Samsung Exynos 5 Octa – bližší informace

Samsung Exynos 5 Octa – bližší informace
2013-01-14T08:15:04+02:00
• 14. 1. 2013
1

Veletrh CES v Las Vegas není primárně zaměřen na mobilní telefony, ale letos jsme zde mohli vidět premiéry mnohých technologií, se kterými se budeme setkávat v mobilním světě. Samsung zejména ohromil svými flexibilními displeji, byť se jednalo jen o prototypy a zatím není jasné, kdy se s nimi setkáme v praxi. Svůj obdiv si zaslouží i nový SoC (System on Chip), který se vyznačuje 8 jádry. Společnost na samotné konferenci přiblížila, jak vlastně pracuje při normálním chodu a jak při zátěži.

Exynos 5 Octa disponuje čtyřmi jádry Cortex A7 a čtyřmi Cortex A15. Původně jsem se domníval, že v jednu chvíli se bude pracovat jen na jedné sadě jader, nebo jinak řečeno, na jednom procesoru. Samsung přiblížil na dvou videích, jak čip vlastně ve skutečnosti pracuje. V základu budou pracovat jádra Cortex A7 a jakmile se jedno z nich vytíží na tolik, že nebude dostačovat výkon, tak jej nahradí jádro Cortex A15. Takže v jednu chvíli mohou pracovat 3 jádra Cortex A7 a jedno jádro Cortex A15. Tímto způsobem vytěžování může klesnout spotřeba celého SoC, jak bylo řečeno na konferenci. Samozřejmě si budeme muset počkat na reálné testy.

Původně jsme předpokládali, že Exynos 5 Octa bude disponovat grafikou Mali T604, ale podle informací webu AnandTech tomu tak nebude. V prezentovaných produktech na veletrhu měla být obsažena grafika PowerVR SGX 544MP3 s frekvencí 533 MHz. S přihlédnutím na další informace, by tak měl být nový SoC obsažen v top modelu Galaxy S IV.

Už jen z dané tabulky vám může být jasné, že se modely grafik do Imagination Technologies objevují zejména u výrobků společnosti Apple, která je také 10% vlastníkem. Prozatím si musíme počkat, než se dostane Exynos 5 Octa do prodeje, abychom si ověřili, jakou grafiku využívá. Mohlo se jednat jen o prototypy, které nejsou ještě ve finální podobě.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ta stránka co byla u těch bublinek nebo co to bylo..jde to najít i normálně? popřípadě přečte to někdo?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat