Dotekomanie.cz

O2 mění systém mPlateb, zavede lepší zabezpečení

firmbee com SpVHcbuKi6E unsplash 4288x2848x

Fotka od Firmbee.com z Unsplash

Na začátku října jsme naše čtenáře informovali o systému mPlateb společnosti O2. Oproti konkurenčním operátorům byl postaven na technologii Header Enrichment, díky čemuž nemusel klient zadávat své telefonní číslo a nedošlo tedy k jeho předání třetí straně. Následně ale bylo vyžadováno jen dvojí potvrzení na stránce prodávajícího. Bohužel zde vznikaly problémy a mnozí klienti ani nevěděli, že něco potvrdili. Ve výsledku tedy platili předplatné, i na týdenní bázi.

  

Zdroj: O2

Společnost O2 reagovala na náš článek vyjádřením, které jsme zveřejnili v kompletním znění. To nás ale neuspokojilo, zejména vyjádření společnosti. Obrátili jsme se na spotřebitelské organizace, které nám poskytly informace ohledně stížností ze stran klientů. Nakonec jsme spojili síly s redakcí pořadu Černé ovce České televize, abychom o tomto problému informovali a pokusili se na něj upozornit. O2 nakonec vyslyšelo naše snažení a rozhodlo se změnit systém mPlateb.

O2 a mPlatby

Mobilní operátor O2 s okamžitou platností ukončil původní platební bránu postavenou jen na technologii Header Enrichment a dvojího kliknutí s cílem potvrzení platby. Tento stav bude do doby, než bude nasazeno bezpečné řešení, které bude chránit i samotné klienty tohoto operátora.

Nové řešení adoptuje nutnost potvrzení pomocí PIN kódu u první transakce. Bude tedy vyžadováno silné ověření, že klient souhlasí s předplatným nějaké služby. Bez zadání PIN kódu nebude objednávka dokončena. Výrazné vylepšení bude i u potvrzovací SMS zprávy, kde bude navíc uveden odkaz pro zrušení předplatného objednané služby, případně pro vrácení peněz.

Samotné vrácení peněz u objednávek využívající identifikaci ze sítě bude možné žádat do 48 hodin od objednání. O tom bude klient informován v další SMS zprávě.

O2 také zavede nový formulář na stránce platmobilem.cz, skrze který bude možné se obrátit na poskytovatele služeb. Zde také bude i ucelený přehled všech služeb. Zde se u nich zájemci dozví všechny informace, jako je popis, poskytoval, i kontakt. Vše by mělo být kompletní do letošního léta. Součástí bude i kodex pro tento typ transakcí.

Černé ovce – vysíláno 23. ledna

Děkujeme za spolupráci Tomáši Kohoutovi, Petrovi Koumarovi a redakci pořadu Černé ovce na ČT

Exit mobile version