Powermonkey – elegantní baterie na cesty recenze

Powermonkey – elegantní baterie na cesty [recenze]
2012-08-20T12:44:36+02:00
• 20. 8. 2012

Objevitelé všech zemí, spojte se! Přichází pěkně silná opice a natluče vašim mobilním zařízením. Tedy, natluče jim baterie energií.

Baterie, elektřina, energie, šťáva, procenta, to jsou veličiny, které nás jako majitele mobilních zařízení trápí. Kde jsou ty časy, kdy jste v pondělí nabili telefon a v pátek večer jste zvažovali, jestli vám v hospodě ještě vydrží. Dnes opravdu sbíráme každé procento, což však někdy ani tak není dost a my potřebujeme pro své zařízení pořádnou dávku energie.

Nabízí se několik možností. Najít zásuvku, vyměnit baterii, nebo využít externí baterii. Zásuvek je v nouzi jako šafránu a baterii není ve spoustě zařízení možné vyměnit. Zbývá tak externí baterie. Jak obstála Powermonkey Discovery?

Hned na začátek řeknu, že dobře. Nabízí pěkný design, slušnou kapacitu, pouzdro a několik nástavců (které již dnes ale asi moc nevyužijete). Zajímavé je, že nástavec na iPhone chybí, ačkoliv je toto zařízení vyobrazeno přímo na krabičce.

Baterie má kovový kryt, který vypadá bytelně a elegantně. Má však dvě nevýhody. Jsou na něm vidět otisky a poměrně snadno se poškrábe. Naštěstí je k baterii dodáván látkový obal, takže při cestování byste jí ublížit neměli. Co mi na obalu vadí, je, že pojme pouze samotnou baterii. Nabíjecí kabel s redukcí pro své zařízení musíte zabalit zvlášť. To je škoda, protože, jak se znám, určitě bych kabel někde ztratil. Dalším funkčně-designovým prvkem jsou informační diody. Je jich šest a nabídnou přehled o stavu baterie, nabíjení a vybíjení. Během nabíjení externí baterie blikají postupně dle stavu nabití zleva doprava. Při vybíjení (nabíjení mobilního zařízení) naopak ubývají svítící ledky zprava doleva. Je to jednoduché a přehledné.

Kabel, dodávaný k externí baterii, je nestandardní, takže při jeho ztrátě máte zaděláno na problém. Na jedné straně nalezneme klasické USB. Na druhém konci je pak 3mm konektor, na který se nasazují přiložené redukce. Tento 3mm konektor však také poslouží při nabíjení Powermonkey. Baterie má totiž z jedné strany USB a z druhé zdířku, která odpovídá druhému, „ne-USB“ konci kabelu. Toto řešení je nešťastné právě kvůli možnosti ztráty kabelu, což pak vyústí v nemožnost nabití akumulátoru. Kdyby byla baterie opatřena microUSB portem, byly by věci o poznání snazší.

Do problémů se dostanou i majitelé iPhonů. Redukce na tento smartphone není přiložena, a tak budete muset využít vlastního USB kabelu. Pokud však budete chtít externí baterii nabít, bude třeba využít přiložený kabel. Takovéto střídání kabelů bude jistě nepohodlné.

Kapacita zařízení je 3 500 mAh, což (téměř) dostačuje ke dvojímu nabití telefonu Galaxy Nexus, jehož baterie má kapacitu 1 750 mAh. Telefon jsem měl při nabíjení zapnutý, takže samozřejmě spotřeboval více energie a nepodařilo se mi ho tedy nabít 2x z 0 na 100 %. Co se týče nabíjecího proudu, výrobce udává klasických 500 mA. To by ovšem znamenalo, že tablet Nexus 7 se z této baterie nabíjet nebude, jelikož potřebuje vyšší dobíjecí proud. Samozřejmě jsem to vyzkoušel a tablet se bez problémů nabíjel. Dokonce rychlostí 1 % za necelé 3 minuty, což je jen o málo pomalejší, než při použití originální nabíječky. Z toho usuzuji, že proud, který je baterie schopna poskytnout, je vyšší, než ten, který je uveden v návodu.

Pokud si tedy shrneme klady a zápory této externí baterie dostáváme tento seznam:

Klady:

  • Kapacita dle specifikace
  • Vysoký nabíjecí proud
  • Elegantní provedení
  • Přehledné informační diody

Zápory:

  • Absence redukce na iPhone
  • Nestandardní kabel
  • Otisky na krytu baterie
  • Obal neumožní uchovávat baterii a kabel společně

Někomu bude jistě vadit i absence solárních panelů. Na druhou stranu tato baterie je skutečně příruční a skladná a vejde se i dámám do kabelky. Osobně jsem s ní byl spokojen a byl bych ochoten ji doporučit.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat