Carbon: jednoduchý nástroj pro zálohu aplikací v Androidu

Carbon: jednoduchý nástroj pro zálohu aplikací v Androidu
2013-01-16T08:53:10+02:00
• 16. 1. 2013

Vývojář Koushik Dutta, který je známý díky Clock Work Mod uvedl novou aplikaci, která je opět zaměřena na zálohu dat. Tentokrát se jedná o zálohu aplikací nainstalovaných ve vašem telefonu. Aplikace nese název Carbon a nachází se zatím ve fázi BETA. Rozhodl jsem se pro vás Carbon otestovat, abych se mohl podělit o zkušenosti a dojmy.

Předem bych rád upozornil na to, že je potřeba mít na svém telefonu s Androidem root. Bez oprávnění roota nebude zatím aplikace fungovat. Nicméně autor sdělil, že po ukončení období beta testování, které by nemělo trvat dlouho, bude Carbon možné používat i na telefonech bez rootu.

Při spuštění Carbonu vás aplikace vyzve k propojení s Google Drive, jelikož Carbon umožňuje zálohovat aplikace nejen na SD kartu, ale i do cloudu. Prozatím je podporován jen Google Drive, ale v plánu je i implementace Dropboxu.

Po připojení Drivu, které však není podmínkou, a provedení kontroly root oprávnění se objeví hlavní obrazovka s přehledem všech nainstalovaných aplikací. Ta se nachází na záložce „Backup“.  Vedle ní pak máme druhou záložku s názvem Restore and Sync, ve které se pak zobrazí aplikace, které již byly zálohovány a jsou uloženy na SD kartě, či v cloudu.

Zálohu aplikací provedeme zatržením jednotlivých položek v seznamu. Zatím chybí možnost vybrat vše, ale snad toto bude zahrnuto v příštích verzích. Jakmile máme aplikace k zálohování vybrané, klikneme na tlačítko Backup. Nyní budeme vyzváni, zdali chceme zálohu uložit na SD kartu, nebo ji odeslat na Google Drive. Poté následuje samotný proces zálohy. Kromě zálohy na SD kartu, nebo do internetového úložiště můžete aplikace stahovat také přes webové rozhraní pomocí prohlížeče. Aplikace Carbon umí stejně jako ClockWorkMod vytvořit server ve vaší Wi-Fi síti, ke kterému se pomocí webového prohlížeče připojíte. Poté si můžete jednotlivé aplikace stáhnout do svého PC.

V případě potřeby obnovy některé z aplikací se jednoduše přepneme do záložky Restore and Sync a vybereme požadovanou aplikaci/aplikace. Tlačítkem „Restore“ spustíme obnovu. Testoval jsem, jakým způsobem Carbon zálohuje, jelikož v praxi jsem se často setkal s aplikacemi, které i přes root oprávnění provedly jen zálohu samotného APK souboru bez dat a nastavení. Carbon provádí kompletní zálohu. Pokud se tedy rozhodnete provést zálohu své oblíbené hry včetně uložených úrovní, máte jistotu, že se tak stane.

Carbon nabízí ještě jednu velice zajímavou a užitečnou funkci, kterou se odlišuje od konkurence. Jedná se o možnost synchronizace aplikací včetně jejich nastavení mezi dvěma zařízeními v rámci  Wi-Fi sítě a 3G mobilní sítě. Jednoduše si nainstalujete aplikace na svůj telefon a díky synchronizaci je můžete přenést na další telefon či tablet s Androidem. Rovněž můžete díky Carbonu zkontrolovat jaké aplikace jsou na druhém zařízení nainstalované. Poku se chcete podívat, jak synchronizace aplikací mezi jednotlivými zařízeními funguje, zde je video přímo od autora.

Máte-li tedy chuť si tuto, dle mého názoru, opravdu povedenou aplikaci vyzkoušet, můžete si ji stáhnout z originálního zdroje. Pokud by tento zdroj nefungoval, můžete stahovat ze zdroje náhradního. Aplikace je určena pro operační systém Android 4.0 a vyšší.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat