Do mobilů zřejmě zamíří metačočky

Do mobilů zřejmě zamíří metačočky
2022-07-10T13:40:33+02:00
• 10. 7. 2022

Xiaomi 12S Ultra; Zdroj: Xiaomi

Vývoj u mobilních telefonů není tak překvapivý a rychlý jako v minulosti. Posledním větším převratem jsou samotné ohebné displeje a s tím spojené mobilní telefony s ohebnou konstrukcí. Nyní se čeká na vylepšení a zpopularizování foťáků ukrytých přímo do displejů, přičemž nejdou vidět, jelikož jsou skryty přímo pod zobrazovací panel. Poslední informace ale naznačují, že by z mobilů mohly zmizet běžné čočky ve foťácích.

Metačočky

Mobilní telefony potřebují poměrně kvalitní čočky ve foťácích, aby výsledný obraz nabízel dostatečnou kvalitu. Využívají se materiály jako plast nebo sklo, přičemž některé firmy dokáží integrovat až 8 čoček v jednom foťáku. Firmy si také pohrávají s možností posouvání čoček (případně senzoru) nebo dokonce s technologií tekuté čočky, která může měnit ohniskovou vzdálenost.

Právě technologie tekutých čoček není nikterak známá a zatím existuje jen jeden mobil, který s touto novinkou přišel. Samsung i LG na této technologii pracují, ale nyní si obě firmy našly nové pole, kde mohou soutěžit. Jedná se o metačočky. Hlavní cílem je nahradit standardní čočku speciální plochou tvořenou nanočásticemi. Právě LG se pochlubilo na nedávné konferenci, že pracuje na této novince, ale sám Samsung oznámil vývoj již minulý rok.

17382 15443 4427 600x426x

Zdroj: The LEC (se souhlasem)

Samotný povrch je rovný a pomocí ohýbání jednotlivých částic lze docílit ohybu světla, takže vše funguje jako čočka. Samotná tloušťka klíčové složky se může pohybovat od 1 do 2 mikronů. To vše se ale neobejde bez speciálního softwaru, který následně vytvoří obraz, který dopadne na samotný senzor.

Obě firmy nyní pracují na komercializaci metačoček. Slibují si od této novinky, že bude možné vytvořit mikrofoťáky, ale také si najdou uplatnění u aut a také u mobilních telefonů. Právě u nich by mohlo dojít na redukci samotné foťáku, což by vedlo ke snížení nebo kompletní eliminaci vystouplých modulů na zadní straně.

Zdroje: phonearena.com, thelec.kr

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat