Nově je dostupná aplikace IBD Pod Kontrolou, která pomáhá pacientům s Crohnem a ulcerózní kolitidou

Nově je dostupná aplikace IBD Pod Kontrolou, která pomáhá pacientům s Crohnem a ulcerózní kolitidou
2021-04-12T19:04:44+02:00
• 13. 4. 2021

Zdroj: tisková zpráva organizace Pacienti IBD

Pacientská organizace IBD (IBD = Inflammatory bowel disease) informovala o vydání aplikace pro usnadnění života pacientům s Crohnem a ulcerózní kolitidou. Novinka nese název IBD Pod Kontrolou a je dostupná jak pro Android, tak pro iOS. Pacientům pomáhá s lepší organizací času a dodržováním léčebných postupů. Jen v Česku trpí těmito nemocemi na 55 tisíc osob. IBD Pod Kontrolou vyvíjeli ve spolupráci se slovenskou pacientskou organizací Slovak Crohn Club.

IBD Pod Kontrolou

Aplikace nabízí mnoho užitečných informací a aktuálních poznatků, přehled návštěv u lékařů, deník pacienta, automatické připomínky. Uživatel si může i díky dotazníku vyhodnotit závažnost svého zdravotního stavu. Údaje z aplikace jsou snadno exportovatelné do PDF a možné k předání ošetřujícímu lékaři. Předpokladem je rozšíření funkcí.

„Chronická onemocnění jsou pro pacienty velkým zásahem do jejich každodenního života. Musí plánovat, být důslední a myslet na věci, na které zdraví lidé myslet nemusí. Občas může být stresující zvládat práci, rodinu, školu a své onemocnění, brát pravidelně léky a myslet na kontroly u lékaře. Naše aplikace pomáhá mimo jiné i s lepší organizací času, nastavené notifikace pacientům připomínají braní léků a naplánované kontroly. Pacienti si mohou vést i tzv. pacientský deník a mít tak svou nemoc pod kontrolou,“ říká Martina Pfeiferová, předsedkyně spolku Pacienti IBD.

 

„Základem léčby Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy je pravidelné a dlouhodobé užívání medikamentů. To je nutné i v době klidové fáze nemoci, kdy se pacient cítí dobře a na léčbu snadno zapomene. Dodržování léčebného režimu, označované lékaři jako adherence, je však důležitou podmínkou účinné léčby a řada studií prokázala, že špatná adherence zhoršuje průběh IBD a zvyšuje riziko komplikací. Jedním z cílů nové aplikace je proto zdůraznit význam léčebného režimu a pomoci pacientům s jeho dodržením,“ doplňuje docent Martin Bortlík, koordinátor Pracovní skupiny pro idiopatické střevní záněty při České gastroenterologické společnosti.

IBD Pod Kontrolou IBD Pod Kontrolou

Zdroj: tisková zpráva organizace Pacienti IBD

logo-app IBDPodKontrolou Pacienti IBD z. s. Zdarma ANDROID

logo-app IBDPodKontrolo‪u‬ Pacienti IBD z. s. Zdarma iOS

Zdroj:

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat