Výsledek říjnové keynote Apple…

Výsledek říjnové keynote Apple…
2012-10-23T20:48:27+02:00
• 23. 10. 2012
8

Dnes jsme měli možnost zažít další prezentaci Applu, kde se vyzdvihovaly úspěchy a představovaly nové produkty. Opět se jednalo o bombastickou akci, která začala videem o startu prodeje iPhonu 5 a končila představením iPadu Mini.

Dozvěděli jsme se, že iPhone 5 je nejrychleji prodávaným mobilním telefonem v historii. S tím souvisí i iOS 6, který se stal nejrychleji aktualizovaným systémem Applu. Následoval souhrn úspěchů App Store a představení nové verze iBooks.

Poté si vzal slovo Phil Schiller, který představil nový 13palcový MacBook Pro s displejem o rozlišení 2560 x 1600 pixelů. Zařízení je o 20 % tenčí než předešlá verze, o půl kilogramu lehčí a nabídne spoustu užitečných portů. Phil také zavtipkoval, že jsme určitě všichni očekávali něco, co se bude jmenovat mini, a na plátně se ukázal Mac mini. Obě zařízení začínají s prodejem dnes.

Posledním Macem, o kterém jsme dnes slyšeli, je iMac. Spojení monitoru a desktopu je nejoblíbenějším stolním počítačem v Americe. Nová verze se na začátku skrývala pod plátnem v rohu a po jejím odhalení se ozvalo jednohlasné WOW. Hrana zažízení má pouhých 5 mm a celý displej se směrem ke středu rozšiřuje. Následoval výčet parametrů: IPS, 27″ – 2560x1440px, 21,5″ – 1920×1080, 32 GB RAM, USB 3.0 a další a další. Také byl představen Fuse Drive, který nabídne 128GB SSD disk a 1TB, nebo 3TB HDD. Spojením vznikne jeden disk, který inteligentně ukládá data do svých dvou částí podle toho, která používáte nejčastěji. Tím získáme rychlost Flash paměti se zachováním kapacity klasického pevného disku.

Slovo bylo vráceno Timu Cookovi, který se pustil do povídání o iPadu. První zprávou bylo, že byl prodán 100 miliontý iPad. Z toho plyne, že Apple prodal ve druhém čtvrtletí roku 2012 více iPadů, než prodali všichni výrobci notebooků. Také jsme zjistili, že iPad generuje přes 90 % webových přístupů v rámci všech tabletů. Školy a iPad jdou podle Tima velmi dobře dohromady. Celých 94 % společností ve Fortune 500 využívá, nebo začíná využívat iPad. „Trojkový iPad je nejlépe prodávaným tabletem všech dob,“ těmito slovy uvedl Tim Cook představení 4. generace iPadu.

Nový (lépe řečeno novější) iPad nabízí A6X čip. Prý je o tolik vepředu oproti konkurenci, že Phil Shiller není ani schopen říct jak daleko. Phill se následně zeptal, jak by Apple mohl ještě více pomoci uživatelům v používání jejich tabletu. Šlo by to například nabídnutím menšího iPadu.

 

A tím byl představen iPad mini. Nový prcek váží cca 300 g, je velmi tenký (7,2 mm) a nabídne úhlopříčku 7,9 palce. Následovalo srovnání s androidím tabletem Nexus 7, kde jsme zjistili, že iPad mini nabídne o 35 % větší plochu obrazovky. Obraz Mini prý nabídne o 49 % více plochy pro prohlížení webu na výšku a dokonce o 67 % více při prohlížení na šířku. Další srovnání proběhlo na bázi aplikací. Je jasné, že Apple vybral aplikace, které prostě nemají na Androidu tabletové rozhraní. Ovšem už jen to, že jich mohl tak snadno vybrat tolik svědčí o tom, že vývojáři mají tablety Applu rádi.

Na zádech malého iPadu najdeme 5MPx kameru a uvnitř LTE a všechny možné typy WiFi. Mírně mě zklamalo rozlišení – 1024 x 768 px je výrazně méně než má srovnávaný Nexus 7. Dostanete sice tedy větší plochu obrazovky, ale s horší čitelností menších objektů (např. písmen). Nový iPad také nabízí 10hodinovou výdrž a spoustu barevných krytů. Jeho cena je v základní konfiguraci (16 GB + WiFi) $329. Tím se ovšem dostáváme s cenou výrazně výše než androidí tablety Nexus 7 a Kindle Fire. Předobjednávky na WiFi verzi začnou 26. října, prodej pak začíná 2. listopadu a týká se to i ČR.

Proběhlo shrnutí úspěchů, které měl Apple během letošního roku a prezentace skončila. Tak co vy na to?

Pozvánka na Hangout Mobilně 

Téma: Nexus 7 vs. iPad mini

Google Plus (událost)  https://plus.google.com/events/cptscic26d1knm5ohl6fl8arc54

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Až to uvidíte na živo, budete slintat všichni a ta větší plocha pro surf je k nezaplacení!Výkon je nesrovnatelný, už mám dost zamrzání droidu a čekání na odezvu!Celkově je to super a cena mi nevadí.Jo a proč si nekoupíte droid tablety za 2táci z Číny?Ušetříte a budete mi to samé co nexus nebo kindle :-).A pokud chcete traboše, nesrovnávejte s BMW!!!

Richard Goliáš

24. 10. 2012, 11:08

Apple na to jde špatně. Nový iPad mini není ničím revolučním a iPadem 4 naštval všechny, kteří si nedávno koupili iPad 3.

Tomáš Líška

23. 10. 2012, 22:25

„Novy“ Ipad mini = procesor z iPhone4 (rok 2010), rozlisenie ako iPad 1.generacie (2010) + ta cena… preco mam pocit , ze ako keby mali privela suciastok a ked videli ako sa dari nexusu 7 a mazonu , tak narychlo nieco dali dokopy… pre mna jeden velky FAIL.

Michal Král

27. 10. 2012, 4:28

Procesor Apple A5 (2011), iPad 2 (2011) ;)

Igor Ďurček

23. 10. 2012, 21:44

No neviem ale pre male ruky je nejaky siroky…Nexus sa urcite drzi lepsie…tí co maju ruky ako lopaty ako ja…tak tym to moze byt fuk… :-)

Jinak bych Vám chtěl poděkovat za stream. Sledoval jsem mobilmanii a byli jste rychlejší a kvalitnější. I celkový souhrn je mnohem dřív a lepší. Snad se Vám web dostane do většího shonu a bude ho sledovat více lidí.

cena za Ipad mini 8490,- je neuvěřitelně vysoká na to co za tuto sumu dostanete… Ošklivej čtverec. A stejně bude mít úspěch. Asi nechápu.

Jan Polášek

23. 10. 2012, 20:52

Macy super, iPad mini je odporná záležitost, tentokrát je i design hnusný

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat