Google omezí u Androidu identifikaci aplikací

Google omezí u Androidu identifikaci aplikací
2021-04-02T15:00:34+02:00
• 2. 4. 2021

Autor: Přemysl Vaculík; Zdroj: Dotekomanie.cz

Mobilní operační systém Android je stále poměrně otevřený, byť v poslední době se Google soustřeďuje na omezení možností, zejména s cílem vyšší bezpečnosti a lepší správy soukromých dat. Některá API pro vývojáře jsou navíc omezená jen pro aplikace, které je nutně potřebují ke svému fungování a dávají smysl. Nyní dochází k dalšímu omezení, které se dotkne mnoha aplikací.

Seznam aplikací jen pro některé

V tuto chvíli nedochází ke změně Androidu, že by z ničeho nic některé aplikace nefungovaly. Google se rozhodl upravit programové zásady pro vývojáře, které vzejdou v platnosti již 5. května. Vše se točí kolem QUERY_ALL_PACKAGES, což je část API, pomocí které mohou vývojáři získat seznam aplikací, které jsou nainstalovány v konkrétním smartphonu.

Již v minulosti například došlo k zneužití, kdy pomocí identifikace konkrétní aplikace v systému došlo k úpravě chování. Případně lze zneužít tento seznam pro zacílení útoku, nebo pro sběr informací. V základu nedojde k omezení pro aplikace jako antivirová ochrana, správce souborů, prohlížeče či aplikace pro vyhledání zařízení.

Hero v1 1440 700x500x

Zdroj: Google

I tak budou muset vývojáři deklarovat použití QUERY_ALL_PACKAGES ve vývojářské konzoli. Novinka platí pro všechny aplikace se zacílením na API 30, tedy Android 11. Vývojáři tedy mohou stále produkovat aplikace bez deklarace, pokud nebudou cílit na Android 11. V listopadu ale dojde ke změně, že všechny noví aplikace i aktualizace musí podporovat právě API 30, takže se nevyhnou novému omezení.

Pokud aplikace nesplní požadavky, případně neobhájí nutnost používání QUERY_ALL_PACKAGES, dojde k odstranění aplikace z Obchodu Play. Pokud se vývojář pokusí obejít nové zásady, může dojít ke zrušení účtu.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat