Avast: falešná videa s nemocnými dětmi vylákala z lidí přes 4 miliony korun

Avast: falešná videa s nemocnými dětmi vylákala z lidí přes 4 miliony korun
2023-06-29T13:30:10+02:00
• 29. 6. 2023

Zdroj: Avast

Výzkumníci Avastu zjistili, že podvodná videokampaň organizace, která údajně vybírá peníze pro nemocné děti, vylákala z obětí přes 4 miliony korun.

Avast varuje před podvody s dary na charitu pro nemocné děti

Kyberzločinci jsou zdatní manipulátoři, kteří často zneužívají lidské důvěry, strachu, respektu k autoritám a také potřebě pomáhat druhým. Výzkumníci Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen™ (NASDAQ: GEN), objevili novou podvodnou kampaň zločinné organizace, která vybírá peníze pod záminkou pomoci nemocným dětem. Z důvěřivých dárců podvodníci vylákali tímto způsobem přes 181 tisíc eur, v přepočtu přes 4 miliony korun.

Jedním z nejodpornějších příkladů je přiživování se na lidské touze pomáhat druhým a zejména pak, když se k tomu zneužijí nemocné děti,“ říká bezpečnostní expert Avastu Luis Corrons. „Naším úkolem je nejen monitorovat tyto podvody a vyvíjet produkty a služby, které před nimi pomáhají chránit, ale také vzdělávat lidi o online hrozbách. Jde-li o dárcovství, je důležité si před převodem peněz ověřit pravost organizace, abyste měli jistotu, že opravdu pomáháte tomu, kdo to potřebuje. Doporučujeme vždy navštívit přímo oficiální webové stránky důvěryhodných organizací a přispět tam, místo abyste reagovali na výzvy k darům prostřednictvím e-mailů, videí nebo reklam na sociálních sítích.

Alexandra scam blurred 1920x1000x

Zdroj: Avast

V nejnovějších podvodných reklamách, které se šíří zejména na YouTube a Instagramu, prosí dítě údajně nemocné rakovinou o pomoc s léčbou. Videa jsou v ruštině s titulky v angličtině, francouzštině, španělštině a ukrajinštině a kolují v různých verzích. Všechny však vyprávějí příběh malého chlapce „Semiona“, jehož rodina si nemůže dovolit jeho léčbu rakoviny. Pokud ji nedostane během dvou týdnů, bude na jeho záchranu příliš pozdě.

Video odkazuje na dárcovskou stránku, která nabízí několik způsobů, jak mohou lidé Semionovi přispět – například bankovním převodem nebo online platbou prostřednictvím balíčků se srdceryvnými názvy, jejichž ceny šplhají do výše až 10 000 eur. Podvodníci se vydávají za organizaci World Champions EU napojenou na izraelskou organizaci World Champions. Tu jsme požádali o vyjádření, ale nedostali jsme odpověď.

V roce 2022 výzkumníci Avastu narazili na podobnou kampaň, velmi pravděpodobně od stejné skupiny se sídlem v Izraeli, jejíž videa měla milion shlédnutí a lidé v ní darovali přes 650 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 14 milionů korun. V tuto chvíli činí dary vybrané v novém podvodu více než 181 tisíc eur, tedy více než 4 miliony korun, a toto číslo každý den roste. Výzkumníci Avastu dotyčný youtubový kanál nahlásili a vyzývají uživatele, aby do kampaně nepřispívali a dávali si na podobné crowdfundingové reklamy pozor.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat