Recenze tabletu ASUS Transformer Pad TF300T

Recenze tabletu ASUS Transformer Pad TF300T
2012-07-01T12:55:45+02:00
• 1. 7. 2012
3

Asus patří dlouhodobě k nejaktivnějším výrobcům zařízení s operačním systémem Android. Díky svému postavení na trhu si může dovolit experimentovat, což se mu podařilo s řadou Transformer, tedy kombinací tabletu s klávesnicí, kterou většina výrobců uvádí do prodeje teprve dnes. Nemalou inspirací se stal i pro Microsoft. Horkou novinkou je Transformer Pad Infinity, který bude nejvyšším modelem řady. Střední třídu vyplňuje Transformer Prime a nejnižší vůbec, je dnes recenzovaný Transformer Pad TF300T. Prodává se v různých barevných variantách s klávesnicí nebo bez ní. První varianta vás vyjde na necelých 10 000 Kč a za klávesnici si připlatíte další 2 000 Kč. Pojďme si nyní říci, co vlastně za tyto peníze dostaneme a jak se podařilo srazit cenu.

DSC_0018

Zadní strana tabletu je kompletně plastová s povrchovou úpravou se soustřednými kruhy, což přispívá k menší hmotnosti a také lepšímu signálu. Možná to ale také na někoho působí laciným dojmem. Úprava přispívá k větší jistotě držení, s čímž mají některé hladké zadní strany tabletů problém. Mé zkušenosti s tímto materiálem jsou dobré, nějak zvlášť se nepřehřívá. Mírné zvýšení teploty je znát v pravém horním rohu, kde je pravděpodobně umístěn procesor. Také veškeré antény, podle modelu může jít o 3G, nebo jen Wifi, jsou umístěné v horní oblasti. Chytrým zakrytím se mi podařilo srazit signál o dvě políčka, ale běžně se vám to nepovede. V této oblasti se nachází zadní 8MPx fotoaparát s možností nahrávání FullHD videa a s automatickým ostřením. Na oficiálních stránkách se můžete dočíst o přítomnosti blesku, což však není pravda. Tímto odpadá focení za zhoršených světelných podmínek. Poslední otvor na zadní straně je hlasitý reproduktor, který je sice pouze jeden, ale za to kvalitní a nechybějí mu ani basy. Po stranách se nachází vstup pro sluchátka a výstup obrazu microHDMI v rozlišení 1080p. Pro rozšíření paměti je zde slot pro micro SD kartu. Z tlačítek se zde nachází jen kolébka hlasitosti a vypínání, neboli odemykací tlačítko. Na spodní hraně jsou kromě speciálního širokého konektoru USB i otvory pro upevnění do dokovací klávesnice. Malé otvůrky jsou pak vstupy mikrofonů. To nejdůležitější se nachází na přední straně.

TF300bTF300f

Zde je dominantou 10.1 palce velký IPS panel s LED podsvícením o rozlišení 1280×800. Pozorovací úhly podle oficiálních zpráv dosahují 178 stupňů. Zvládne naráz obsluhovat až deset prstů, ale v praxi jsem to vůbec nevyzkoušel. Jelikož má lesklou úpravu, čitelnost na přímém slunci je špatná i na nejvyšší jas. Ve vnitřních prostorách nebo v šeru už problém nenastává. Zde je podsvícení dostačující a v mnoha případech jsem používal jen poloviční hodnotu. Rozlišení je také dostačující, sledování HD obsahu je příjemným zážitkem. Na přední straně je umístěna 1.2MPx kamera. Viditelný není senzor světla, ten můžete zahlédnout jen pod určitým úhlem.

Rozbalení

Tablet je postaven na nejnovějším chipsetu Nvidia Tegra 3, což zajišťuje dostatečně plynulý chod systému. Čtyři jádra dokážou nabídnout akceleraci pro FullHD video, naopak páté úsporné jádro je zapnuté v pohotovostním režimu a stará se jen o důležité procesy. Tenhle způsob neuvěřitelně prodlužuje výdrž baterie. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že během 4 hodin neubylo z baterie ani procento. Při střídavém používání jsem se dostal na 20 hodin a stále mi zbývalo několik desítek procent. Při vysokém nároku na výkon se stále dostávám na hodnoty kolem 10 hodin, v tomhle ohledu jsem ohromen. Při rozšíření baterie o tu v klávesnici jsme zase jinde. Hodnoty naměřené od Asusu mají něco do sebe. 1 GB operační paměti nebude tento tepající kolos vůbec brzdit. Nového uživatele určitě potěší 32 GB vnitřní pamětí rozšířitelné o micro SD kartu.

TF300TF300l

Asus vsadil na systém Android 4.0, který bude jistě možné aktualizovat na představený Jelly Bean. Velkým plusem je, že systém není nijak modifikovaný a je prakticky v čistém stavu. Je pravda, že tady najdeme živou tapetu od výrobce, nějaké specifické položky v menu, ale žádné grafické nadstavby. O snaze výrobce ke stálému vylepšování svědčí i vydávané aktualizace. Prohlížeč Chrome má totiž potíže se stabilitou a stávalo se mi, že se z ničeho nic vypnul nebo v horším případě zamrzl. To se již v opravené verzi neděje, ale stále pokulhává v plynulosti oproti standardnímu prohlížeči stránek. Jinde jsem problém se stabilitou nezaznamenal.

Screenshot_2012-06-29-19-13-06Screenshot_2012-06-29-19-17-34

Jak jsem psal, Asus si pohrál se spotřebou, což do systému vnáší tři režimy výkonu. Normální režim je kompromisem mezi dvěma dalšími. Pro čtení a další nenáročnou činnost se hodí úsporný režim. Ten zvládne i FullHD video, ale už ne náročné hry. Proto tu je turbo režim, který zajistí maximální možný výkon. Jak tato funkce funguje, není jasné. Pravděpodobně jde o taktovací utilitu, která mění frekvence procesoru a grafického jádra.

Výkonnostní test

Příznivcům rootování nahrává fakt, že jsou zbytečně nainstalované některé aplikace, které jsem vůbec nespouštěl. Třeba mediální centrum nebo cloudové úložiště Asusu. Naopak potěšil dobře zpracovaný správce složek a poznámková aplikace. Musím se také zmínit o zámku systémové lišty, který umožňuje skrýt lištu, pokud hrajete nebo sledujete filmy. Můžete namítnout, že se skryje sama, ale při nechtěném kliknutí se zobrazí a právě tato šikovná věc tomu zamezuje. Poslední užitečná věc je pořizování snímků obrazovky, které se mnohdy hodí. Stačí jen podržet virtuální tlačítko pro naposledy spuštěné aplikace.

Prohlídka systému

U zadní čočky fotoaparátu budete marně hledat přisvětlovací diodu, která je osazena jen ve vyšších modelech. Tablet stejně není určen k pořizování fotografií, takže umísťování fotoaparátů je spíše bonus k nouzovému pořizování snímků. Touto absencí jakéhokoliv přisvětlení odpadá možnost focení za šera, jelikož snímky pak trpí znatelným šumem a také ostření není ve tmě výhrou. Maximální rozlišení fotografie je 8 MPx a při dostatečném osvětlení jsou fotky nadprůměrné – ovšem jen v porovnání s ostatními tablety. V nastavení je možno zvolit z nabídky různé režimy scény. Nahrávání videa není pohodlné, ale kvalita nahrávání ve FullHD na chvilky nejen v rodině postačí. Přední kamera je s kvalitou někde jinde, protože je primárně určená pro videohovory.

IMG_20120615_112932IMG_20120615_113022

Ukázka fullHD záznamu

Komu je tablet určen? Tahle otázka je kladena už od vzniku prvního tabletu. Možností je nahrazení konzole, kde vidím průlom jak v grafice samotné, tak v možnostech připojení herních zařízení. Nutností není ani používat DVD přehrávač. V ukázce je jasně vidět, že si poradí s velmi náročným FullHD videem připojeným přes HDMI. Pohodlí oceníte při čtení nebo brouzdání po internetu nejen v posteli. Také hmotnost je oproti notebookům znatelně nižší, takže brát tablet na cesty je daleko pohodlnější a zastane obdobou práci – jako poznámky,  prezentace nebo prohlídka webu. Tablet si určitě v každé domácnosti uplatnění najde, ovšem musíte znát možnosti, které se u něj nabízejí. Důležitou roli hraje také odladěnost systému, které se Asus usilovně věnuje. Tablet nabízí, díky kompromisu levnějších materiálu a zachování kvality, to nejlepší, co se dá v této cenové kategorii sehnat, kde jiní výrobci pokulhávají.


Pořízené screenshoty

Screenshot_2012-06-29-19-21-00Screenshot_2012-06-29-19-21-35

Screenshot_2012-06-29-19-19-25Screenshot_2012-06-29-19-23-16


parametry

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Stále tomu konektoru říkáš „speciální široký konektor USB“. Nejsem si jistý, zda se tomu širokému konektoru může říkat USB.

Lukáš Vaculík

8. 7. 2012, 17:43

Děkujeme, chyba nastala při revizi článku, kdy se špatně přeformulovala. Nyní je již opraveno.

V tvé recenzi píšeš „Na spodní hraně je kromě speciálního širokého konektoru i USB a otvory pro upevnění do dokovací klávesnice“. Já tam ale žádný USB konektor nevidím. Myslím, že si se přehlídl nebo se mylím?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat