Nvidia: Tegra 3 je jen začátek!

Nvidia: Tegra 3 je jen začátek!
2012-04-04T09:31:13+02:00
• 4. 4. 2012
3

Aniž by se letošní architektura Tegra 3 ohřála na trhu, Nvidia má jasnou vizi o nástupci, který se bude pravděpodobně nazývat Tegra 4. Prvních kousků bychom se mohli dočkat už koncem roku. Stávající Tegra 3 se teprve dočká nasazení v mobilních telefonech, prozatím pohání tablety. Jedná se o architekturu System on Chip, což znamená, že v jednom čipu je integrován čtyřjádrový procesor, který je doplněn pátým s nízkou spotřebou, a také dvanáctijádrová grafická karta. Následkem je až 3 násobný nárůst výkonu oproti předchozí generaci Tegra 2.

Nová verze Tegra 4 bude využívat pokročilý 28nm výrobní proces opět se čtyřjádrovým procesorem ARM A15. Nejzásadnější změna se odehrává v grafické části. Zde hodlá Nvidia nejvíce zabodovat pomocí nedávno dokončené architektury Kepler, která se nedostane jen do desktopů, ale právě i do chytrých telefonů s Tegra 4. Výhodou je velmi dobrý poměr výkon/spotřeba, díky čemuž grafická karta GeForce GTX 680, vyrobená právě na této architektuře, sbírá zlatá hodnocení po celém světě.

Podle informací bude počet jader 32 nebo 64. Konkurence nezahálí a také se připravuje do přímého boje. ARM brzy vydá svůj grafický čip Mali-T600 a Imagination Technologies připravuje PowerVR SGX54x. Otázkou je spotřeba těchto čipů. Nvidia vždy pokračovala v trendu snižování spotřeby a nárůstu výkonu, bude to platit i pro Tegra 4?

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Smartphony současnosti = Počítače let 90

půl roku stará mašina byla prakticky vykopávka

a dnes se situace opakuje

Čím víc jader, tím víc nVidia :-D

Nerikali to same i o Tegre 1 a pak o Tegre 2? Tegra 3 jeste nema poradne vyuziti v aplikacich a hrach a opet se bude opakovat to same, co s Tegrou 2.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat