Android 14 zavede limity v instalaci aplikací z neznámých zdrojů

Android 14 zavede limity v instalaci aplikací z neznámých zdrojů
2023-01-24T18:00:17+02:00
• 24. 1. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Vývojáři aplikací pro Android se musí držet pravidel stanovených Googlem, respektive je musí splňovat, pokud chtějí mít svůj výtvor v Obchodě Play. To samozřejmě lze obejít umístěním do alternativního obchodu, ale tím se připraví o velký trh. Například nedávno došlo k navýšení limitu pro aplikace při publikaci v Obchodě Play. Vývojáři musí cílit software minimálně na Android 12, zejména kvůli bezpečnosti, podpoře funkcí a také kompatibilitě. To ale neznamená, že by docházelo k odstraňování aplikací s nižším zacílením. Ty zůstanou bez jakékoliv změny, tedy do doby, než bude chtít vývojář vydat aktualizaci. Jak se ukazuje, podobný limit bude zaveden přímo do systému.

Android 14 a omezení instalací

Pakliže nyní chcete nainstalovat velmi zastaralou aplikaci, která již není v Obchodě Play, nic vás v tom v podstatě nebrání. Stačí povolit instalaci z neznámých zdrojů a provést instalaci kýženého APK balíčku. Samozřejmě jsou s tím spojena rizika, že například aplikace může být infikovaní škodlivým zdrojovým kódem.

Android 14 tak trochu omezí instalaci z neznámých zdrojů tím, že nedovolí instalaci aplikací cílených na velmi nízkou verzi Androidu. Postupem času Google zavede limit, že aplikace bude muset cílit minimálně na Android 6 Marshmallow, přičemž se postupně bude tento limit zvyšovat. Samotní výrobci si budou moci tento limit upravovat v rámci možností.

Good apps and games for school age narrow 1000x750x

Zdroj: Rising Children Network (se souhlasem)

Ve výsledku tedy bude postupně omezena možnost instalací aplikací staršího data vydání. Google si od toho slibuje omezení šíření malwaru a jiného škodlivého softwaru. Navíc se omezí komplikace s nepodporou moderních funkcí. Novinka nebude aplikována na aktuální ani starší verze Androidu. Je otázkou, jestli se to dotkne aktualizovaných mobilů na Android 14, nebo jen těch, které přijdou až s tímto systémem. Ten se má představit v tomto roce.

Zdroje: 9to5google.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat