Google změní zámeček v Chromu

Google změní zámeček v Chromu
2023-05-03T08:00:32+02:00
• 3. 5. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

V těchto dnech a následujících týdnech uživatelé webového prohlížeče Chrome dostanou aktualizaci, která přidá více grafických prvků z Material You, což je design navržený samotným Googlem. Některé věci budou více zaoblené, jiné trochu změní barvu. Podstatnější grafická změna přijde později.

Nejen nová ikona

Sice píšeme podstatná, ale ve skutečnosti Google změní samotnou ikonu v adresním řádku. V tuto chvíli zde můžete vidět zámek, pakliže se nacházíte na webu s podporou HTTPS, tedy zabezpečeným spojením. Co ale mnozí neví, že se nejedná jen o indikátor. Pod tímto zámkem se skrývá nastavení webu.

Google si nechal provést průzkum a jen 11 % dotázaných správně rozumělo významu zámku, tedy že se jedná o indikaci zabezpečeného spojení. Jiní jednoduše uvedli, že se například jedná o bezpečný web, ale to nemusí být pravda, když i útočníci a hackeři používají HTTPS. I z těchto důvodů se ikona změní na novou, kterou můžete vidět níže.

new site controls 788x1040x

Zdroj: Google

Poměrně přesně vystihuje svůj význam, tedy že nabízí nastavení dané webové stránky. Po rozkliknutí se již nabízí menu, kde se dozvíte o samotném připojení, nastavení oprávnění a další údaje a možnosti. Novinka nebude určena jen pro Chrome pro počítače. Tato změna bude provedena i na Androidu. U iOS bude ikona zámku odstraněna kompletně, jelikož na tomto systému nemá svůj sekundární účel.

Novinka se objeví v Chromu 117, tedy v září. Do té doby si také musíme asi počkat, abychom se dozvěděli, jak bude Chrome zobrazovat nezabezpečené spojení s webem. Je možné, že v této oblasti nedojde ke změně.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat