EU vyšetřuje TikTok kvůli praktikám kolem dat uživatelů

EU vyšetřuje TikTok kvůli praktikám kolem dat uživatelů
2022-11-30T11:30:16+02:00
• 30. 11. 2022

Zdroj: Dotekománie

TikTok je v současnosti jednou z nejpopulárnějších platforem pro sdílení obsahu, v tomto případě zejména krátkých videí. Vzhledem k velké uživatelské základně se snaží společnost najít finanční příležitosti, které se neopírají jen o zprostředkování reklam. Zavádí se nejrůznější funkce kolem nakupování a také samotné podpory tvůrců. I tak se začínají na tuto sociální síť zaměřovat úřady a nejrůznější vládní orgány.

TikTok pod drobnohledem

V nedávné době se objevila informace, že samotní zaměstnanci mají přístup k soukromým datům uživatelů, a to dokonce i ti z mateřské společnosti ByteDance. Dokonce mělo být v plánu sledování konkrétních uživatelů v USA, ale to sama společnost popřela. I tak TikTok zažívá hořké časy jak v USA, tak i v Evropě.

V USA se dokonce objevují názory, že by měla být tato sociální síť zakázána zejména s ohledem na soukromí uživatelů. Aby TikTok zklidnil napětí, tak uchovává samotné informace uživatelů v USA a neposílá je do datových center v Číně. Podobný scénář asi bude muset nastat i v Evropě, jelikož v tuto chvíli probíhá několik vyšetřování ohledně nakládání dat s uživateli.

TikTok

Zdroj: Dotekomanie.cz

Například je středem pozornosti zacílení reklam na nezletilé a také samotné přenosy dat do Číny. Sice není zatím jasné, co všechno se konkrétně vyšetřuje, ale probíhající řízení bylo potvrzeno Evropskou komisí. Výsledek zatím nelze předjímat, ale pokud dojde k rozhodnutí, že TikTok porušuje například GDPR, tak ve výsledku může dostat tučnou pokutu, případně nařízení o uchovávání dat EU občanů přímo v Evropě.

Vyšetřování může probíhat i několik měsíců, přičemž samotné rozhodnutí nemusí vzejít v platnost okamžitě. I tak ale neočekáváme, že by ve výsledku byla tato sociální síť zakázána. Spíše bude muset upravit svůj obchodní model, aby nedocházelo k narušování EU pravidel.

Zdroje: engadget.com, androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat