Dotekomanie.cz

Nový iPad Pro 2021 představen, přináší miniLED displej, Apple M1 a 5G

Screenshot 51 1635x896x

Zdroj: Apple

Apple dnes v rámci první letošní keynote s názvem Spring Loaded představil dle očekávání novou generaci tabletu iPad Pro a další novinky. Nová generace přináší především vyšší výkon nebo novou technologii zobrazovacího panelu miniLED.

Apple iPad Pro 11″ a 12,9″ jsou tady v nové generaci

Na první pohled vypadají nové tablety stejně jako předchozí generace. Hlavní novinkou je však u 12,9palcového modelu zcela nová technologie zobrazovací panelu. Displej je typu miniLED, která nabízí lepší kontrast s lokálním stmíváním 2 596 diod na pozadí a maximálním jasem 1600 nitů.

Zdroj: Apple

Jedná se o nástupce IPS LCD panelu, který je ve všech ohledech lepší a pro podsvícení slouží 10 000 mini LED diod oproti desítkám. Zároveň se stále jedná o 120Hz panel. Menší iPad Pro 11″ zatím zůstává s klasickým IPS displejem. Displej se nově jmenuje Liquad Retina XDR a má nabízet stejnou kvalitu jako ProDisplay XDR.

Zdroj: Apple

Uvnitř tepe nový procesor Apple  M1, tedy stejný jako v Macbooku Air, Pro a také iMacu. Tím pádem se jedná o vskutku výkonný procesor pro tablet. Jedná se o osmijádrový procesor s nárůstem výkonu o 50 procent ve srovnání s předchůdcem. Grafický čip je také osmijádrový s nárůstem výkonu o 40 procent oproti Apple A12Z.

Úložiště bylo také zrychleno a to dvakrát. Maximální kapacita je pak nově až 2 TB (dříve 1 TB). Operační paměť má kapacitu buď 8 GB v případě úložiště od 128 do 512 GB a nebo dokonce 16 GB u verze s úložištěm 1 a 2 TB.

Zdroj: Apple

Nově také s 5G a Thunderboltem

Novinkou je také rozšířená konektivita, nový iPad Pro poprvé podporuje také Thunderbolt a USB 4 příslušenství skrz konektor USB-C. Můžete tak nyní připojit celou řadu dalších monitorů, disků a dalších zařízení. Připojit můžete také 6K ProDisplay XDR.

Bezdrátová konektivita byla také vylepšena. Vůbec poprvé podporují tablety od Applu 5G pro připojení k internetu. V USA umí dokonce také milimetrové vlny 5G (mmWave).

Zdroj: Apple

Fotoaparát se dočkal také vylepšení. Nově umí Smart HDR 3 z iPhone 12. Přední kameru doplní nový ultra širokoúhlý 12MPx senzor. S novou funkcí Center Stage pak umí automaticky přibližovat na váš obličej.

Dostupnost a cena

Nový iPad Pro dorazí na trh v druhé půlce května. Cenovka bude stejná a to od 799 dolarů za 11palcový iPad Pro a od 1099 dolarů za 12,9palcový model.

Zdroj: Apple

Aktualizováno

Objednávky začínají 30. dubna a do prodeje zamíří v druhé polovině května.

Exit mobile version