Evropský soud Googlu snížil výši pokuty za monopolní jednání, rozsudek ale zůstává platný

Evropský soud Googlu snížil výši pokuty za monopolní jednání, rozsudek ale zůstává platný
2022-09-15T07:59:18+02:00
• 15. 9. 2022

Autor: Přemysl Vaculík, Dotekomanie.cz

Ačkoliv se Google snažil přesvědčit evropský soud, aby zrušil rozsudek, který proti němu byl vydán, nepodařilo se. Google tedy musí zaplatit tučnou pokutu za své monopolní jednání.

Google bude muset za své monopolní jednání platit, ale dostal úlevu

V roce 2018 evropská komise vydala rozhodnutí o tom, že Google zneužil svého dominantního postavení na trhu s mobilními telefony a zavedl omezení pro ostatní výrobce a zároveň je nutil k tomu, aby do svých zařízení povinně instalovali aplikace od Googlu a jeho vyhledávač. Podle komise si tak chtěl Google své dominantní postavení upevnit, což bylo v rozporu s antimonopolními předpisy. Evropský soud tak Googlu vyměřil pokutu ve výši 4,3 miliardy eur. Nyní přichází informace, že evropský soud potvrdil již dříve vydaný rozsudek, ale částku snižuje na 4,125 miliardy eur.

46887 91398 EU Header xl 1280x720x

Zdroj: Engadget

Společnost FairSearch, který byla hlavním žalobcem Googlu za monopolní jednání, uvedla, že nařízení soudu bude pro Google veliký problém, jelikož ten většinu peněz vydělává na online reklamách. Podle statistik dosáhly příjmy Googlu z reklamy v roce 2021 209,49 miliard dolarů. Tím, že Google nařídil výrobcům povinně instalovat jeho aplikace, upíral konkurenci právo na svůj prostor. Kromě toho ale evropský soud také zjistil, že Google také platil velkým výrobcům a operátorům za to, aby instalovali vyhledávání Google pouze na zařízení, která prodávají.

Google na vyjádření evropského soudu reagoval slovy: „Jsme zklamaní, že soud nezrušil rozhodnutí v plném rozsahu. Android nabídl větší, nikoliv menší, výběr pro každého a podporuje tisíce úspěšných podniků v Evropě a po celém světě.“ Společnost Google projevila veliké zklamání nad rozhodnutím soudu a uvedla, že skrze Android pro spotřebitele přinášejí mnohem více pozitivních možností.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat