Google na veletrhu CES 2022 oznámil spoustu novinek nejen pro smartphony

Google na veletrhu CES 2022 oznámil spoustu novinek nejen pro smartphony
2022-01-10T08:00:51+02:00
• 10. 1. 2022

Autor: Přemysl Vaculík, Dotekomanie.cz

Produkty společnosti Apple má oproti konkurenci jednu zásadní výhodu, ekosystém Applu je tak skvěle propracovaný, že mi komunikaci mezi jednotlivými zařízení mohli ostatní výrobci jen tiše závidět. Propojení PC s Windows a zařízením s Androidem je možné již dlouhou dobu, Windows 10 má v sobě tuto funkci dokonce nativně. Propojení zařízení obou platforem ale stále není tak dokonalé. Google tak na veletrhu CES 2022 v Las Vegas uvádí, že pracuje na vylepšení vzájemné integrace obou systémů a přidávají se výrobci počítačů, respektive notebooků. Mimo jiné jsme ale dočkali mnoha dalších novinek pro Chromebooky, možnosti zabezpečení zařízení, nebo i očekávané podpory odemykání automobilů skrze smartphone.

Android a Windows

Mezi nejzajímavější oznámené funkce patří například Fast Pair. Google na této novince pracuje společně se společnostmi Acer, HP a Intel, zařízení nejen těchto výrobců by tak měla umožňovat vylepšené propojení smartphonu a počítače. Kromě odepisování na SMS zprávy přibyde také možnost rychlého přenášení souborů skrze Nearby Share, výrobci slíbili příchod této funkce během letošního roku. Samotná funkce Fast Pair by tak měla fungovat podobně jako například párování sluchátek se smartphonem stejného výrobce, tedy skrze vyskakovací okno, které následně vyzve k připojení zařízení přes Bluetooth.

dims 675x380x

Zdroj: Engadget

Google také uvádí, že podobné novinky můžeme očekávat také v zařízeních podporujících Chromecast nebo chytré televize, například pro rychlé spárování bezdrátových sluchátek. Ještě o kousek dále jdou pak Chromebooky, u nichž bude nabídka k párování probíhat ještě rychleji, k propojení bude stačit pouze stejný uživatelský účet. Mnohem jednodušší bude také přidávání zařízení do chytré domácnosti, jedinou podmínkou pro snazší párování bude podpora standardu Matter.

Novinky pro nositelnou elektroniku a Chrome OS

Velmi vítanou funkcí bude také přepínání bezdrátových sluchátek mezi jednotlivými Android zařízeními. Jako příklad lze uvést například sledování filmu na tabletu, kdy zároveň někdo zavolá na váš telefon. Tablet automaticky pozastaví přehrávaný obsah, sluchátka se přepojí ke smartphonu a po ukončení hovoru se opět připojí zpět k tabletu. Tato funkce má fungovat na úrovni systému, ne pouze podporovaných aplikací. Mělo by tak být jedno, zda právě sledujete YouTube, Netflix, HBO GO nebo třeba O2 TV, přepojení sluchátek bude fungovat za každé situace. Kromě přepínání sluchátek mezi více zařízeními Google slíbil také podporu prostorového zvuku pro kompatibilní sluchátka. Obě funkce mají přijít během několika měsíců, zda se ale bude jednat o aktualizaci pro Android 12, nebo novinku pro Android 13, ale společnost neuvádí.

dims 675x379x

Zdroj: Engadget

Značně vylepšeného propojení s Android smartphonem se dočkají také notebooky s operačním systémem od Googlu, Chrome OS, tedy Chromebooky. Google oznámil vylepšené odpovídání na zprávy ze smartphonu skrze Chromebook, a to jak na SMS zprávy, tak i zprávy z aplikací jako například WhatsApp. Nebude tak nutné instalovat aplikaci přímo do Chromebooku, prostředí pro odpovídání na zprávy bude jednotné pro všechny aplikace.

dims 1 675x379x

Zdroj: Engadget

Vylepšení dozná také zobrazování fotografií uložených na smartphonu. V Chrome OS má totiž přibýt nová funkce Camera Roll, která dokáže na zařízení zobrazit obsah ze smartphonu, prohlížení skrze Google Fotky tak již nebude nutné. Podobně jako u Apple zařízení se můžeme těšit také na podporu odemykání pomocí chytrých hodinek s WearOS, a to u Chromebooků, Android zařízení, ale i vozidel.

Dlouho očekávaná podpora odemykání vozidel

Samotné odemykání aut bude nově také podporováno. Například určitá auta značky BMW již začínají podporovat odemykání pomocí smartphony značky Samsung a Pixely od Googlu, podmínkou je pouze přítomnost technologie UWB (Ultra Wide Band). Google také přidává podporu sdílení klíčů v souladu se standardem Connected Car Consortium, lze tak vzdáleně umožnit přístup k vozidlu i pro ostatní uživatele, například pro zapůjčený vozidla. Pro ostatní značky automobilů by měla podpora přijít později v tomto roce.

Nakonec dostává vylepšení také Google Asistent, který bude moci usnadnit vzdálenou manipulaci s vozidlem. Řízení na dálku zde samozřejmě nečekejme, možnosti jako vytápění, aktivace klimatizace, odemčení a zamčení, nebo oznámení stavu baterie ale ano. Nové příkazy pro Google Asistenta mají být prvně uvolněny pro automobily značky Volvo, další výrobci by pak měli na řadu přijít v blízké budoucnosti.

Zdroje: engadget.com, thurrott.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat