Dotekomanie.cz

Můj další mobil nemusí být top model [komentář]

2020 10 29 191627 3840x2160x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnosti se snaží lákat na top modely. Chlubí se super rychlým procesorem, displejem, nabíjením a někdy i třeba 100násobným zoomem u foťáku. Nesmím zapomenout na slušnou nálož zajímavých funkcí, které využiji jen v prvních dnech používání mobilu, ale pak na ně zapomenu, nebo pro ně jednoduše nenajdu využití. Nějakou dobu jsem chtěl vždy top model, ale až Pixel 5 mi ukázal, že si vystačím se střední třídou. Bohužel na současném trhu nenacházím nástupce tohoto mobilu a ani to nevypadá, že bych v dohledné době našel.

Není to o nejlepších specifikacích a benchmarcích

Pixel 5 (recenze) je po dlouhé době zařízením, které se mi trefilo do vkusu. Jeho nevýhodou je asi jen vysoká cena a špatná dostupnost na našem trhu. Ukázal mi ale, že nutně nepotřebuji, aby procesor lámal rekordy ve všech testech. Disponuje procesorem střední třídy, ale absolutně dostačuje na vše, co s mobilem dělám. Když se ale podívám na specifikace a porovnám je s mobily na současném trhu, tak bych měl problém najít nástupce.

Samozřejmě se nabízí Pixel 6, ale u něj mě odrazuje právě velikost celého zařízení, a to nemyslím jen displej. Je to souboj milimetrů, ale rozdíl je patrný při dlouhém používání (158,6 x 74,8 x 8,9 versus 144,7 x 70,4 x 8 mm). Pokud odhlédnu od Pixelů, pak mě napadá například Galaxy A52 5G (recenze) jako slušně vybavený zástupce střední třídy, ale ani zde není velikost optimální, navíc je zde pár nedostatků. Například mi chybí čistý Android nebo bezdrátové nabíjení.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Můj další mobil by měl splňovat následující požadavky. V první řadě zmíním běžné vlastnosti, jako jsou odolnost vůči vodě, stereo reproduktory, rychlá a přesná čtečka otisků prstů, minimálně 90Hz displej s Full HD+ rozlišením a technologií AMOLED, výška do 150 mm, větší kapacita baterie a bezdrátové nabíjení. Dále je podstatná délka softwarové podpory a s tím souvisí i čistý Android.

Na zadní straně nepotřebuji celou sadu foťáků. Vystačím si s hlavním snímačem s optickou stabilizací obrazu a kvalitním výstupem. Sekundární může být například pro ultra širokoúhlé snímky. Nic víc zde nepotřebuji, ani něco speciálního pro makro fotky nebo pro zoom.

Zatím jsem nezmínil procesor, jelikož pro mě není důležitý. Pokud bude zařízení dostatečně rychlé a optimalizované, nepotřebuji se chlubit vysokým bodovým hodnocením v nějakém benchmarku. Asi si řeknete, že takových mobilů je dostatek na současném trhu, ale pokud vezmete velikost jako klíčový aspekt, tak se výběr dramaticky zmenší. Řekl bych, že bude nulový. Možná zmíníte mini verzi iPhonu, ale tento mobil je až příliš malý a na mě má až moc malou kapacitu baterie, nemluvě o systému.

Obávám se, že právě Pixel 5 byl na dlouhou dobu poslední menší dobrý smartphone, který navíc umí zaujmout o svými fotografickými schopnostmi. Když čas od času položím otázku nějakému výrobci, proč neudělají mobil s menším displejem a tedy s menší konstrukcí, tak je mi odpovězeno, že zákazníci chtějí právě velká zařízení. Nabývám ale dojmu, že je na současném trhu mezera, kterou asi nechce využít žádný výrobce.

Exit mobile version