Google mění podmínky pro Android aplikace, možná některé zmizí z Obchodu Play

Google mění podmínky pro Android aplikace, možná některé zmizí z Obchodu Play
2022-08-02T05:30:33+02:00
• 3. 8. 2022

Fotka od Nubelson Fernandes z Unsplash

Google občas změní podmínky pro vývojáře aplikací, přičemž někdy jsou platné jen pro nové aktualizace, jindy postihnou všechny aplikace. Vývojáři následně mají minimálně 30 dnů na nápravu, ale i zde dělá Google ústupky a prodlužuje lhůtu dle potřeb. Nedávno došlo na změnu podmínek, což může mít vliv na existenci aplikací, zejména těch starších, o které se vývojáři již nestarají z různých důvodů.

Nové podmínky

Google se zaměřil i na nové API 32 v Androidu 13, které používají USE_EXACT_ALARM. Pro schválení aplikace s využitím tohoto API musí být budík nebo hodiny, případně se může jednat o kalendářovou aplikaci. Jiné nebudou mít přístup k tomuto API. Dále se Google zaměřil na omezení dezinformací o zdraví a předstírání jiné identity. V tomto případě se změna podmínek týká i starší aplikací. Google odstraní takovou, která poskytuje zavádějící informace o vakcínách, obhajují škodlivou nebo neschválenou léčbu nebo doporučují jiné škodlivé praktiky. To se bude týkat i konverzní terapie.

Dále se Google zaměří i na názvy a také ikony. Zde je ukázka, které aplikace by byly postihnuty. Pokud tedy vývojář zneužívá podobnosti, může o svou aplikaci přijít, případně mohou být proti němu vedeny další postihy.

google policy change july 2022 impersonation 1025x450x

Zdroj: Google

Změna podmínek se dotkne i reklam a jejich zobrazování. Například každá celoobrazovková reklama, která vyruší uživatele při nějaké činnosti nesmí být delší jak 15 sekund. Naopak například po skončení hry a po zobrazení výsledků může mít více než 15 sekund. Dále aplikace a hry musí mít nějaký odkaz do centra předplatného.

Podobných změn je v podmínkách mnoho a vývojáři budou upozornění, a to několikrát. Pokud tedy budou chtít svou aplikaci v Obchodě Play, budou muset provést patřičné změny. Jinak následně dojde k odstranění. Je tak pravděpodobné, že nějaké starší aplikace již nenajdete v Obchodě Play.

Zdroje: xda-developers.com, support.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat