Obchod Play zrychlí instalace a aktualizace aplikací

Obchod Play zrychlí instalace a aktualizace aplikací
2021-04-24T13:30:10+02:00
• 24. 4. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google před nějakou dobou představil pro vývojáře tzv. App Bundles, což je metoda, při které se instalační balíček aplikace rozdělí do několika menších balíčků. Podle zařízení se následně stáhnou a nainstalují jen ty součásti, které jsou potřebné pro daný smartphone. Původně vše muselo být v jednom balíčku, což zabralo více prostoru v mobilu a byly obsaženy části, které se nikdy nepoužijí. Nyní nasazuje další systém, který zrychlí celý proces aktualizace a instalace.

Se zapojením uživatelů

Podařilo se zaznamenat, že některým majitelům smartphonů s Androidem je zobrazováno dialogové okno, že systém bude analyzovat první spuštění aplikace. Cílem je získat data, které části otevřou a použijí jako první. Pokud tedy nainstalujete například nějakou sociální síť a budete používat jen procházení, přičemž část pro přímou komunikaci nepoužijete, tak si systémem zaznamená tuto informaci.

Následně Google může na základě těchto dat urychlit instalaci a aktualizaci tím, že některé součásti aplikace nenainstaluje ihned. K tomu by se přistoupilo, až byste potřebovali danou část. V tomto případě bude Google potřebovat informace od mnoha uživatelů, aby byla analýza přesnější.

android developer 1200x675x

Zdroj: Google

Samotný systém sběr dat lze samozřejmě vypnout. Je nutné poznamenat, že Google veškerá data analyzuje, aby nedošlo k identifikaci uživatele. Skutečně ho zajímá, jen které části aplikace použijete jako první. Dá se tedy očekávat, že u populárnějších aplikací bude celý proces instalace a aktualizace daleko rychlejší a pravděpodobně bude nižší spotřeba dat i energie.

Zatím ale dochází k postupnému testování a není jasné, kdy ji nabídne všem uživatelům. Není také jasné, jestli se novinka bude týkat jen novějšího systému Android, nebo bude i na starších verzích.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat