Android 14 dostane prediktivní gesto Zpět

Android 14 dostane prediktivní gesto Zpět
2022-12-15T16:30:34+02:00
• 15. 12. 2022

Zdroj: smallandroidphone (se souhlasem)

Žádný systém není dokonalý a společnosti neustále pracují na vylepšování. To se týká i samotného ovládání. Před nějakou dobou se přešlo kompletně na gesta, byť smartphony mohou ještě disponovat běžnou lištou tlačítek jako zpět, menu a domů. Gesta ale mají jeden problém v Androidu, respektive při využití gesta Zpět. Někdy ani nemusíte tušit, že se nachází na poslední obrazovce nebo rovnou při aktivaci odejdete přímo z aplikace na domovskou obrazovku. Google proto ladí systém prediktivního gesta Zpět.

Prediktivní gesto

Prediktivní systém pro gesto Zpět se nesnaží odhadnout, co se bude dít nebo jak by se měla aplikace ovládat. Google nechce zacházet takto daleko, aby rovnou měnil systém ovládání. Novinka spíše nabízí animaci, abyste při aktivaci Zpět viděli, kam se přesunete. Pokud se tedy nacházíte na poslední obrazovce, tak se vám ukáže, že z aplikace odejdete, jednoduše uvidíte, že se dostane na domácí obrazovku.

Screenshot 20221213 144948 1080x2340x Screenshot 20221213 144959 1080x2340x Pixel Phone predictive back 1 461x1024x

Zdroj: Dotekomanie.cz a Google

Pokud se ale budete nacházet například v detailu události v aplikaci Google Kalendář a aktivujete Zpět, tak se vám v rámci animace zobrazí pohled na konkrétní den, tedy tato obrazovka bude na pozadí. Díky tomu se tedy dozvíte, kam vlastně budete přesunuti. Jde tedy spíše o doplněk než o nějakou dramatickou změnu.

Nemusíte se ale obávat nějakého zdržování. Již nyní je tato funkce k dispozici pro vývojáře v Androidu 13. Vyzkoušeli jsme ji a můžeme konstatovat, že zde není jakékoliv zdržení. Pokud gesto provedete pomalu, tak je viditelné, kam se přesunete. Jestliže tak učiníte rychle, tak si ani nevšimnete, že byla přidána funkce prediktivního gesta.

Novinka bude nasazena až s Androidem 14, přičemž pro plné využití budou muset vývojáři svou aplikaci mírně uzpůsobit. Pakliže tak neučiní, tak se aplikace bude chovat relativně běžně.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat