Bluetooth 4.2 a novější trpí bezpečnostní chybou, v ohrožení jsou miliardy zařízení

Bluetooth 4.2 a novější trpí bezpečnostní chybou, v ohrožení jsou miliardy zařízení
2023-12-09T09:35:58+02:00
• 9. 12. 2023

Určitě vlastníte nějaké zařízení, které využívá Bluetooth technologie. Tato technologie používá šifrované spojení mezi dvěma body, a jak se zdá, podle posledního průzkumu došlo k prolomení skrze chybu, která využívá útoku hrubou silou.

Bluetooth trpí bezpečnostní chybou

Chybu objevil francouzský tým EURECOM a ve svém dokumentu popisuje chybu, která používá metodu útoku hrubou silou na šifrovací klíče Bluetooth spojení. Pokud se útočníkovi spojení podaří hrubou silou prolomit, je schopen získat přístup k potenciálně citlivým datům a informacím. Chyba se podle informací týká Bluetooth 4.2 a vyšší a vzhledem k tomu, že verze 4.2 byla uvedena v roce 2014, napadenou může být prakticky každé současné zařízení využívající Bluetooth technologii.

Bluetooth Security Exploit EURECOMjpg 643x403x

Zdroj: Android Authority

Tým rozdělil útoky do šesti různých typů, přičemž pro jejich shrnutí byla použita zkratka BLUFFS. V rámci publikovaného článku tým EURECOM – vedený Danielem Antoniolim – ukázal tabulku zařízení, která se jim podařilo pomocí těchto útoků podvrhnout, a jak úspěšný byl každý ze šesti typů. Skupina Bluetooth Special Interest Group (SIG), nezisková agentura dohlížející na vývoj standardu, mezitím uznala zjištění EURECOM. V bezpečnostním bulletinu SIG Bluetooth navrhuje výrobcům OEM, kteří zavádějí technologii Bluetooth do výrobků, aby dodržovali přísné bezpečnostní protokoly, které zabrání tomuto útoku. Neuvádí však, zda budou nadcházející verze Bluetooth tento exploit opravovat. Nejnovějším standardem Bluetooth je verze 5.4, která byla uvedena na trh v únoru.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat