Jak vybrat operační systém? Zvažte těchto 6 faktorů komerční článek

Jak vybrat operační systém? Zvažte těchto 6 faktorů [komerční článek]
2023-05-07T09:20:39+02:00
• 7. 5. 2023

Výběr správného počítače nebo notebooku je základ, podcenit byste však neměli ani volbu operačního systému (OS). Ale podle čeho se rozhodovat? Důležité je uživatelské prostředí operačního systému, jeho kompatibilita s hardwarem ve vašem PC, ale také cena OS nebo podpora vašich oblíbených aplikací.

Na následujících řádcích vám prozradíme, kterým faktorům věnovat pozornost při pořizování operačního systému. Pokud už řešíte instalaci OS, přečtěte si podrobný návod, jak nainstalovat Windows.

1. Podpora vašich aplikací a dalšího softwaru

Pokud počítač používáte pravidelně, pravděpodobně na něm spouštíte oblíbené aplikace a programy. Proto si předem zjistěte, jestli všechny budou fungovat i na operačním systému, který si plánujete nainstalovat.

Většina nejznámějších a nejpoužívanějších aplikací (internetové prohlížeče, grafické programy apod.) je dostupná pro Windows i macOS, ale například u Linuxu byste s některými softwarovými nástroji mohli narazit. Úplně stejné je to u PC her – ne každá hra funguje na všech operačních systémech.

Informaci o tom, jestli operační systém konkrétní aplikaci podporuje, najdete v podrobnostech o softwaru, případně na stránkách jeho poskytovatele.

2. Osobní zkušenosti s operačním systémem

Jedním z důležitých faktorů jsou i vaše dosavadní zkušenosti. Pokud jste pracovali s operačním systémem Windows, může vám zabrat hodně času, než si zvyknete na macOS (a opačně). Přestože jsou si všechny OS v mnohém podobné, mají odlišná uživatelská rozhraní a často i různé funkce.

Zvažte tedy, jestli se chcete „přeučovat“ na jiný operační systémem, nebo raději vyzkoušíte novější OS verzi, který používáte několik let.

3. Kompatibilita s hardwarem v PC

Aby mohl váš nový operační systém správně pracovat s veškerým hardwarem v počítači nebo notebooku, musí být s tímto hardwarem kompatibilní. Například některé grafické karty si nerozumí se všemi verzemi OS. To samé platí pro paměť RAM, zvukové karty a další „počítačové železo“.

Informace o kompatibilitě s operačními systémy najdete v základních informacích, které výrobci k hardwarovým součástkám dodávají (typicky na webových stránkách nebo na krabici).

4. Cena operačního systému

Tak jako na hardwaru nebo antivirovém programu, ani na operačním systému byste neměli šetřit. Ale i když je pro vás cena jedním z klíčových parametrů, nemusí být všem dnům konec.

Zatímco nejnovější verzi OS Windows seženete za cenu v řádu vyšších stovek korun, třeba operační systém Linux jeho tvůrci poskytují zdarma. Jestli jste však doposud používali Windows, může se stát, že vám Linux nebude vyhovovat.

U macOS je řešení poměrně jednoduché: společnost Apple tento operační systém instaluje do všech svých zařízení a nelze ho koupit samostatně. Cena OS se tedy v tomto případě rovná ceně počítače/notebooku.

5. Pokročilá úroveň integrace

Pokud rádi synchronizujete a sdílíte data napříč svými zařízeními (notebook, chytrý telefon, tablet), bude pro vás pravděpodobně důležité, aby operační systém uměl všechna tato zařízení propojit, tedy aby zvládal jejich integraci.

Operační systémy schopné integrovat umožňují synchronizaci nastavení napříč zařízeními nebo usnadňují uživateli práci. Pravděpobně nejdál je v tomto ohledu operační systém macOS od společnosti Apple, která pro zařízení svých uživatelů vytvořila propracovaný ekosystém.

6. Licenční podmínky operačního systému

V neposlední řadě se zaměřte na licenční podmínky OS, ne každý operační systém totiž můžete používat pro jakékoliv účely. Některé verze jsou určené především pro jednotlivce a domácí použití (třeba Windows 11 Home), jiné pak lze legálně využít i komerčně, tedy ve firemním prostředí (například Windows 11 Pro).

Proč je důležité to řešit? Kdybyste „domácí“ OS používali ke komerční účelům, porušovali byste licenční podmínky a hrozily by vám sankce od výrobce.

Držíme palce, aby jste pro sebe a svůj počítač či notebook vybrali co nejlepší operační systém. Ze všeho nejdůležitější je, aby vám OS vyhovoval a dobře se vám s ním pracovalo.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat