Tegra 3 je pomalá, rychlejší bude Epiphany IV

Tegra 3 je pomalá, rychlejší bude Epiphany IV
2011-11-14T20:40:33+02:00
• 14. 11. 2011

Při oficiálním představení Tegry 3 od nVidie se mnozí divili a stále ještě diví, proč vůbec obsahuje 5 výpočetních jader? Ve skutečnosti se jedná o 4 plnohodnotná jádra, která jsou doplněny o jedno slabší jádro s malou spotřebou energie. Dá se říci, že 5 jader je už moc? Bohužel asi ne, do smartphonů a tabletů se chystá “procesor” se 64 jádry (nejedná se o překlep).

logo

Za vším stojí společnost Adapteva, která má ve svém logu napsáno “Více FLOPS, méně wattů”. V roce 2012 plánuje přijít na trh s “procesorem”, který bude oplývat 64 jádry, ponese název Epiphany IV. Při výkonu 70 Giga FLOPů spotřebuje 1W.

“Obecně platí, že jeden FLOPS je vlastně jeden matematický výpočet s reálnými čísly za sekundu – FLoationg-point OPerations per Second.”

epiphanyiv-banner (1)

Zatím není zcela jasné, jak by byl takový procesor začleněn do tabletu/smartphonu. Z dostupných informací se dá vyčíst, že se nejedná o standardní SoC (System On Chip), jako je třeba Exynos od Samsungu. Dokonce není vytvořen na architektuře ARM (Tegra 2, Tegra 3 atd.), ale jedná se o další architekturu, kterou si firma nechala patentovat.

Z dostupných informací vyplývá, že Epiphany IV neponese kompletní OS a má být spíše koprocesorem, který odlehčí CPU. Je převážně designovaný na rychlou výměnu dat a proto paralelní jádra mají být uspořádána do čtverce s více kontaktními místy pro příjem a přenos dat. Nakonec jen dodáme, že bude vyráběn 28nm technologií a každé jádro dosáhne maximálně 800MHz.

Dál není potřeba pokračovat ve vysvětlování, ještě bude nějakou chvíli trvat, než se dostane do prvních tabletů a smartphonů. Co si myslíte o tomto vývoji, splní se očekávání v nižší spotřebě nebo baterie nebudou dostačovat?

Zdroj: http://www.adapteva.com/

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat