní web Dotekománie bez obrázků při rychlosti 200 kb/s za necelých pět sekund, s obrázky to bude potom trvat průměrně 20 sekund. Je nám jasné, že jakmile narazíte na FUP limit, tak budete navštěvovat i jiné weby, a proto jsme pro vás připravili malý přehled rychlostí stahování jednotlivých datových objemů. Není to žádná sláva, ale soubory do 10 MB stáhnete během několika minut.

speed

Zároveň připomínám, že tato maximální rychlost je vyšší než průměrná rychlost GSM sítě O2. Podle nezávislého měření společnosti DSL.cz byla průměrná rychlost stahování na GPRS nebo EDGE technologii v lednu 134 kbit/s.

Zvýšení rychlosti je rozhodně příjemná změna pro zákazníky Telefónicy. Ovšem pokud byste se rozhodli přejít od konkurence, tak si dávejte pozor. Dělení na zóny používá pouze O2. U T-Mobilu a Vodafonu je rychlost vždy jednotná!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Ja mam nejlevnejsi Internetovy tarif a po teto akci mam problemy s poslouchanim internetoveho radia. Driv s nacitanim po prekroceni FUP limitu nebyl problem, ale ted se neda internetove radio souvisle poslouchat (kazdych 10 sekund se seka). Podle vasi tabulky by ale nemelo vubec fungovat. Jsem z toho zklamany, protoze jsem byl zvykly poslouchat nemecke radio denne a ted to nejde. Nevite, jak je to u konkurence? Vodafone to tusim dusi jeste vic a T-Mobile ma asi 20kb/s.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat