Apple pracuje na systému, který bude omezovat určité funkce na základě polohy

Apple pracuje na systému, který bude omezovat určité funkce na základě polohy
2023-04-29T11:37:11+02:00
• 29. 4. 2023

iPhone 14 Plus; zdroj: Dotekománie

Pokud jste majitelem iPhonu, nebo iPadu, můžete jej využívat kdekoliv na světě, ale to automaticky neznamená, že můžete kdekoliv využívat všechny funkce systému iOS. Některé funkce jsou omezeny pouze na určité regiony. Například Face Time nelze používat ve Spojených arabských emirátech, v jiných zemích je zase například k dispozici funkce, kterou u nás využívat nelze.

Nová funkce pro ověření polohy se chystá v jablečných zařízeních

Tato omezení jsou momentálně nastavena na úrovni softwaru dle regionu, pro který je určen, nebo na úrovni hardwaru, tedy podle toho v jaké zemi bylo zařízení zakoupeno. Podle dostupných informací Apple pracuje na novém systému fungujícím pod interním názvem „countryd“, který by měl tato omezení řídit skrytě podle aktuální polohy zařízení. Informace hovoří o tom, že byl tento nový systém implementován s aktualizací iOS 16.2, nicméně prozatím není aktivně využíván. Systém pracuje s několika faktory jako je poloha zařízení, kód země z Wi-Fi routeru a informacemi získanými ze SIM karty, aby jednoznačně určil v jaké zemi se zařízení nachází.

App Store 01 phonearena 1200x675x

Zdroj: phonearena

Díky využívání všech těchto identifikátorů bude mnohem obtížnější obejít omezení, která Apple pro konkrétní funkce nastavuje. Není úplně jasné proč se Apple zaměřuje na tento nový způsob ověřování lokalizace zařízení, ale je zcela možné, že to souvisí s tím, jak se blíží vydání iOS 17 se kterým by mělo přijít o povolení instalace aplikací třetích stran. Instalace aplikací třetích stran by totiž měla být dostupná pouze v rámci evropského regionu na základě legislativních nařízení. A tento nový skrytý systém ověřování by mohl souviset s tím, jak bude chtít Apple ověřovat v jakém regionu se zařízení bude aktuálně nacházet. Zatím není jasné, zdali bude tzv. sideloading představen jako nová funkce iOS 17, to se pravděpodobně dozvíme již na akci WWDC 2023, kde by měl být iOS 17 představen.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat