Vodič je základem každého elektrického vedení sponzorovaný článek

Vodič je základem každého elektrického vedení [sponzorovaný článek]
2021-12-27T07:24:55+02:00
• 27. 12. 2021

Základem každého elektrického vedení byly vždy vodiče, protože bez tohoto prvku by nebylo možné elektrickou energii vést celým obvodem. Svazek více vodičů pak vytváří kabel, který může kromě vedení elektrické energie vést třeba data, zvuk nebo signál. Právě počtem vodičů se kabely odlišují, protože to určuje jejich typ a konkrétní účel.

Co jsou vodiče, co kabely a co je tvoří?

Jak již bylo výše popsáno, vodiče slouží k rozvodu elektrické energie. Jejich jádro bývá tvořeno měděným nebo hliníkovým jádrem a jsou izolovány. Barva vnější izolace může být rozličná a pomoci vám tak do budoucna rozlišit jednotlivé fáze od uzemnění.

Vodiče jsou dostupné v různých průměrech a jistě si z nich vyberete vhodné vodiče, se kterými můžete propojit rozvody v rozvodové skříni, pro zapojení světel nebo zásuvky.

Kabely, které jsou dle výše uvedeného svazkem vodičů, zajišťují nejen distribuci elektrické energie tedy napětí k jejím uživatelům, ale i její koncové prvky.

V některých případech lze kabely nahradit pouhým vodičem, a to zejména tehdy pokud jsou propojované části velmi blízko u sebe.

Jak se vodiče dělí?

Mezi základní druhy vodičů patří vodiče CY a CYA, přičemž vodič CY je plný vodič, který je vhodný pro pevné uložení pod omítku do rozvodnice nebo také do chráničky. Vodič CY je tvořen plným drátem.

Oproti tomu vodiči CYA se pro jeho strukturu říká laněný nebo slaněný, protože je tvořen svazkem tenkých vodivých prutů. Těmto prutům se pak říká licna. Dráty CYA jsou určeny zejména pro pohyblivé přívody. Pohyblivými přívody jsou myšleny přívodní šňůry k elektrospotřebičům, ale i často používané prodlužovací kabely.

Jaké kabely se používají nejčastěji?

Nejpoužívanějším kabelem jsou obecně CYKY kabely, které mají pevné jádro a jsou určeny k vedení napětí do 1 kV. Tyto kabely jsou používány pro rozvody světel, zásuvek, do chráničky apod.

Z pohledu bezpečnosti jsou stále více doporučovány i nehořlavé kabely, které se od standardních liší svým složením z různých izolačních vrstev.

Velmi oblíbené jsou pak koaxiální kabely s CYA vodiči, které disponují i ochranou proti UV záření. Ty se používají pro propojení satelitu nebo antény k set-top boxu, v současné době pak velmi často přímo k televizi. Tyto kabely se řadí mezi kabely pro slaboproudé přenosy.

Nabízíme více než jen obsáhlý soubor kabelů a vodičů

Kompletní nabídku našich kabelů a vodičů najdete na tme.eu. Kromě více jak čtyřiceti tisíc různých kabelů a vodičů, zde naleznete více než 500 000 dostupných produktů z oblasti elektro instalací.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat