Google – patent na rozmístění LED diod na mobilu. Kvůli Nexusu?

Google – patent na rozmístění LED diod na mobilu. Kvůli Nexusu?
2013-01-31T10:15:44+02:00
• 31. 1. 2013

Tak trochu jsme si mohli zvyknout, že společnosti si patentují jeden nápad za druhým. Ani se tomu nedivíme, ale občas se objeví takový, který napovídá, co přijde v budoucnu. Samozřejmě se stane i to, že se daný nápad nikdy nevyužije. Nyní ovšem Google získal patent na rozmístění LED diod kolem kamerky na zádech smartphonu.

Často se neobjevuje patent od Googlu, který by se tak podrobně týkal samotných smartphonů. Navíc se může zdát, že takové uspořádání diod pro osvětlení je poněkud nesmyslné, ale web UnwiredView upozorňuje na několik skutečností, které tak trochu vysvětlují důvod existence patentu. Kromě samotného kruhového rozložení jsou obsaženy návrhy i na jiné typy uspořádání.

Současné mobily většinou disponují jednou LED diodou, která by měla sloužit jako blesk, ale je jasné, že se svou kvalitou nikdy nepřiblíží třeba xenonovému blesku. Ten se vyskytuje jen na několika modelech a navíc dokáže drancovat baterii neuvěřitelným tempem. V tomto ohledu je i použití několika diod úspornější. Zde by bylo dobré zmínit, že například u Nexusu 4 se zaměřil Google dost výrazně na samotnou aplikaci pro focení, ale také hardwarové parametry foťáku dosahují lepších hodnot. Právě v tomto patentu můžeme vidět pokračování tohoto trendu.

Při kruhovém použití dokáží LED diody osvětlit daný objet bez vedlejších efektů, které vznikají nasvícením pouze z jedné strany. U dalších uspořádání se dá využít software pro analýzu obrazu a aplikace by nakonec mohla použít jen sekvenci osvícení, aby byly výsledná fotka bez stínů a neduhů. Dokonce se jde ještě dál a diody by dokázaly nasvítit prostor s různou intenzitou, čímž by se vytvořili podmínky pro lepší HDR fotografii.

Takto by se dalo spekulovat ještě více. Samozřejmě se tak nedá docílit super kvalitních fotek, jelikož je zde stále více omezení. Možná se jedná jen o menší inovativní prvek, který budeme moci nalézt na smartphonu z dílny Motoroly a Googlu. Jestli bude patent obsažen u údajného X Phonu, to nevíme. Rozhodně se jedná přinejmenším o zajímavý patent, o jehož využití můžeme spekulovat.

Zdroj: unwiredview.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat