Dotekomanie.cz

Apple čelí další soudní žalobě. Ta říká, že bude muset odškodnit britské uživatele za účtování poplatků

iPhone 12 Max 9 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnost Apple v poslední době čelí několika soudním sporům, a aby toho nebylo málo, tak se na obzoru rýsuje další. Tentokrát na půdě Velké Británie. Ve hře jsou vysoké poplatky účtované za aplikace, které si uživatelé Británie stáhli z AppStoru v období 2015-2020.

Apple možná bude muset zaplatit britským uživatelům odškodné

Není žádným tajemstvím, že Apple vydělává obrovské finanční sumy na svém obchodě s aplikacemi. Společnost byla již minulý rok napadena ze strany Epic Games. Ta Apple obvinila z toho, že dosahuje skrze svůj obchod s aplikacemi nadměrných zisků za cenu znevýhodnění vývojářů, které by mohly vyvíjet a nabízet aplikace jinými kanály, než je AppStore.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ve Velké Británii byla minulý týden podána hromadná žaloba, která viní Apple z účtování vysokých poplatků, které tak mají negativní dopad na cenu aplikací pro koncové uživatele. Apple si v případě placených aplikací, ještě do konce roku 2020, účtoval provizi 30 % z ceny aplikace. Nově od letošního roku provizi snížil na 15 %. Žalující strana chce po společnosti, aby vyplatila odškodné britským uživatelům v celkové výši 1,5 miliardy britských liber, což v přepočtu činí téměř 45 miliard českých korun. Kompenzace by měla být rozložena mezi všechny uživatele, kteří si v AppStoru zakoupili placenou aplikaci od roku 2015.

Apple však toto obvinění odmítá a nic platit nehodlá. Naopak tvrdí, že skrze AppStore nabízí uživatelům mnoho výhod a uvádí, že 84 % aplikací je v nabídce obchodu zdarma. Také tvrdí, že vývojáři platí provizi 15 %, a nikoliv 30 %. Tato výše je ale v platnosti nově od letošního roku.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version