Dotekomanie.cz

Meta odmítá vyhrožování Evropě, Facebook a Instagram zůstanou v EU

118310780 747024792786998 5825864557738398697 n 3500x2333x

Zdroj: Meta

V tomto týdnu se objevila zpráva, že společnost Meta (dříve FACEBOOK) vyhrožuje, že pokud nebude přijata nová smlouva mezi EU a USA ohledně sdílení dat, tak možná přestane poskytovat v Evropě služby Facebook a Instagram. Tato zpráva proběhla všemi médii a také na to zareagoval trh s dalším poklesem akcií. Meta ale uvádí, že nikomu nevyhrožuje.

Meta hrozí, že by služby Facebook a Instagram nebyly dostupné v EU

Nevyhrožuje, jen používá nevhodná slova?

Informace o odchodu z Evropy, respektive o ukončení nebo nemožnosti provozování služeb Facebook a Instagram, měly dopad i na akciovém trhu, soudě podle vývoje hodnoty akcií. Samotná reakce ale asi přesvědčila firmu Meta, aby vydala tiskové prohlášení, v kterém uvádí, že není v plánu ukončení provozu Facebooku a Instagramu v Evropě, respektive v EU. Dle vyjádření to nehrozí ani v budoucnu.

V textu se Meta vyhraňuje proti veškerým podobným tvrzením a doslova se uvádí, že jakákoliv taková informace není pravdivá. Jen pro upřesnění. Informace o odchodu z EU se neobjevila jen tak a ani nepochází z nějakého nevěrohodného zdroje. Zakládá se na tvrzení, které jde najít v oficiálním dokumentu společnosti Meta, konkrétně v ve finančním reportu, který byl zveřejněn minulý týden, viz snímek konkrétního tvrzení níže.

Zdroj: Meta

Zde se mluví o nemožnosti poskytování služeb Facebook a Instagram v EU, pokud nedojde na novou smlouvu o sdílení dat mezi EU a USA.  Meta si nyní tak trochu protiřečí, ale naštěstí máme nyní jasno, jaký je aktuální stav a písemný příslib, že Instagram ani Facebook neukončí provoz v EU, pokud tedy opět Meta nezmění názor.

Je zvláštní, že prohlášení firmy Meta, že nic takového neplánuje, přichází v době, když evropští zákonodárci v podstatě vzkázali, že jim Facebook ani Instagram nebudou chybět. Dali tak najevo, že výhružky ani silná slova je nedonutí změnit stávající legislativu. Buď bude k dispozici nová smlouva mezi USA a EU, nebo se jednoduše bude muset Meta a další firmy přizpůsobit.

Zdroje: about.fb.com, engadget.com

Exit mobile version