Jelly Bean: Nový král mezi mobilními OS? video

Jelly Bean: Nový král mezi mobilními OS? [video]
2012-07-21T12:51:19+02:00
• 21. 7. 2012
20

Android 4.1 byl představen teprve nedávno na konferenci Google I/O. Od té doby se však úspěšně šíří světem (oficiálně i neoficiální). V případě cesty oficiální se z něj radují zatím pouze majitelé zařízení Galaxy Nexus, Nexus S a Nexus 7. Jaký je? Co všechno umí? Je Jelly Bean skutečně takový důvod k radosti?

Google I/O bylo letos nabité novinkami. Jedna, která všechny ostatní spojuje, se samozřejmě týká operačního systému Android. Vydáním nové verze s názvem Jelly Bean udělal Google ohromný skok kupředu. Z chudého příbuzného, jak bychom mohli vzhledem k iOS označit verze starší než ICS, se stal noblesní pán lehce říznutý vrcholovým sportovcem.

Slavnostní a honosný úvod máme za sebou a teď se vraťme na zem a k faktům. Jelly Bean je nejlepší Android, jaký jsme zatím potkali. Pokusím se vás o tom přesvědčit v podrobném videu. Následně doplním informace, které se objevily až po natočení videa či se do videa prostě nevešly.

Co se vzhledu týče, jsou s ICS v podstatě dvojčata. Změny jsou kosmetické, ale řekl bych, že pokud na nějakou narazíte, bude k lepšímu. Jediná ikona, ze které se mi dělá nevolno, je znázorněna v levém dolním rohu – slouží k automatickému nastavení WiFi pomocí WPS.

Z hlavních designových změn jmenujme vyhledávací pole a Vyhledávání obecně. To je spojeno s Google Now a dostalo tak světlé barvy, což vypadá skutečně elegantně a stylově. Na druhou stranu padá výhoda ICS, kterou bylo šetření energie na AMOLED displejích. Vzhledem k tomu, že tmavší barvy, v případě AMOLED displejů, ukusují z baterie méně, než ty světlé, můžeme u Jelly Bean očekávat o něco vyšší spotřebu obrazovky.

Zmiňujeme-li Google Now, nemůžeme se u něj nepozastavit. Google Now je totiž věc, která vás, hned po naprosté plynulosti systému, zaujme asi nejvíc. Že vám Google zobrazí počasí podle toho, kde se zrovna nacházíte, vás asi nepřekvapí. Když se objeví karty se zajímavými místy, také to nebude nijak zarážející. Když vám ale Google z ničeho nic řekne, jak dlouho vám bude trvat cesta do práce, ačkoliv jste mu o své práci nikdy neřekli, tak vás to minimálně překvapí (některé jistě vyděsí).

Zajímavou teorii uvedl na Google+ Václav Král, který tvrdí, že Google se díky Jelly Beanu, a pravděpodobně díky Google Now, učí vaše zvyklosti, co se cestování týče. Znamená to pro vás to, že pokud jezdíte určitou trasou, ale Google naviguje jinou, tak budete-li se snažit dost dlouho, navigace se změní dle vašich preferencí. Já se k jeho názoru přidávám. Od začátku týdne mi Google nabízel cestu do Brna po dálnici. Autobus, kterým jezdím, však v půli cesty z dálnice sjíždí. Dnes ráno už jsem byl navigován přesně podle trasy autobusu. Objevila se i myšlenka, že Google možná doplňuje podle dat z Jelly Beanu Mapy. Ta byla však oslabena článkem na oficiálním Google Blogu – došlo ke zvýšení kvality Map obecně.

Pro mě byla zajímavá zkušenost, když jsem přepnul Google Now z cestování autem na cestování veřejnou dopravou. Okamžitě mi bylo nabídnuto, jak se z práce dostanu na nádraží. Dál se však Google nedostal, jelikož dovede pracovat jen s MHD ve větších městech. Dnes jsem ovšem litoval, že jsem nechal zapnutý mód pro auto – v opačném případě bych věděl, že mám jet raději vlakem než autobusem.

To, jakým způsobem je pro běžné vývojáře možné využít rozšířené notifikace, nám dnes předvedl Tomáš Hubálek se svým projektem Battery Widget? Reborn! (Google+, Google Play). V poslední verzi doplnil svůj widget o zobrazení náhledu grafu a možnost vypínání/zapínání různých funkcí telefonu přímo v notifikaci (kde je widget umístěn a kde sledujete stav své baterie). Ať to zbytečně nerozmazáváme, podívejte se na snímek obazovky.

Poslední připomínku si dovolím ke Google Music, kterému jsem se v videu nijak nevěnoval. I zde došlo k vylepšením. Jedno, které Google na webu Androidu zmiňuje, se mi však nepodařilo najít. Jde o nastavení vyzvánění přímo z Google Music. Dokonce by měl být k dispozici i editor skladby. Ačkoliv jsem tomu věnoval poměrně dost času, tuto možnost jsem nikde nenašel.

Nyní nezbývá než doufat, že se výrobci „pochlapí“ a nabídnou Jelly Bean do svých zařízení. Pokud ne, stále zůstává naděje v alternativních ROM, které se objevují již nyní.


Za sebe tímto oficiálně odstraňuji otazník z nadpisu a vkládám tečku. U ICS jsem si nebyl rovnocenností s iOS jist. Samozřejmě, funkce mají oba systémy na velmi slušné úrovni, ale co se týče pocitu z ovládání, plynulosti a odezvy, iOS vedl. S příchodem Jelly Beanu se můj názor naprosto změnil a stojím si za svým, že Jelly Bean je králem mobilních operačních systémů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

vojtííík

28. 7. 2012, 9:00

Dobrý den, docela rád bych se zeptal, je to sice detail ale néda mi to :-)
Takže, máte-li příchozí hovor jakým způsobem se přijímá? Kolečkem jako tomu je na ICS nebo „tečkama“ jako při odemykání u JB?

Prostředí fotoaparátu a prohlížení posledních fotek v něm je na chlup okopírované z Windows phone

Václav Pavlín

25. 7. 2012, 8:59

miklo78: S tím, že aktualizace jsou problém, souhlasím. Proto všem, kdo uvažují o Androidu doporučuji Nexus.

Co se týče prohlížeče Chrome, tato situace se mi také nelíbí. Důvod je, dle mého názoru, ten, že starší verze Androidu nezvládají tak dobře grafickou akceleraci, na které je Chrome závislý (tuto informaci jsem neověřoval, je to pouze můj názor).

Kopírování už tu raději rozebírat nebudu.

To, že je nepřeberné množství zařízení u Androidu spíše nevýhodou, tvrdím už poměrně dlouho a uvádím Apple jako ideální případ, jak efektivně vyvíjet systém pro konkrétní HW. A jsme opět u toho, proč všem doporučuji Nexus;)

Povím vám, proč jsem skončil s Androidem a přešel k iOS. Na konci roku 2010 jsem si pořídil HTC Desire Z, což byl tehdy špičkový Android přístroj. Vyšla jedna aktualizace OS, tuším někdy v únoru 2011, která mimo jiné telefon výrazně zpomalila. Od té doby už nic dalšího.

Můj kolega, co má iPod Touch z roku 2008 (ekvivalent iPhone 3GS) dostal na podzim 2011 aktualizaci na iOS5. Tedy u více než 3 roky starého zařízení. Začal jsem se tedy pídit, proč můj ani ne rok starý telefon nemá žádné aktualizace a bylo mi řečeno, že tohle lze předpokládat u „čistého“ Androida, ne u systému, který už nějak upravila HTC. Tohle mě tedy opravdu naštvalo. Že případ HTC Desire Z není zdaleka jediný, dokumentuje řada zpráv mj i tomhle webu, viz nedávná „HTC Desire HD nedostane update na ICS“ a tak dále. Na jaře tohoto roku jsem přešel na iPhone 4S a neměnil bych. Mám jistotu, že pár let aktualizace budou.

Dále příklad: není to tak dávno, co vyšel Google Chrome pro mobily (Android a iOS) a od té doby jej na svém iPhonu používám jako hlavní prohlížeč, protože default Safari není nic moc. Známým co mají smartphone s Androidem jsem říkal, ať jej taky vyzkouší. Jenže ouha, ukázalo se, že Chrome je pouze pro Android 4+ a všichni mí známí mají přístroje s OS 2.x. A to je pouze další příklad.

Jako ať se na mne nikdo nezlobí, ale mám dojem, že Android je platforma, která si touto cestou ze svých zákazníků/uživatelů dělá p**el.

Zdánlivá výhoda Andoridu, kdy se jedná o OS, který může využít kde kdo a díky tomu je přístrojů obrovský výběr je zároveň jeho největší nevýhoda. Zabíjí to mimo jiné možnost, aby se kolem téhle platformy vytvořil (ekonomicky) funkční ekosystém, tak jako se to povedlo v případě iOS, kde je zařízení pouze několik jednotek. Podle mě, jestli chce Google Applu opravdu konkurovat ve stejném segmentu, bude se muset rozhodnout udělat i vlastní HW. To samé platí samozřejmě i pro Windows Phone.

No a nakonec věčné téma kdo od koho kopíruje. Tady si myslím že je to vcelku jasné, ať se to Adroid fandům líbí či ne. Článků na toto téma je hodně, namátkou: http://www.technobuffalo.com/companies/google/android/android-before-and-after-the-iphone/

V tomto ohledu je zcela pochopitelné, že se Apple snaží bránit. Proti takovým čínským manýrům je potřeba bojovat, je to zcela legitimní. A nejedná se o brzdění konkurence i když, jak už bylo zmíněno, i pro Apple je konkurence důležitá, jinak by se nesnažil.

kmozis: No tak ta kopia iOS by som ani nepovedal. Kedze su to dost vzialene systemi. Co tak notifikacna lista v iOS.

Díky za velmi podrobnou a kvalitní recenzi Jelly Bean. Google svůj systém přivádí opět o něco blíž k dokonalosti.
Mimochodem, už se těším na Galaxy Note 2… Má být představený 30. srpna.

Václav Pavlín

24. 7. 2012, 14:16

kmozis: Díky za dlouhý komentář.

Také se mi v noci nic neseká, ROMky nehledám, prostě jen telefon používám. Stejně to bylo už s ICS – zde došlo k výraznému zrychlení systému a doplnění zajímavých funkcí.

Vyslovení „Google“ je v Google Now signál ke spuštění vyhledávání, takže to není chyba, ale záměr (jen jsem si to neuvědomil:). Klávesnice již nepadá – vyřešila to aktualizace. Navíc nejednalo se o standardní klávesnici, ale o Smart Keyboard Pro (klávesnice přímo v Androidu funguje bez problémů).

Mé zkušenosti s iOS jsou takové, že aktuálně je pomalejší než Jelly Bean a dle zkušeností známých jim také sem tam něco spadne (tak jako na ICS/JB a jakémkoliv jiném systému).

Já tedy kopírování nepozoruji. Kromě asi 2 podobných telefonů Samsungu a jednoho tabletu, což už se ale myslím u soudů vyřešilo. Možná se dívám špatně:)

Konkurence je důležitá a Apple se ji snaží patentovými spory brzdit – upřímně, patent na placku s displejem a zakulacenými rohy je skutečně extrém, který k ničemu jinému, než k likvidaci konkurence, nelze využít.

Jelly Bean je už nyní skutečně super (pokud jste z Brna, můžeme zajít na pivo a já vám teleofn půjčím, ať si ho můžete vyzkoušet). Doufám, že Apple se vzpamatuje a začne opět inovovat. Aktuálně mám dojem, že poněkud zamrznul.

Já měl i Androida a nyní už nějakou dobu iOS. A nejsem žádný fanatik zaslepený značkou, mám to, co je pro mě prostě nyní nejlepší. Takže prosím žádné citově zabarvené komentáře. Já za sebe zkrátka říkám, že jsem jako bývalý „technoid“ prostě už zestárnul a mám určitou práci a postavení. A proto už mě nebavilo a ani jsem na to neměl čas pořád flashovat novou ROMku a hledat tu, která na mém telefonu nejmíň laguje. Jednoho dne se mi dostal do ruky iPhone a ten mě na první pohled naprosto učaroval minimálně v této věci: Do té doby jsem neměl telefon, který bych nemusel klidně i měsíc vypnout/zapnout, abych se mu uvolnila paměť a za celou dobu se nic nekouslo. Sám se ani jednou nerestartoval. Nový systém mám ihned po jeho uvolnění. Pořád sleduji i konkurenci a musím uznat, že Android opravdu dělá velké pokroky, ale i tady na tom videu je v nejposlednější verzi systému jasný důkaz toho, o čem mluvím – karty zabily funkcionalitu vyslovení „Google“, ta klávesnice na JB padá… Prostě to z iOS neznáte (dokud si ho sami nedomrvíte jailbreakem). To je asi moje odpověď pro toho tazatele ohledně BlackBerry a migrace na jiný OS.
Když sleduji ty soudní spory Samsungu potažmo Googlu s Applem po celém světě, tak si tak říkám:
1) Je zcela evidentní, že celý android jakožto softwarová stránka současných chytrých telefonů je kopií iOS. A je zcela evidentní, že samotné přístroje od Samsungu a jiných výrobců, stejně tak jako jejich tablety jsou kopií iPhonu/iPadu. A proto se nemůže nikdo divit, že se Apple snaží bránit.
(zkuste si připomenout, jak vypadaly „smartphony“ ještě před 5 lety
http://www.youtube.com/watch?v=Lyx_va6f10s)
2) Na druhou stranu ale každý, i ten kdo má Apple, musí chápat, že tomu odvětví a tím i nám uživatelům to strašně prospívá. I Google (a leader ve výrobě Androidích telefonů Samsung) se snaží inovovat, přidávat něco nového (už jen proto, aby je nemohl někdo nařknout z toho, že to jen prostě zkopírovali), co potom zase musí nějak dohánět Apple. A to je asi dobře.
Vidím to tak, že verze Androidu 8.3.2 bude už opravdu super. To bude časově korespondovat tak s verzí iOS 7.1.1 (odhaduji rok 2014) a ta bude nepochybně také úžasná (navíc na novém iPhonu). A třeba už v té době bude někdo z nich experimentovat i s hlasovým ovládáním v Češtině. Ale po zkušenostech co mám já nyní z iPhone 4S, i kdybych byl anglicky rodilý mluvčí, Siri by pro mě nebyla důvod ke koupi. I na tom obě strany ale budou nyní určitě intenzivně pracovat.

Jak přesně funguje Google Now co se toho sledování mých cest atd týče? Musím být přihlášen na Latitude/mít zapnutou historii polohy? Nebo pokud mám zapnutou GPS, tak si to bez ptaní shromažďuje data? Ne že bych byl paranoidní, ale odesílání polohy mi obecně vadí, uvítal bych pouze zobrazení např. jízdního řádu k zastávce kde jsem, ale trasy nijak nezaznamenávat, nemuset pouštět Latitude, tj. návrhy pouze na základě aktuální polohy. Stejně bych nepřepínal dopravní prostředky, takže by mi to „ničilo“ návrhy tras autem tím, jak jezdím na kole atd.

Václav Pavlín

24. 7. 2012, 13:19

10: Přiznávám se, článek jsem napsal den před vydáním;). Doplním tedy Nexus S do výčtu:)

Aha, vidím. Mezi články na MM se to objevilo dnes, tak jsem předpokládal, že je to dnešní článek. ;-)
Každopádně i tak je u článku datum 21. 7. a OTA pro NS byla začala prvním lidem chodit den před tím :-)

Václav Pavlín

24. 7. 2012, 13:02

8: Ve chvíli, kdy byl článek psát, ještě nebyla aktualizace pro Nexus S k dispozici. Jediná dvě zařízení, která JB nabízela, byla dvě zmíněná.

„V případě cesty oficiální se z něj radují zatím pouze majitelé zařízení Galaxy Nexus a Nexus 7.“
Na Nexus S už taky několik dní začíná chodit OTA. Sice ji zatím nemají všichni, ale plno lidí jo. A kdo je netrpělivý, tak se dá taky stáhnout ten oficiální updatovací soubor a flashnout ručně.

4. Viděl jsi Forrest Gump? Co třeba: Pro infantila každý infantil?

4. zdielanie internetu na adroide je bez problémou či cez wifi alebo usb

anywherehome

24. 7. 2012, 12:39

pro ty, co není totální plynulost důležitá a stačí jím 99% plynulost, pak je iOS dávno na minimálně druhém místě ;)

Jsem dlouholetým uživatelem OS RIM a přístrojů BlackBerry. V současné době trochu pošilhávám po změně na HW s OS Android, ale pár věcí mě stále odrazuje, které u RIM běží naprosto korektně a bez problému. Tím je synchronizace, jak přes USB, nebo BT, tak vzdálená se serverem Exchange. No toto jsem zatím nenašel uspokojivé odpovědi. A další věcí je, použití telefonu jako modemu. Jaké máte s tímto zkušenosti? Bohužel mi zatím přijde Android spíše jako hračka pro infantily, než OS pro manažery, ale rád si nechám tuto domněnku vyvrátit.

Skvělé video. Díky za velice podrobný popis. Sice pochybuju že se JB dostane do SGS2, kterou mám ale už po zkušenostech jsem rozhodnut, že příští telefon bude přímo od googlu, kvůli aktualizacím.

white.haven

21. 7. 2012, 13:42

„ale co se týče pocitu z ovládání, plynulosti a odezvy, iOS vedl. S příchodem Jelly Beanu se můj názor naprosto změnil a stojím si za svým, že Jelly Bean je králem mobilních operačních systémů.“

Takže se to Androidu, po neustálém prohlašování, že každá nová verze tento problém vyřešila, konečně povedlo? Po pěti letech? Skvěle. Teď ještě vyřešit kompletní zálohu telefonu 1:1 na systémové úrovni a bude to skvělé.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat