Nestahujte „vylepšený“ WhatsApp, obsahuje trojského koně

Nestahujte „vylepšený“ WhatsApp, obsahuje trojského koně
2021-08-26T08:00:34+02:00
• 26. 8. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Už jsou dávno pryč časy, kdy k jedné komunikační platformě existovala celá řada klientů od nejrůznějších vývojářů. Společnosti chtějí, aby uživatelé používali jen jednu oficiální aplikaci, někdy jich mají více. Uživatelé se ale snaží najít takovou modifikaci, která nabízí funkce navíc, například čtení smazaných zpráv a podobně. Měli byste si ale dát pozor, co si stahujete do smartphonu.

FMWhatsapp

Nejrůznější modifikované aplikace slibují funkce navíc a často je obsahují. Bohužel hackeři začínají využívat tyto neoficiální klienty a snaží se skrz reklamu v nich obsaženou nalákat uživatele, případně je podvést. Nyní v aplikaci FMWhatsapp ve verzi 16.80.0 se podařilo společnost Kaspersky objevit trojského koně Triada.

Kredit Kaspersky WhatsApp 1280x840x

Zdroj: Kaspersky

Vzhledem k tomu, že mnohdy takové aplikace se stahují z neznámých zdrojů mimo Obchod Play, tak mohou obsahovat takovou hrozbu. V tomto případě první trojský kůň shromažďuje data a následně na povel ze strany serverů útočníka mohou instalovat do zařízení další malware, jehož cílem může být odcizení soukromých dat nebo přihlašovacích údajů. Mnohdy také dodatečný malware zobrazuje reklamu a kliká na nic, takže na zařízení je vyšší spotřeba energie a také dat.

„U této modifikace je pro uživatele těžké rozpoznat potenciální hrozbu, protože aplikace skutečně dělá to, co se nabízí – přidává další funkce. Zjistili jsme však, že kyberzločinci začali v takových aplikacích šířit škodlivé soubory prostřednictvím reklamních bloků. Doporučujeme proto používat pouze komunikační software stažený z oficiálních obchodů s aplikacemi. Ty sice postrádají některé dodatečné funkce, ale nenainstalují do smartphonu spoustu malwaru,“ vysvětluje Igor Golovin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Ačkoliv jsou funkce navíc vždy lákavé, nikdy byste neměli jen tak do svého zařízení instalovat aplikaci mimo oficiální obchody. Nikdy totiž nevíte, jestli daná verze aplikace z nějakých stránek neobsahuje škodlivý kód.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat