Šíří se nebezpečná videa generovaná umělou inteligencí

Šíří se nebezpečná videa generovaná umělou inteligencí
2023-03-16T16:30:46+02:00
• 16. 3. 2023

Zdroj: CloudSEK

Pokud sledujete aktuální trendy ve světě internetu, tak jste zajisté mohli zaznamenat zvyšující se zájem o služby ChatGPT a podobné. Už nyní se dá říci, že se jedná o dobrého sluhu, ale špatného pána. Nejenže dochází k zneužívání s cílem dosažení nadstandardních výsledků, a to i ve školství, ale jak se ukazuje, nový trend hodně zaujal hackery a šiřitele škodlivého softwaru.

Nebezpečná videa

Generování textu, který dává na první pohled smysl a je dokonce čtivý, není nic výjimečného. Metody umělé inteligence si ale poradí se složitějším obsahem. V dnešní době si můžete nechat vygenerovat podobu umělé osoby a dokonce k ní vytvořit i uměle generovaný hlas. Lze tak dostat video, které na první pohled vypadá, že bylo skutečně natočeno, ale ve skutečnosti bylo celé po všech stránkách vygenerováno.

Hackeři zaznamenali tento trend a začali tvořit takový obsah, který se snaží nalákat ke stažení nelegálního obsahu, případně softwaru. Vzhledem k tomu, že ve videu na první pohled vystupuje reálná osoba, tak získává na důvěryhodnosti. S tím klesá ostražitost uživatelů. Kyberbezpečnostní společnost CloudSEK zaznamenala až 300% nárůst takového trendu, přičemž videa se tváří jako návody ke stažení a získání softwaru zdarma. Dost často lákají na aplikace jako Photoshop, Premiere Pro, Autodesk 3ds Max, AutoCAD a další, přičemž některé aplikace mohou být cíleny u na mobilní telefony.

640ea5cc12bf3283d48c4a39 jXh9O9oSD JUG02Hi0UZo08vtrs UbCodxkgoKc2S1iiQp8qo9knEdRiCQi5cXj9lXpH9jWbTheFTVg9bJiAnivPtyaY62Jb4OYmAH6oGk2 zDER2digXn7oNZ gPnEEDCORIarKOiVsbwA79x1Kl1A 690x486x

Zdroj: CloudSEK

Využívají převážně systémy Synthesia a D-ID pro generování videí, přičemž cílem je rozšířit a napadnout cílové zařízení nebezpečných softwarem obsahující Vidar, RedLine, Raccoon a další. Následně mohou krást data, osobní informace a případně jakkoliv využívat napadené zařízení.

Taková videa mají většinou odkazy na slibovaný software v popisu. Navíc se hackeři snaží získávat kontrolu na Youtube kanály s větším množstvím odběratelů, aby mohli zacílit na co nejširší publikum. Ostatně na Youtube má až trojnásobný nárůst podobného obsahu, ale šíří se i na sociálních sítích.

Zdroje: cloudsek.com, androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat