Trh s tablety se propadl o 14,2 %

Trh s tablety se propadl o 14,2 %
2023-11-06T19:35:10+02:00
• 6. 11. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zlatá éra tabletů se asi už nikdy nevrátí. Pravidelně vidíme lehký nárůst následovaný propadem. Dle nejnovější analýzy IDC se dá konstatovat, že třetí čtvrtletí nebylo nikterak pěkné pro tento segment zařízení.

Hlavní hráči propadli

Na současném trhu s tablety jsou jen dvě firmy, které dodávají zařízení se systémem Android s certifikací od Googlu. Jde o Lenovo a Samsung. Huawei má vlastní operační systém HarmonyOS, Apple se chlubí možnostmi iPadOS a Amazon si jde vlastní cestou, byť jeho systém je založen na AOSP (Android Open Source Project).

Apple je stále hráčem číslo jedna, přičemž ve třetím čtvrtletí dodal 12,5 milionů tabletů, i tak se jedná ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o propad, konkrétně si pohoršil o 15,1 %. Samsung klesl o 17,1 % a dodal 6 milionů zařízení. Lenovo si pohoršilo nejméně, jen o 4,2 %, ale dodávky jsou pouze 2,6 milionu tabletů. Huawei se dostal na 4. místo s 2,3 miliony zařízení (-5,7 %).

iPad10 3 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Největší sešup ale zažila společnost Amazon, které klesly dodávky o 49.5 %, tedy z původních 4,3 milionů na 2,2 milionu tabletů. Zbytek trhu si polepšil o 4,6 %, přičemž dodávky tvořily 7,7 milionu zařízení. Celkově bylo dodáno ve třetím čtvrtletí 33,2 milionu tabletů, což je o 14,2 % méně než ve stejném období v minulém roce.

Dá se předpokládat, že dojde k vylepšení v posledním čtvrtletí, hlavně díky vánočním nákupům, ale zatím není jasné, jestli budou čísla lepší než v minulém roce. Zde je nutné brát v potaz, že majitelé těchto zařízení tak často neobnovují.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat