Apple dohání Microsoft v počtu bezpečnostních zranitelností

Apple dohání Microsoft v počtu bezpečnostních zranitelností
2022-04-16T16:40:18+02:00
• 16. 4. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bezpečnost softwaru i hardwaru nikdy nebude dokonalá, jelikož hackeři stále hledají nové způsoby, jak se nabourat do zařízení, aplikací, operačních systémů a služeb. Můžeme říci, že se jim to daří poměrně dobře, ale naštěstí je kolem všeho poměrně velký byznys a věnují se těmto problémům nejrůznější společnosti. Mnohdy se jim podaří objevit a navrhnout opravu bezpečnostní zranitelnosti dřív, než je vůbec zneužita. Zpravidla každá chyba dostane své kódové označení, je popsána a také se navrhuje i oprava. Nejnovější analýza společnosti Telefonica Tech ukazuje, jak na tom jsou společnosti v počtu objevených chyb za minulý rok.

Značný nárůst zranitelností

Některé bezpečností problémy jsou drobného charakteru a jejich zneužití je poměrně malé, ale pak stačí jedna chyba, která může postihnout celý ekosystém. Právě na to upozorňuje nejnovější zpráva právě s ohledem na společnost Apple. Vzhledem k tomu, že aplikace, systémy a služby Applu jsou velmi propojené, tak právě jedna chyba může postihnout velké množství uživatelů napříč zařízeními.

Dle zprávy za minulý rok došlo ke značenému nárůstu objevených bezpečnostních chyb u Apple produktů. Zpravidla se týkají prohlížeče Safari a také u operačních systémů pro nejrůznější produkty. V porovnání mezi pololetími roku 2021 došlo právě u Applu k nárůstu o 467 %. Takřka dohání Microsoft, jak je vidět na grafu níže. Na prvním místě v počtu zranitelností je Google a druhé místo náleží Microsoftu.

Screenshot 2022 04 16T090936306 943x718x

Zdroj: Telefonica Tech

Apple ale není skokanem za minulý rok. Huawei se podařil ještě větší skok, a to konkrétně o 814 %, ale dostal se na 201 zranitelností, ale ty se týkají zpravidla telekomunikačních zařízení.

Analýza se zaměřuje na objevené chyby, takže ve skutečnosti mohou mít produkty společností ještě více chyb, jen je ještě nikdo neobjevil, případně nikdo nezneužil. Na druhou stranu se jedná i o pozitivní výsledky, jelikož objevené chyby se mohou začít řešit, tedy je opravovat.

Zdroje: atlasvpn.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat