Samsung Galaxy Tab 7: zvěsti o druhé generaci

Samsung Galaxy Tab 7: zvěsti o druhé generaci
2012-09-30T14:23:06+02:00
• 16. 6. 2011
13

Společnost Samsung prakticky jako první zaútočila na pozici Apple iPadu. Se sedmipalcovým tabletem to ale nebyl ten nejšťastnější nápad a hlavním důvodem neúspěchu je zřejmě sám operační systém. Ten je stále ve verzi Android 2.x a update na „tabletovou“ verzi 3.x oficiální cestou není možný. Možná ale není všem dnům konec a pokud preferujete sedmipalcové tablety, i nadále sledujte Samsung.

Ještě tento rok by se mohl objevit nástupce Galaxy Tab 7, zatím jej nazývejme druhá generace. Zatím pochopitelně nemáme potvrzené žádné informace, ale střípky už se objevují. Hlavní změnou by měl být procesor, neočekávejte Tegru 2, měl by být osazen procesorem 1.2GHz Exonys dual-core, který je v Samsungu Galaxy S II. Ve zbylých specifikací se jen trochu vylepšil:

  • 1GB RAM
  • 2 GB ROM
  • 16 GB vnitřní paměti
  • MicroSD
  • USB Host schopnost (adaptér)
  • 7 palcový displej IPS
  • Možnosti telefonování, video-telef. a posílat SMS

Objevují se informace i tom, že by neměl mít Android 3.x, ale Android 2.3.4 možná kvůli funkci telefonování. Tomuto moc nevěříme, Samsung zrovna nepatří k těm, který by u tabletů šel nazpět. Ačkoliv první generace měla 2.x, ale to bylo způsobené tím, že tehdy ještě nebyl dostupný 3.x. Nechme se překvapit, s čím Samsung přijde.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

hanysek3099

17. 6. 2011, 12:36

Zkusím přidat pár osobních postřehů:

Galaxy Tab vlastním od prosince 2010, kupován s retenční nabídkou od OP, takže cenu jsem nemusel řešit. Uznávám ovšem, že za tehdejší plnou cenu (cca 14 000 Kč) bych ho rozhodně nebral.

Jinak jak už tu bylo správně řečeno, honeycomb má význam hlavně u větších tabletů (8 palců a více). Už s originálním ROM byl tablet více než použitelný pro neznalého člověka. Navíc díky primitivnímu rootu přes aplikaci a následné možnosti upravit dpi (Density Changer) a s alternativním launcherem se ztrácí i hlavní nevýhoda androidu 2.x – neoptimalizace na větší displej.

Pro případné námitky, výše uvedenou úpravu zvládne i naprostý laik, není nutné žádné přehrávání ROM nebo úprava přes příkazové řádky apod. Vše se provede jednoduše přes tři aplikace. Jenom se musí počítat s chvilkou času na vyladění vzhledu ke spokojenosti daného uživatele, ale to platí u jakéhokoli IT zařízení.

Po přehrání ROM na individuální (u samsungu to navíc neznamená automaticky ztrátu záruky, protože není problém kdykoli nahrát zpět původní originál ROM) se z Galaxy Tabu stává při aktuální ceně kolem 8000 – 10 000 Kč dle typu Tabu více než zajímavé zařízení pro toho, kdo bude tablet nosit všude sebou a ocení tak menší rozměry a hlavně hmotnost. Rychlost práce v systému při přetaktování na 1,4 GHz a s alternativním Launcherem je fantastická, výdrž baterie je kolem 6-8 hod. dle činnosti a zatím jsem nenarazil na žádnou hru, kterou by tablet nezvládl, samozřejmě z těch, které počítají s vyšším rozlišením displeje (nechápu, proč GAMELOFT u části her toto neumí řešit), nicméně hry jsou pro mě pouze doplňková fce.

Závěrem si dovolím tvrdit, že v kategorii 7 palcových tabletů stále na trhu není žádný jiný kousek, který by byl lepší než Galaxy Tab. Srovnávat ho s iPadem nebo 10 palcovými Honeycomb tablety je podle mě nevhodné – jedná se o zařízení s ruzným zaměřením a preferencemi ze strany uživatelů

taky bych to neoznačoval slovem brutální, na mém 7″ tabletu běží jen web + pošta + filmy a nevím v čem by mně pomohl Honeycomb ;-)

koalalumpur

17. 6. 2011, 9:48

gigngerbread na 7 palcov je v pohode, k tableto OS ako Honeycomb ma bližšie ako zväčšený os z iPhonu(na jesen dostane notifiačnu lištu o rok plochu s widgetmi a bude vyzerať ako Gingerbread na Tabe)

9: potřeboval bych asi osvětlit význam slova Brutálny, protože nechápu o čem mluvíš. Vše co jsem od „malého unositelného“ tabletu za přijatelnou cenu jsem dostal. Žádná aplikace kterou potřebuju (celkem asi 100) nemá problém s rozlišením. Je možné, že aplikace optimalizované pro tablet naběhnou třeba za vteřinu místo vteřiny a půl. Ale s jednou velkou poznámkou- nehraju hry.

SudruhStopa

16. 6. 2011, 20:40

8: Neslo mi ani tak o HW ako skor SW, tam je ten rozdiel brutalny. A co sa tyka wiki, tak citacia tych 6 milionov vedie na chybny clanok. Navyse sa mi nechce verit, ze by Samsung predal viac ako 4 miliony kusov za 4 mesiace obzvlast hned po oznameni iPadu 2, to bude zase cislo predaju retailerom, nie spotrebitelom.

A mimochodom, gingerbread ti pride v pohode? To ti fakt nevadi nulova optimalizacia aplikacii na rozdielny form-factor? Vsak to mas lepsie zobrat rovno do ruk telefon, sice prides o trochu zobrazovacej plochy (ale pri 7″ to nieje ziadna extra strata), ale aspon tie aplikacie vyzeraju normalne. Aspon mne to teda brutalne vadilo, ale holt, ked raz clovek skusi skutocne tablet aplikacie, tak sa tazko ide naspat.

IPad jsem v ruce měl – super, ale pro mě moc velký a těžký, mám 2 notebooky. Honeycomb jsem ještě na tabletu nezkoušel, ale Gingerbread mi přijde v Galaxy Tabu v pohodě. O těch šesti mega jsem citoval WP- čili WikiPedia.com/Samsung Galaxy Tab

SudruhStopa

16. 6. 2011, 18:10

6: nejake cisla potvrdzujuce tento fakt? Este som nevidel u absolutne nikoho toto zariadenie v rukach, ak nepocitam predajne. To aj prva generacia iPadu sa tu tesi vacsej oblube…

koalalumpur

16. 6. 2011, 16:57

2. 2 miliony bol udaj z decembra(a že iba retailerom bola interpretácia médií), odvtedy šla cena dolu a aj u nás sa Galaxy Tab teši obľube.

SudruhStopa

16. 6. 2011, 16:38

4: A skusal si Honeycomb alebo nedajboze iPad? To sa ani neda porovnat s tym natiahnutym froyom.

Mám SG Tab zhruba měsíc, vyšel na 8 tisíc,(cca 320€). Když jsem ho sháněl, tak nikde nebyl, čekal jsem 14 dní. Na WP je info ze 6.4.2011, že prodej dosáhl 6 mil.ks. Chtěl bych jen vědět, proč bych se měl litovat, naprostá spokojenost se vším.

Ja ich nelutujem. Galaxy tab za tie peniaze nemohol kupit normalny clovek. kazdy nech si plati za svoje chyby. Take bneico malo stat max 300€.
Tak isto ako dnesne tablety vsetko nad 300-350€ je predrazena hracka, tu sa plati len za to je je to in a novinka.

SudruhStopa

16. 6. 2011, 0:27

1: na uplne novom trhu s jedinym konkurentom ziskat jednociferny marketshare aj napriek tomu, ze spominaneho konkurenta bolo mozne kupit iba v hrstke krajin je skutocne neuspech, nech sa na to pozries ako chces.
Navyse predalo sa ich iba 2 miliony, pricom tie 2 miliony boli predane retailerom u ktorych teraz hniju v skladoch. Ten produkt bol nanic a kupili ho len zufalci co dufali, ze tam daju neskor Honeycomb(vid diskusie tu na mobilmanii). Normalne ich zacinam lutovat…

koalalumpur

15. 6. 2011, 23:34

Nepovedal by som, že prvý galaxy tab bol neúspech, pár milionov sa ho predalo.
Android 3.x dokáže tiež telefonovať pokiaľ to výrobca upraví, Galaxy Tab 8.9 vie, Asus Memo aj Motorola XOOM po uprave z XDA

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat