Google se rozhodl odstranit miliardy údajů o prohlížení v anonymním režimu

Google se rozhodl odstranit miliardy údajů o prohlížení v anonymním režimu
2024-04-08T13:40:45+02:00
• 8. 4. 2024

Zdroj: MSPowerUser

Společnost Google se dohodla na vymazání miliard údajů o prohlížení, které se týkají anonymního režimu, v rámci urovnání soudního sporu, který se objevil v roce 2020. Toto urovnání přichází poté, co společnost čelila obviněním z nedodržování soukromí uživatelů a sledování jejich aktivity i v anonymním režimu.

Google řeší další soudní spor ohledně ochrany soukromí

Jedním z aspektů dohody je aktualizace zásad procházení webu i v soukromém režimu a poskytnutí uživatelům prohlížeče Chrome možnosti vypnout soubory cookie třetích stran. Dále společnost Google souhlasila s odstraněním miliard údajů o prohlížení, které byly neoprávněně shromažďovány. Tato data budou zničena, a společnost se také zavázala k aktualizaci informací na svých webových stránkách tak, aby lépe reflektovaly zásady týkající se soukromí uživatelů.

chrome mac 4032x3024x

Zdroj: Dotekomanie

Žaloba týkající se anonymního režimu poukazuje na to, že Google ve svém prohlížeči Chrome sleduje uživatele i v zapnutém anonymním režimu, což znamená, že ukládá informace o jejich prohlížení, jako je historie, cookies a další data, ačkoliv tvrdí opak. Toto porušení důvěry a soukromí uživatelů vedlo k žalobě ze strany postižených uživatelů, kteří požadují minimálně 5 miliard dolarů odškodného. I když Google tvrdí, že toto odškodné nehodlá zaplatit, urovnání sporu znamená pro společnost důležitý krok směrem k dodržování zákonů o ochraně soukromí a transparentnosti.

Podle společnosti Google nejsou data v anonymním režimu spojována s uživatelskými účty a nejsou používána pro personalizaci obsahu. Snaha ze strany Google o urovnání celého sporu však poukazuje na to, že společnost bere obavy uživatelů ohledně soukromí vážně a že se snaží zlepšit své postupy v souladu se zákony a očekáváním veřejnosti. Dohodu musí ještě definitivně schválit soudkyně v Kalifornii.

Zdroj: androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat