Ceny tabletů půjdou dolů ?!

Ceny tabletů půjdou dolů ?!
2012-09-30T14:23:34+02:00
• 9. 3. 2011
10

Celkem odvážný nadpis, ale má své opodstatnění. Apple představil nástupce iPad 2, který není nijak revoluční. Představil to, co se čeká minimálně od každého zařízení, které nahrazuje předcházející model. Ve skutečnosti iPad 2 nemá nijak extra specifikace, zejména poslední spekulace o jeho  kamerách, které mohou být víc než slabé, ale to ukážou až samotné recenze a testy. Tou hlavní předností je cena, která se udržela téměř na stejné úrovni jako předcházející generace. Pouze v jednom případě je vyšší.

601916912

Cena překvapila hlavně konkurenci, která je tou hlavní specifikací každého produktu. Všechny nynější tablety s operačním systémem Android 3.0 mají díky tomu vážný problém. Zatím jediný výrobce konkurenčního tabletu přiznal “selhání” a to společnost Samsung. První spekulace naznačovali, že Samsung Galaxy Tab 10.1 bude odložen a přepracován. Nyní se objevují zprávy, že Galaxy Tab 10.1 bude uveden podle plánu a společnost slibuje, že získá “něco”, aby mohl být konkurenčně schopný. V tomto případě můžeme uvažovat o snížení ceny, jedná se o jedinou možnost, jelikož by se měl Galaxy Tab objevit na pultech obchodů již ke konci tohoto měsíce. Nechme se překvapit, jak si Samsung poradí.

galaxy-tab-ii-2

Motorola Xoom se již nyní prodává v USA u operátora Verizon. V Týdnu Mobilně jste jej mohli již vidět, ale jeho cena je také dost vysoká a jelikož prodej se pomalu rozbíhá, tak nemá moc prostoru na manévrování. Půjde cena také dolů?

Motorola-XOOM-2

Asi nejhůře na tom je HTC se svým tabletem Flyer, který sice má nejvyšší rychlost procesoru a to 1.5GHz, ale bohužel se jedná o jedno jádrový procesor. To by nebyl až tak velký problém, ale verze Androidu je už problém. Nezískal do základu Android 3.0, ale “pouze” 2.4. To může být zatím výhodou, aspoň do té doby, než získá verze 3.0 více aplikací a her. Bohužel svým rozměrem 7 palců nemůže konkurovat větším tabletům. Ačkoliv tyto specifikace nemusí jen tak někoho odradit, tak cena asi ano. Cena by se měla pohybovat kolem 600 dolarů a tak převyšuje iPad 2 (499 dolarů za základní verzi).

HTC Flyer

Nevyhneme se ani další společnosti LG, která přichází také se svým tabletem G Slate. Jeho cena je hodně nad hranicí 500 dolarů. Možná by byla cena nižší, kdyby LG odpustilo od 3D technologie, která není nijak extrémně rozšířena. Navíc, kdo z vás potřebuje tuto technologii v tabletu?

889108644889742165

iPad 2 stanovil cenu, o tom se nadá pochybovat, ale dokáže se konkurence přizpůsobit i za cenu nižších zisků? Jasno bude asi těsně před začátkem Q3. Co myslíte, začne pravý konkurenční boj v cenách? Pokud ano, tak jsou to pozitivní zprávy pro zákazníky.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

koalalumpur

10. 3. 2011, 22:41

no a čo má na tom software Samsung vylepšovať? Honeycomb vyzerá dobré, lepšie ako iOs 4.3, samozrejme ho výrobca nemôže len tak placnuť na svoj hardware, ale optimalizovať ovládače a tak(podľa videí ale behá Honeycomb na ňom lepšie ako na Xoome) a aplikácie musia vytvoriť developeri, Samsung môže pridať len pár svojich

white.haven

10. 3. 2011, 22:13

koalalumpur: ja reaguju na tvuj blabol ohledne predelavani HW, kdyz je na tom lepe nez ipad. Opet ti rikam, ze se jedna o vylepseni SW, ne HW. To, ze to je na androidu neznamena, ze na software nemusis sahnout.

koalalumpur

10. 3. 2011, 17:15

white.haven: ďalší čo papuškuje a nevie o čom je reč v članku. Samsung musí niečo zmeniť aby mohol konkurovať iPadu 2. Software asi nevytvorí, to musia developeri, hardware môže zmeniť ale není treba(ničím nezaostáva), tak jedine cenu

white.haven

10. 3. 2011, 8:28

koalalumpur: dalsi, kdo nechape. Protoze nejde o HW, ale o SOFTWARE!

koalalumpur

8. 3. 2011, 15:06

nerozumiem, prečo by sa mal Galaxy Tab 10,1 prerávať, keď hardwarovo je na tom stejne alebo v niečom lepšie(a to má prísť tento mesiac ešte jeden typ)

s cenou musia ísť výrobci dole, určite ale hneď nebude stať 32 gb tablet s LTE a ďalšími vecami menej ako 16gb ipad 2 bez GPS a 3G
tak razantne môžu ísť dolu až keď pojde dole cena súčiastok(momentálne XOOM súčiastky stojá 380 USD, za pol roka to bude možno polovica), vtedy razantne zlacnia ale ipad 2 nie(minulý rok po pár mesiacoch šla cena súčiastok z 320 USD na 160 USD a doteraz stal rovnako)

Vzhledem k možnostem na úrovni nebooků bych očekával i podobnou cenu. Proto co se bude blížit 10 tisícům (bez daně) tak bych viděl jako použitelný, co se bude blížit ke 20, tak se s tím nemusí ani namáhat. Samozřejmě při slušným hw a sw vybavení.
Jinak jako každý masový produkt to bude asi dost rychle zlevňovat a vylepšovat se, takže ti trpělivější vyhrají.

locomachine

8. 3. 2011, 5:15

Tak na amazon.de je možno Htc Flyer předobjednat za 669€ (563£), přičemž cena Motoroly Xoom pro Británii byla určena na 599£, to myslím Htc krapet přeťáplo. Za tyhle prachy je slušnej noťas, se svobodně vyměnitelnou baterií :D a skutečně plnohodnotnou podporu flashe. Platit takový peníze za „větší smartfoun“ to se mi fakt nechce, když už tak asi galaxy tab, ten se dá splašit pod 11 000czk.

locomachine

8. 3. 2011, 2:48

Kéž by to byla pravda. Za 600$ bych do Htc Flayer klidně šel. To by ho ovšem sunny*oft nesměl předobjednávat za +- 18 500czk. Moc se těším na bližší info o Olipadu, 10ti palcový tablet s tegrou, 1giga RAM, i 3G modulem za 399€ tomu říkám kulantní nabídka. :) Zdar a sílu.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2011, 0:55

Zde se nejedná o nějakou zkušenost a skoro ani o specifikace. Zde se hlavně zaměřuji na cenu. (PS: mám zkušenosti :)

No on vážně iPad je nic moc. Akorát funguje, je sehnání, jsou k němu aplikace má slušnou výdž. To jsou, uznávám dost nepodstatné detaily. Dvojkový iPad je na tom taky blbě, jen dvoujádro to dozajista přehnali. Hlavně ta kamera, to je vážně problém, co teď budou filmaři dělat. Po dobrých zkušenostech s prvním modelem jsem si říkal, že zahodím kamery a na rig si nahodím jablečné pádlo s obr displejem. Smolík, zůstanu u osvědčené technologie.
Dotaz přímo na tělo, máš mimo samsunga Tab (je fajn a líbí se mi) dlouhodobé zkušenosti i iPadem? Já jo, a musím říct, že to co píšeš na začátku jen podle specifikací je mimomísoidní. A věř ni, že do dvojky půjdu i kdyby tu zadní parodii na kameru klidně zrušili.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat