iOS: 128 mil. uživatelů bylo napadeno malwarem skrze populární aplikace

iOS: 128 mil. uživatelů bylo napadeno malwarem skrze populární aplikace
2021-05-14T19:30:04+02:00
• 14. 5. 2021

Zdroj: PhoneArena

E-maily, které byly zveřejněny jako součást studie v kauze Epic Games vs. Apple, odhalily, že v roce 2015 si 128 mil. iOS uživatelů nainstalovalo více než 2 500 infikovaných aplikací. Ty měly být zasaženy malwarem XcodeGhost. Malware se nacházel v aplikacích, které se zdály být věrohodné. V té době tak šlo o největší hackerský útok proti iOS uživatelům. Z výše zmíněných 128 mil. uživatelů bylo 18 mil. přímo z USA. 

iOS: 128 mil. uživatelů si nainstalovalo infikované aplikace, včetně WeChat a Angry Birds 2

Malware byl použit k těžbě dat od uživatelů a Dale Bagwell, manažer zákaznických zkušeností Applu, uvedl, že z těchto 2 500 malwarových aplikací bylo staženo na 203 mil. zařízení. Další zaměstnanec společnosti Apple v e-mailu napsal, že „Čína představuje 55 % zákazníků a 66 % stažených souborů“.

Malware měl být schopen získat osobní informace uživatelů, včetně názvu infikované aplikace, názvu a typu zařízení, síťových informací a dalších. Zajímavostí je, že Apple dokonce na svém webu uvedl, že si není vědom žádného úniku dat nebo hackerského útoku. 

iOS

Zdroj: PhoneArena

Původně měl Apple v plánu každému postiženému uživateli napsat e-mail s tím, že byl terčem hackerského útoku. K tomu se ale nakonec nerozhoupal. Je ale až zarážející, že problémový malware obsahovaly populární tituly, jako WeChat a čínská verze Angry Birds 2. Přestože malware měl dopad na velký počet uživatelů, samotný malware nebyl považován za sofistikovaný ani nebezpečný.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat