Google jen tak nedovolí skenování aplikací, které máte v zařízení

Google jen tak nedovolí skenování aplikací, které máte v zařízení
2022-04-12T09:30:11+02:00
• 12. 4. 2022

Fotka od Pathum Danthanarayana z Unsplash

Bezpečnost mobilních telefonů s Androidem se čím dál vylepšuje, ale vždy je to za nějakou cenu. Vývojáři musí plnit čím dál přísnější podmínky a odůvodňovat přístup k určitým částem systému. V minulosti bylo možné, aby jakákoliv aplikace zjistila, jaké máte aplikace ve svém zařízení, ale to se následně zpřísnilo a brzy Google začne zakročovat proti zneužívání.

Skenování aplikací

Pakliže máte zařízení s maximální verzí systému Android 10, tak jakákoliv aplikace si mohla vytáhnout ze systému, co máte nainstalováno. To se dalo poměrně jednoduše zneužít, a to nejen pro marketingové účely. Google následně zavedl oprávnění QUERY_ALL_PACKAGES, které musí použít aplikace pro skenování.

Pro vývojáře se jednalo jen o trochu více práce a stále mohli nechat zjišťovat, co máte v mobilním telefonu. V minulém roce ale Google začal využívat toto oprávnění a rovnou varoval, že ho mohou používat jen ty aplikace, které ho nutně potřebují pro své fungování. Jedná se tak o nástroje pro zálohování, launchery a další podobné aplikace. Jinak řečeno, ostatní aplikace nemohou získat seznam instalovaného softwaru, pokud to nepotřebují k hlavnímu fungování.

Obchod Play

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google nyní zavádí postihy, respektive začíná si vynucovat od vývojářů důvod k přístupu k API QUERY_ALL_PACKAGES. Pokud nevyplní kýžený dotazník a neobhájí si nutnost k přístupu, tak budou muset ze své aplikace odebrat přístup k tomuto API. Jestliže tak neučiní, dojde k odebrání aplikace z Obchodu Play. Společnost začne s prosazováním nových pravidel již 1. června tohoto roku. Mohou tak některé aplikace zmizet z Obchodu Play, pokud vývojáři neudělají patřičné kroky. To se tedy může týkat starých aplikací.

Zdroje: xda-developers.com, reddit.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat