Pebble: Hodinky s E-ink displejem se kamarádí s iPhonem a Androidem video

Pebble: Hodinky s E-ink displejem se kamarádí s iPhonem a Androidem [video]
2012-04-14T20:02:04+02:00
• 14. 4. 2012
29

Mobil v hodinkách? To už je stará záležitost. Hodinky, které můžeme s mobilním telefonem propojit a sledovat na nich různé informace, případně jimi telefon ovládat? Také známe. V čem jsou tedy Pebble jiné?

Prvním rozdílem, například oproti hodinkám SmartWatch, je to, že za vývojem nestojí žádná velká firma. Výrobci hodinek Pebble shání finance na webu Kickstarter. Ten umožní prezentovat projekt a získat pro něj finance přímo od lidí, které zaujme. V případě Pebble si tedy můžete objednat hodinky, které ještě reálně neexistují, ale pokud se najde dostatek zájemců, kteří přislíbí peníze, začnou se vyrábět. Jakmile budou k dispozici, dostanete je za vložené finance.

Pebble si jako minimální částku, která musí být vybrána, aby mohly být hodinky vyráběny, stanovili $100 000. Úspěch byl nečekaný – za 28 hodin byl přislíben jeden milion dolarů. Aktuální stav je $2 499 008 dolarů.

Další rozdíl je v použité technologii. Většina pokusů o výrobu a masový prodej chytrých hodinek krachovala na nezájmu uživatelů. Ten byl způsoben jednak nízkou výdrží baterie, ale také špatnou optimalizací aplikací pro miniaturní displej. Nemluvě o tom, že displej často nebyl na slunci čitelný. Dva z těchto problémů byly u Pebble vyřešeny technologií e-ink. Ten zaručuje jak nízkou spotřebu, tak perfektní čitelnost za všech okolností (i ve tmě, jelikož hodinky disponují podsvícením).

Poslední problém – aplikace – je také poměrně slušně ošetřen. Vývojářům, kteří budou mít o Pebble zájem, bude k dispozici SDK. Instalace aplikací pak bude obnášet pouze připojení k telefonu a stisknutí několika tlačítek – aplikace se instalují přes Bluetooth z telefonu aplikací Pebble watchapp store.

Tvůrci Pebble uvádí, že výdrž hodinek by měla být zhruba 7 dní. To už zní opravdu dobře. Nabíjet hodinky jednou za týden by snad nemělo nikoho zásadně omezovat. K telefonu (Android 2.3 a vyšší nebo iPhone) se hodinky připojí pomocí Bluetooth 2.1. K dispozici máte úsporný displej s rozlišením 144×168 pixelů, čtyři tlačítka, tříosý akcelerometr (měl by umožnit i ovládání gesty) a funkci vibračního vyzvánění.

K čemu by se daly takové hodinky využít? Dle autorů je možností spousta. Na kole z nich může být cyklopočítač. Z GPS modulu v telefonu budou hodinky získávat informace o rychlosti, ujeté vzdálenosti, nadmořské výšce…

Pokud raději běháte, může být využití podobné. Autoři k němu ještě přidávají například ovládání hudby, která Vám z telefonu hraje.

Styl hodin na displeji si samozřejmě můžete upravit k obrazu svému, a tak si jistě vyberou příznivci moderního designu, klasiky, ale i geekové toužící po binárních hodinách.

Kromě využití při sportu, se Vám Pebble mohou hodit také při řízení času. Dovedou Vás upozornit na email, událost v kalendáři, novinku na Twitteru či Facebooku nebo zobrazí identifikaci volajícího.

Pokud Vás zajímá, jaká je cena, pak vězte, že se pohybuje někde nad $100. Čím více hodinek zakoupíte, tím více se přiblížíte ke stu dolarům za jeden kus. Pokud budete Pebble objednávat od nás, počítejte s $15 za dopravu. Na výběr máte několik barevných variant a pokud si připlatíte, vyrobí vám kryt hodinek přesně podle přání.

Že autoři Pebble nejsou úplní nováčci, dokazuje jejich předchozí projekt inPulse. Šlo o podobný produkt, pouze kromě iPhone a Androidu dovedl spolupracovat i s BlackBerry. Dalším rozdílem je použitý displej a instalace pouze jediného tlačítka.


Co si myslíte o všelijakých chytrých hodinkách? Má takové příslušenství smysl? Koupili byste? Kolik by musely hodinky stát, abyste o ně měli zájem?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Václav Pavlín

15. 5. 2012, 9:27

Očekává se, že v září začnou posílat hodinky těm, kteří je koupili pomocí Kickstarteru. Takže volný prodej bych čekal někdy před Vánoci.

A kdy bude výrobek na světě? :)

Václav Pavlín

14. 5. 2012, 11:54

26: Jsme rádi, že vás produkt zaujal, ale nejsme jeho prodejci. Navíc projekt na Kickstarteru byl již uzavřen a je tedy nutné počkat na začátek běžného maloobchodního prodeje.

O hodinky mám vážný zájem i s přirážkou 15USD :D
Jen teda bych potřeboval nějaké pojištění na vadný výrobek, pokud byste měli pro mě tuto nabídku, napiště na Standikok@seznam.cz

Václav Pavlín

19. 4. 2012, 14:45

24: Obávám se, že Váš výpočet je příliš zjednodušen. Pokud budeme brát v úvahu pouze výdrž v režimu hodiny (pokud budou hodinky zobrazovat rychlost a vzdálenost při jízdě na kole, bude výdrž jistě menší, ale s tím asi každý počítá), nemůžeme to srovnávat s otáčením stránek u Kindlu.

Když v Kindlu otočíte stránku, musí si sáhnout do paměti, načíst potřebná data a zpracovat je. Pak je teprve může zobrazit na obrazovku. To je rozhodně podstatně energeticky náročnější, než pouze překreslit displej novým časem (což bude určitě dělat specializovaný obvod a ne hlavní procesor zařízení).

Hodinky, které dovedou zobrazovat údaje z mobilu a telefon i ovládat, s výdrží 6 dnů jsou podle mého pořád skvělý výsledek. Ale je to pouze můj osobní názor, nikoho ke koupi nenutím.

white.haven

19. 4. 2012, 14:35

„1) Displej s technologií E-ink spotřebovává energii pouze pokud dochází ke změně obrazu. Pokud se tedy na displeji bude měnit jednou za minutu pozice ručičky, případně číslo (při zobrazení digitálních hodin), bude spotřeba opravdu minimální.“

No tak to vůbec není pravda! To znamená, že za den Eink displej obnoví 1440x. Víte, kolikrát vydrží takový Kindle obnovit stránku na jedno nabití AKU? Asi 8000x. Jinak řečeno, pokud by byl zachován stejný poměr (což je možné, v hodinkách je sice menší e-ink displej, s méně pixely, které je potřeba překleslovat ale také znatelně slabší akumulátor), ty hodinky se vám vybijí za 6 dnů.

To opravdu nepovažuji za minimální spotřebu.

A hodinky na 6 dnů považuji za legraci. V praxi totiž bude znatelně menší.

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 21:42

20: Uvidíme, až se někde objeví naživo:)

21: To je právě to, co nevím. Název týmu jsem neobjevil. Tato formulace je ale poněkud nešťastná, to máte pravdu.

byl jsem_s55

17. 4. 2012, 21:37

Pro autora: „technická“ byla do diskuse, měl jsem být přesnější, holt jsem ten den viděl už tolik „perel“, že jsem se neudržel; váš pravopis i styl je velmi dobrý („Pebble si jako minimální částku, …, stanovili…“ Tady nevím – Pebble jsou hodinky i jméno týmu? )

19: Hlavně když budete spát. Alespoň něco, ne? Pak by se celková spotřeba třeba za týden podle mne přiblížila e-inku. Existují e-knihy s LCD, a mají podobnou výdrž jako e-knihy s e-inkem, hlavní výhoda e-inku je v šetrnosti pro oči.
Naopak bych u LCD viděl výhodu při zobrazování dynamičtějších scén – moc nevěřím tomu, že by se na e-inku dalo tak hezky zobrazit například scrolování textu, jako bylo vidět v propagačním videu.

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 18:07

18: Aha, takže bych ušetřil energii jenom, kdybych seděl a ležel?

A energie u LCD ( už jsem s tím otravnej co? :-) ) by se dala ušetřit díky pohybovému senzoru – displej by byl aktivní třeba jen pár minut od posledního pohybu, pak by se vypnul. A při jakémkoliv pohybu by zase naskočil, to by nijak neobtěžovalo při používání.

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 18:02

16: Nemám představu, kolik takový displej „žere“, ale předpokládám, že víc než E-ink (LCD bude spotřebovávat energii i když se na něm nebude nic dít).

Solární nabíječka by mohla zvýšit výdrž, ale rozhodně by dle mého nenahradila nabíjení.

14: ad 2) Není přece problém vyrobit dot-matrix LCD, jestli to myslíte takto.

Ještě připomínka – kdyby do těch hodinek zabudovali solární napájení, opět jako mají některá CASIA, tak by se možná nemuselo dobíjet vůbec.

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 17:52

13: E-ink je samozřejmě módní záležitost, ale jeho použití má dva rozumné důvody.

1) Displej s technologií E-ink spotřebovává energii pouze pokud dochází ke změně obrazu. Pokud se tedy na displeji bude měnit jednou za minutu pozice ručičky, případně číslo (při zobrazení digitálních hodin), bude spotřeba opravdu minimální.

2) LCD z CASIA dovede zobrazit pouze omezený počet symbolů. E-ink funguje jako jakýkoliv běžný displej (například) v mobilu – má body, které dovedou reprezentovat bílou nebo černou barvu. Můžeme na něm tedy zobrazit prakticky cokoliv.

Jak vypadá podsvětlený e-ink, nevím. Možná jsem to napsal nepřesně a e-inkový displej nebude podsvětlený, ale osvětlený shora. Zatím jsem toto také neviděl, takže pouze hádám.

Nechápu, proč tam nedají zcela obyčejný černobílý LCD – ten má spotřebu také minimální – CASIA s LCD vydrží na jednu baterku i 10 let, na slunci je to velmi dobře čitelné a bylo by to levnější a možná i méně poruchové. Také by mě zajímalo, jak vypadá „podsvětlený e-ink“. Asi už na obyčejný LCD všichni zapoměli nebo to není v módě. Pokud by to drželo to BT spojení, tak bych je také bral – už pro ty vibrace, mobil často neslyším (se sluchátky na uších), ani „necítím“ přes pouzdro.

taky mám liveview od SE, ale je to tragédie, pořád se odpojuje a je nutné párovat. Už ho mám víc než rok, ale nedá se to používat. Zkoušel jsem i návody z netu jak to udržet připojené, ale nelze. Pokud by někdo věděl a byl ochotný mi poradit, uvítám zprávu třeba na mail.. Jestli tohle bude stejné, tak to pro normální smrtelníky nemá absolutně smysl..

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 12:19

10: Díky, to jsem úplně přehlédl (když jsem viděl sold out, přeskočil jsem ten popis:)

150USD, je to tady: http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android

„EARLY BIRDS Help us get started! One Jet Black Pebble watch. This watch will retail for more than $150. Free shipping to USA. (Add $10 for shipping to Canada, $15 for international shipping.)“

THIS PROJECT WILL BE FUNDED ON FRIDAY MAY 18 – takze vyroba bude odstartovana nejdrive ve druhe polovine kvetna??

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 11:52

5: Oni se nerozhodují, jestli je vyrábět. Pouze nechtějí investory, kterým by museli odevzdat procenta ze svého projektu. Při použití Kickstarteru zůstane autorům celý projekt v rukou.

6: Technická je mířena na článek nebo komentáře (rád bych případné chyby odstranil)

7: Je tato informace někde k nalezení/ověření?

Retail cena zakladnich barev Pebble bude 150 USD.

byl jsem_s55

17. 4. 2012, 11:47

Nesmíme zaměňovat mechanické a digitální hodinky. Odolných hodinek v obojím provedení existuje dost, ale žádné nestojí „jen“ 100 dolarů…
Spíše než o hodinkách bych v tomhle případu mluvil o pidimobilu/počítači na ruku.
(A jedna technická: shoda Po+PŘ je stále větší problém…)

Chci vidět tu cenu, za kterou to pak hodí na trh. Dneska když číňani nabízí mobil jako hodinky od 45 usd s javou za 55 se amíci rozhodují jestli vyrábět či nevyrábět a jestli to někdo koupí. Myslím že jim tak trochu ujíždí vlak.

Václav Pavlín

17. 4. 2012, 10:52

rover623: Ano, hodinky jsou dost ošemetné zařízení. Pevně doufám, že na to autoři mysleli a konstrukci udělali natolik kvalitní, že vydrží i trochu hrubší zacházení. (Přece jen jsou určeny k běhu, jízdě na kole…)

Ještě pořád mám SE MBW-150, tu nejdražší edici a musím říct, že je to porucḧová hračka. Po roce používání byla KO baterie, ta jde naštěstí vyměnit. Po 3 letech je KO displej. už na něm není nic vidět, ten bohužel vyměnit nejde.

MBW-150 mají v základu jakýsi OLED displej, takže i když byly hodinky nové, na slunci stejně na nich bylo houby vidět. Dalším neduhem MBW-150 jsou rozměry a hmotnost.

Pokud tyhle hodinky používají e-ink, pak nemám o výdrži a čitelnosti moc pochybností, spíš se obávám kvality nebo spíš toho jak hodinky snesou běžné použití. MBW-150 mi totiž dokázali, že i masivní hodinky v titanovém pouzdře mohou být poruchové a to celkem zásadním způsobem.

Obávám se hlavně toho, že displej nemusí dobře snášet otřesy a namáhání v hodinkách a praskne (displeje s e-inkem jsou na to citlivé), případně se po čase začnou ztrácet určité části displeje.

Jistou čínu, tedy hodinky s mobilem jsem měl kdysi také v ruce, byl to docela krám. Vibrace byla tak slabá, že byla úplně k ničemu, zvonění nebylo na venkovní prostředí dost hlasité (prostě to nebylo slyšet). Do displeje jste museli rýpat tužkou která byla menší než párátko (nakonec jsem nosil to párátko, bylo to pohodlnější). A jak už bylo poplatné všem dotykovým displejům té doby, na slunci nebylo opravdu vůbec nic vidět a bylo fuk jestli šlo o displej v hodinkách nebo SE P800

Václav Pavlín

15. 4. 2012, 14:19

MajkCajk: Osobně mě nikdy hračky tohoto typu nezajímaly (až na hodinky s vodotryskem), ale koupi těchto (obzvlášť kvůli e-inku) silně zvažuji.

Používám Liveview. Miluju inteligentní hodinky :) Liveview používá svítící displej takže nejen že pro to abych se kouknul kolik je hodin tak je musím druhou rukou zmáčknout,ale taky pokud svítí slunko, nic nevidím. Skin samostatných hodin je jenom jedena nudný. Ale co by se dalo čekat od hodinek za 800 že? :)
Pomalu už házím do prasátka na nový model liveview..smartwatch.. ale tyhle by mě taky dokázali přemluvit :)
Liveview má velké problémy s připojením přes bluetooth. Často se odpojuje a proto musíte vždy na mobilu spárovat. A vytahovat mobil proto abych zapl hodinky? k čemu to je? Trošku jsem si to pokutil a hodinky mi už ted jedou naprosto v pořádku, ale trvalo mi hodně dlouho, a stálo hodně nervů na to abych to zprovoznil.
Pokud se to bude v pohodě párovat, nebude to mít problém ani s mojí motorolou milestone, budu si moct měnit skiny určitě to přibyde na mém wish listu :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat