Falešné reklamy cílí na uživatele aplikací Signal, Telegram a Viber

Falešné reklamy cílí na uživatele aplikací Signal, Telegram a Viber
2021-06-22T19:30:32+02:00
• 22. 6. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dnes si musíte stále dávat pozor, na co klikáte, co spouštíte a co hlavně instalujete do svého zařízení. Bohužel útočníci se snaží využít každé příležitosti, což se projevilo u nedávných změn podmínek služby WhatsApp. Díky tomu se uživatelé začali dívat po alternativách, což se snažili a zřejmě ještě snaží využít hackeři.

WhatsApp bere zpátečku kolem nových podmínek, ani neomezí účty

Signal, Telegram a Viber

Díky změnám v podmínkách služby WhatsApp začali uživatelé vyhledávat na Googlu alternativy jako Signal, Telegram a Viber. Právě toho využili útočnici a vytvořili zavádějící reklamy skrze samotný Google. Ten více méně obelstili, aby mohli propagovat své stránky, přičemž cílili na klíčová slova jako Signal, Telegram a Viber.

Nepozorný návštěvník Google Vyhledávání pak jednoduše kliknul na první odkaz, který mu zpřístupnil podvodnou stránku. Cílem útočníků bylo co největší rozšíření malwaru Redline Stealer k odcizování soukromých informací. Samozřejmě se snažilo o infikování co největšího počtu zařízení pro případné další manipulace.

Cybercriminals Use Malicious Google Ads to Lure Computer Users Picture4 740x266x Cybercriminals Use Malicious Google Ads to Lure Computer Users Picture3 760x396x

Zdroj: eSentire

Následně ale záleží na uživateli, jestli povolí instalaci aplikace z neznámých zdrojů. Neznalý uživatel nedávajíc pozor to pravděpodobně povolí. Tato strategie útočníků je ale poněkud zvláštní, jelikož platí za samotnou reklamu, ale pravděpodobně nejde o jejich peníze. Ty mohou pocházet z kradených platebních karet.

Nashromážděná data jsou pak prodávána dále a mohou se stát výchozím bodem pro cílení podvodných kampaní a podobně. Měli byste si tedy dát pozor i na samotné vyhledávání, zejména na první pohled nevinné reklamy.

Zdroje: techradar.com, esentire.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat