Mozilla má velké plány s FireFox OS MWC

Mozilla má velké plány s FireFox OS [MWC]
2013-02-24T19:07:23+02:00
• 24. 2. 2013

Společnost Mozilla nemohla na mobilním veletrhu MWC chybět, jelikož již nakročila svým systémem FireFox do světa mobilního byznysu. Ten byl dominantou celého večera a není divu, že na konferenci se stála dlouhá fronta novinářů. Seznam hostů obsahuje i zvučná jména ze společností LG, Huawei, ZTE, Sprint a také šéfa Qualcommu. Ještě před zahájením akce bylo možné nahlédnout na prototyp telefonu v oranžové a bílé barvě. Podobnost grafického uživatelského rozhraní s Androidem čistě náhodná.

vld3291

Na začátku koloval sálem opravdový low-endový telefon značky ZTE, který přirovnal jeden redaktor The Verge k první generaci Android telefonů Huawei. Následovala rekapitulace výkonného ředitele Gary Kovacs. Pak se objevil na podiu Dr. Paul Jacobs, který v krátkosti hovořil kolem HTML5 a jeho významu pro webové technologie. Samotné jádro FF OS podporuje aplikace napsané v tomto jazyce. Do druhého kola kolování se dostává další modely – ZTE Open, o kterém jsme již psali a také Alcatel One Touch Fire, jenž prozkoumáme později.

vld3380

Důležití pro ekosystém jsou partneři, mezi které patří velcí hráči na trhu – Facebook, Twitter, Disney, MTv, Box, EA a další. Překvapením jsou mapy od Nokie, které byly přepracovány, aby mohlz fungovat na HTML5 platformě. Výkon testovaného kousku není velký, takže občas nějaké akce trvají déle. Nicméně známá hra Cut The Rope běží obstojně. Velké plány má Mozilla s obchodem Firefox, který nemá být klasickou tržnicí. Některé subjekty mohou být provozovány přímo operátory.

vld3470

Pravděpodobně prvním telefonem s novým operačním systémem bude model značky Alcatel – One Touch Fire, který zahájí svůj letní debut v nabídce polského Deutsche Telekom a další země budou následovat. DT se také podílí od roku 2011 na vývoji tohoto systému a zakládá si na open-source projektech, které mají vytvořit konkurenční prostředí. Představený telefon pohání procesor Qualcomm Snapdragon na frekvenci 1 GHz, 256 MB operační paměti a 512 MB uživatelského prostoru. Půjde o cenově dostupný telefon.

onet

Zdroj: live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat