Rikomagic: magická androidí krabička

Rikomagic: magická androidí krabička
2012-12-24T14:30:45+02:00
• 24. 12. 2012
4

Opět tu máme zařízení, které není dotykové a opět jsem to já, kdo jej má v rukou (minule to byl Chromebook). Tentokrát jsme ovšem ke smartphonům a tabletům o něco blíže. Máme zde totiž miniPC Rikomagic s Androidem.

Nemáte jasnou představu o tom, co je to androidí miniPC? Pokusím se vysvětlit. Zařízení jsem testoval v práci, jelikož doma nemám monitor s HDMI. Mezi kolegy se vžilo pojmenování „androidí krabička“. Takže miniPC je androidí krabička s HDMI. Pomocí HDMI tuto krabičku připojíte k televizi, monitoru nebo třeba k projektoru. A jelikož je Rikomagic krabička androidí, máte na svém zobrazovacím zařízení rázem – chvilka napětí – Android, v tomto případě ve verzi 4.0. Protože jsem nikdy předtím žádné androidí zařízení k televizi nepřipojoval, docela mě překvapilo, jak pěkně tento systém na velké obrazovce vypadá.

Máme zde tedy krabičku s Androidem a HDMI. Bez dotykové obrazovky je ale Android k ničemu, řeknete si možná. Není tomu tak. Rikomagic můžete ovládat myší a klávesnicí, a to celkem obstojně. Bohužel nepodporuje Bluetooth, takže si budete muset vystačit buď pouze s klávesnicí, nebo pouze s myší, nebo využít USB HUB. V každém případě při svém testování jsem měl k dispozici pouze myš a ovládání bylo téměř bez problémů. Jediná překážka, na kterou jsme narazil, bylo zadávání textů, jelikož klikat na jednotlivá písmenka na virtuální klávesnici byl, s prominutím, opruz. K dispozici je i aplikace, která by měla umožnit ovládání miniPC z tabletu nebo telefonu. Bohužel se mi nepodařilo navázat spojení mezi oběma zařízeními. Vinu dávám firemní WiFi síti, která je neumožnila spojit. Samozřejmě ale může být problém jinde.

Máme tedy představu o tom, co je miniPC a jak se dá ovládat. Jaký z něj leze obraz? Konkrétně z Rikomagicu velmi dobrý. Po vybalení z krabice dostanete HD, tedy 720p. Pokud se ale zavrtáte do nastavení, můžete výstup přepnout na FullHD 1080p, což už stojí za to.

K čemu je ale takováto androidí krabička do televize? Inu, hodí se k browsdání po webu, sledování videí, snad i hraní her. S klávesnicí byste na ní jistě vyřídili maily, zadali události do kalendáře nebo sepsali povídku o tom, jak se vám s vaší androidí krabičkou žije. Rikomagic si bez problémů poradí s diskem i flashkou, takže se můžete pustit do procházení své video/hudební kolekce. Skvělé využití by dle mého názoru bylo i prohlížení fotek. Sami mrkněte na video, kde si s Rikomagicem hraji.

Několikrát jsem to řekl ve videu (a ještě párkrát to zmíním v dalším) – Rikomagic je občas pomalý. Nechci tuto skutečnost omlouvat, ale jedno jádro o frekvenci 1 GHz toho prostě víc nezvládne. Vezmeme-li v úvahu FullHD výstup, dá se nedokonalá plynulost očekávat. Při běžných úkonech si toho nevšimnete. Při větším zápřahu, kterým je i živá tapeta, se prostě bude trhat. Pokud jej chcete, mějte to na paměti. Abyste ale viděli, že to není tak zlé, mrkněte na druhé video – Angry Birds jsou na Rikomagicu bezva.

Viděli jsme, že i přehrávání videa z Youtube zvládá androidí krabička slušně. Ovládání aplikace není ideální (opět to trhání), ale vypadá pěkně a používat se určitě dá. Zmátla mě aplikace Google+, která na obou mých androidích zařízeních vypadá výrazně jinak. Zde se setkáváme již téměř s pravěkou verzí. Video jsem točil ještě před spuštěním Komunit, takže nevím, jestli se objevila aktualizace i v této postarší odnoži. Osobně ale tipuji, že se zde komunit nedočkáme (stejně jako Událostí a dalších novějších funkcí).

Neskromně budu předpokládat, že jste si o androidím miniPC Rikomagic udělali zevrubnou představu. Víte, co to je, co umí, jak vypadá, co z něj leze. Teď se pokusím zamyslet nad tím, proč bych si ho měl koupit.

Za předpokladu, že bych vlastnil nějaký low-endový telefon, který není možné připojit k televizi, ale chtěl bych používat android jako multimediální centrum, bylo by takovéto miniPC poměrně vhodnou volbou. Netvrdím, že bych volil přesně tento model – pravděpodobně se již dají sehnat výkonnější kousky, ale rozhodně bych ho zvažoval jako rozumnou možnost, jak na televizi/monitoru/projektoru přehrávat video, prohlížet fotky, hrát nenáročné hry, prohlížet internet a tak dále.

Pokud bych vlastnil telefon s možností připojení k TV, bylo by použití Rikomagicu v podstatě nesmyslné. Na druhou stranu ne vždy chci připojovat svůj telefon k televizi a ne vždy je můj telefon k dispozici. V případě miniPC stačí jen cvaknout ovladačem (přepnout na HDMI vstup). Pokud by tedy mělo multimediální centrum sloužit celé domácnosti, byla by to jasná volba.

Za předpokladu, že se vám podaří rozchodit aplikaci pro ovládání z jiného androidího zařízení, využijete s Rikomagicem i tablet nebo telefon. Budete tak moci například sledovat film na televizi z disku přes miniPC a zároveň procházet web na tabletu, který vám také umožní film pozastavit, vypnout nebo udělat cokoliv jiného.

Za cenu, která se aktuálně pohybuje kolem 1 500 Kč, je Rikomagic velmi zajímavým doplňkem ke každé moderní televizi či monitoru. Rozšíří možnosti hloupého zobrazovacího zařízení a při propojení se službami Googlu se snadno spojíte s přáteli a rodinou, nasdílíte soubory mezi zařízeními a vůbec si jistě užijete spoustu zábavy (třeba u zmiňovaných Angry Birds).

Na druhou stranu je to stejné jako s tabletem. Mnoho lidí se pro něj nadchne, ale nakonec zůstává ležet na stole a sáhne se po něm jen v případě největší nudy. Stejný osud může potkat androidí krabičku (ačkoliv ta bude nejspíš zapojená v TV). Pokud vás ale štve, že nemáte SmartTV, určitě se Rikomagic za ty peníze vyplatí.

Za zapůjčení dekujeme eshopu kv-mobil.cz.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

asi nekdo netusi zdali by to bylo mozne pripojit i k monitoru od PC kterej nema HDMI ale pouze VGA a DVI. Ale mam redukcni kabel ktery z klasiceho (velkeho) HDMI na DVI a takto mi funguje na monitoru i bezny settopbox tudiz by melo jit i toto? 

Petr Zahnáš

27. 12. 2012, 12:55

Mám MK808 – dvoujádro Rockchip 3066 už funguje hodně slušně. Jen se ho snažím donutit přehrávat HD video z NASu a tam zatím nestíhá. Z USB jede 1080p video bez problémů. Nadšenci ale bastlí a pořád zlepšují, takže doufám, že to doladí.

Recenze dobrá, škoda jen že jste netestovali MK802 III (s dvoujádrem o takktu 1,6 GHz) – ten už by svištěl jinak…

Díky, bohužel, co jsme dostali, to jsme otestovali:-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat