Myš ovládaná mimikou obličeje? Díky projektu Gameface od Google již brzy realita

Myš ovládaná mimikou obličeje? Díky projektu Gameface od Google již brzy realita
2023-05-27T16:30:43+02:00
• 27. 5. 2023

Hraní s myší bez použití rukou? Kliknutí myši bez stisknutí tlačítka? Posun kurzoru bez pohybu ruky? Nově díky novému projektu od Google s názvem Gameface to bude brzy možné. Pohyb myši a její ovládání bude možné skrze pohyby hlavy a mimikou v obličeji.

Za projektem stojí příběh Lance Carra, streamera videoher, který trpí svalovou dystrofií. Lance se nenechal odradit svým postižením a hrál hry pomocí speciální myši se sledováním hlavy. Bohužel, v roce 2021 mu požár zničil celé jeho herní vybavení, včetně speciální myši. Lance byl tak přišel o možnost hrát i vydělávat.

Když se tvůrci projektu dozvěděli o jeho osudu, rozhodli se mu pomoci. Společně s ním vytvořili projekt Gameface, herní myš bez rukou, která funguje na principu strojového učení. Využívají open-source technologii Google MediaPipe, která dokáže rozpoznat pohyby hlavy a gesta obličeje z webové kamery a převést je na akce myši. Navíc přidali možnost nastavit velikost gesta, aby si každý uživatel mohl přizpůsobit citlivost myši.

Gameface Google

Zdroj: Blog Google

Projekt Gameface je novinka, která otevírá dveře k hraní her pro spoustu osob s tělesným postižením. Nástroj ještě není dokonalý, ale pracuje se na jeho zdokonalení. Gameface má potenciál změnit životy lidí k lepšímu. Pokud se chcete do vývoje nové technologie zapojit, podklady naleznete na GitHub.

Gameface Google

Zdroj: Blog Google

Zdroj: blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat