Sony WH-1000XM4 aneb sluchátka pro náročné recenze

Sony WH-1000XM4 aneb sluchátka pro náročné [recenze]
2020-11-04T08:00:33+02:00
• 4. 11. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Letos Sony představilo vlajkový model mezi bezdrátovými sluchátky a zpočátku se hodí naspat, že stojí za pozornost. Konkrétně k nám do redakce dorazil model Sony WH-1000XM4, který byl představen teprve v letošním roce. 

U modelu WH-1000XM4 si nepřiplácíte jen za vynikající kvalitu zvuku, tu totiž najdete i v levnějších sluchátkách. Největším benefitem je extrémní pohodlí a chytré funkce, jako jsou automatické úpravy pro potlačení šumu a okolního hluku. 

Pokud patříte mezi uživatele, kteří tráví spoustu času s nasazenými sluchátky a nechcete se trápit s kabelem, Sony WH-1000XM4 bude drahá investice – na druhou stranu jde o poněkud oprávněnou hodnotu. Jak tedy na tom sluchátka doopravdy jsou a stojí za zvážení? Na to vše si v této recenzi odpovíme.

Sony WH-1000XM4: design a přizpůsobení

Musím říci, že mě sluchátka fascinují mimořádnou pohodlností. Poslední týdny jsem je používal na denní bázi a ani jednou jsem se nesetkal s bolestí hlavy nebo unavenými body okolo uší. A řeknu vám, že jsem v této oblasti velmi vybíravý. 

Letošní vlajkový model je velmi měkký a vlastně i pohodlně prostorný. To znamená, že mi jednotlivá sluchátka pěkně zakryla uši. Na to se váže také vyrovnaná funkce pro redukci okolního hluku – na tuto část se ale podíváme o několik odstavců níže. 

Sony WH-1000XM4

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nicméně, tím, že jsou sluchátka velká, okolní zvuky tlumí už jenom tím, že pokrývají celé uši. Horní strana (tedy spojující pruh obou sluchátek) je vybavena dalším tlustým polštářkem, takže mi pohodlně seděla na hlavě i celé hodiny. Plastový materiál je matný a má až gumový povrch, který je měkký na dotek a působí velmi příjemně. Rám je z vnitřní strany pro větší odolnost samozřejmě vyztužen kovem.

Sluchátka jsou vybavena otočným/sklopným mechanismem. Pokud je tedy nepoužíváte, lze je pro snadnou přepravu sklopit. Součástí balení pak je i přepravní pouzdro, které je ale dost objemné. Případně jsem si sluchátka nechával kolem krku, na kterém jsem je téměř necítil. Za to musím výrobce také pochválit, nestává se totiž často, že bych o sluchátkách nevěděl. 

Sony WH-1000XM4: Ovládání

WH-1000XM4 není vybaven řadou ovládacích prvků. Máme zde tedy tlačítko pro vypnutí/zapnutí, „sidekick“ tlačítko na levé straně a touchpad na pravém sluchátku. Tzv. „sidekick“ slouží pro přepínání mezi režimem pro potlačení šumu nebo si jej můžete nastavit pro vyvolávání asistenta Alexa a Google Assistant. Pokud se rozhodnete ponechat boční tlačítko pro ovládání potlačení šumu, můžete výchozího hlasového asistenta vyvolat klepnutím a podržením touchpadu. 

Sony WH-1000XM4 Sony WH-1000XM4

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dotykové ovládání je docela standardní řešení – přejetím prstem vpřed nebo vzad můžete přepínat mezi skladbami, přejetím nahoru nebo dolů nastavíte hlasitost. Dvojitým klepnutím přehrajete/pozastavíte nebo zvednete telefonní hovor. Klepnutím a podržením dvěma prsty aktivujete funkci „Speak to chat“ (vysvětleno níže).

Zajímavou funkci lze také vyvolat zakrytí rukou pravé sluchátko. Tím se automaticky sníží hlasitost hudby a zesílí okolní zvuky. Tuto funkci jsem často používal během konverzace s kolegy nebo během nakupování. Místo vypínání skladby/podcastu, nebo dokonce sundavání sluchátek z uší jsem jen přiložil ruku. 

V levém sluchátku je optický senzor, který detekuje, zda jsou sluchátka zapnutá. Když je vypnete, automaticky pozastaví vaše média. Pokud je po dobu půl hodiny ponecháte vypnutá, XM4 se automaticky vypne, čímž šetří baterii. To je v pohodě, jediný problém, který jsem s tím měl, byl, že když jsem si sluchátko zavěsil přes klíční kosti, optický senzor hudbu znovu aktivoval. Klepnutí na touchpad pro pozastavení bylo tedy tou nejjistější volbou.

Sony WH-1000XM4: Kvalita zvuku a potlačení šumu

Už starý model XM3 měl skvělé audio. Je tedy třeba si klást otázku, co mohlo Sony udělat, aby byl zvuk ještě lepší? S potěšením mohu prohlásit, že Sony zapracovalo hlavně na basovém rozsahu a funkci pro potlačení šumu, alespoň tedy z mého pohledu. Jak to jen správně vyjádřit – basy v tomto případě jsou, řekněme, čisté. Tím chci říci, že zvuk není tzv. utažen za uši, ale krásně zní. 

Samozřejmě, když jsem zkusil nastavit maximální hlasitost sluchátek, basy bouchaly a duněly. Nepředpokládá se ale, že by běžný uživatel poslouchal hudbu na maximální hlasitost, která je uchu nebezpečná. 

IMG 5733 4032x3024x IMG 5731 4032x3024x IMG 5732 4032x3024x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Středy (zvuku) jsou detailní a velkoryse dávají pocítit chuť každého tónu. Zamiloval jsem si skladby, ve kterých je v hlavní roli kytara. Sluchátka opravdu dobře zachytila důležitost zvuku z kytary. Sluší se napsat, že kdyby někomu nevyhovovalo standardní nastavení sluchátek, nabízí Sony aplikaci Headphones, ve které si uživatel může nastavit ekvalizér. Za to velký palec nahoru. 

Je ale samotná kvalita zvuku hodna ceně přes 10 000 Kč? Ne úplně. Troufám si říci, že podobnou uživatelskou zkušenost získám u jiných sluchátek za méně peněz. Ovšem peníze, které zaplatíte v případě WH-1000XM4, se týkají hlavně funkcí. Počínaje aktivním potlačením šumu až po 360 Reality Audio, automatickou detekci aktivity a duálního připojení. 

Potlačení šumu

Pokud jde o funkci potlačení zvuku, vyjádřím se jedním slovem – fantazie. Jen některé velmi specifické zvuky mi procházely do uší. Zpravidla šlo o náhlé zabouchnutí dveří, slabý řev nedalekého motoru nebo vytrvalé pískání. I přesto ale sluchátka skvěle eliminují průchod okolního hluku. Nejvíce mě ale potlačení šumu bavilo ve chvíli, kdy nebylo přehráváno žádné audio. Tlumí totiž tak dobře okolní šum, že jsem téměř nic neslyšel ani bez přehrávání skladeb. Na druhou stranu, pokud na vás někdo bude v kanceláři křičet, ani o tom nebudete vědět. 

Sony WH-1000XM4

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktivní potlačení šumu vás úplně pohltí do přehrávaného obsahu. Zcela eliminuje prostředí, takže jsem mohl sedět na svém balkónu, popíjet kávu a u toho psát tuto recenzi, zatímco jsem úplně zapomínal, že pod mými nohama je centrum Prahy (i když teda během COVID-19 bych nic neslyšel ani bez sluchátek, vzhledem k prázdným ulicím). 

Pokud ale funkce nebude ve vašem prostředí fungovat dle očekávání, můžete si ji zkalibrovat. Stačí přidržet boční tlačítko a nechat sluchátka provést kouzlo. Zjistil jsem totiž, že po kalibraci se WH-1000XM4 ještě lépe přizpůsobí různému prostředí. 

Aplikace a funkce

Model XM4 můžete připojit k jakémukoli notebooku nebo chytrému zařízení s Bluetooth a okamžitě začít poslouchat hudbu. Doporučuje se však stáhnout si aplikaci Sony Headphones Connect pro Android a iOS, abyste měli lepší kontrolu nad sluchátky, přijímali OTA aktualizace a podobně. 

Co tedy ve skutečnosti aplikace Sony Headphones umí? Vzhledem k tomu, že sluchátka dokážou zjistit, co právě děláte (sedíte, chodíte, běžíte, dojíždíte), můžete pomocí aplikace zvolit, kolik okolního zvuku může pro každý scénář projít do ucha. Případně můžete automatickou detekci úplně deaktivovat. To jsem také udělal, protože automatická detekce byla až příliš citlivá. 

K dispozici je také integrovaný ekvalizér, který je dodáván se spoustou předvoleb, plně ručním režimem a dvěma sloty pro vaše vlastní profily. Aktivní šum můžete také optimalizovat pořizováním fotografií svých uší pomocí selfie kamery telefonu. Stejné fotografie se v aplikaci používají ke kalibraci a aktivaci funkce 360 ​​Reality Audio.

Podpora dvou zařízení

Sony WH-1000XM4 je dodáván s velmi žádanou funkcí – konektivitou pro duální zařízení. To znamená, že můžete mít sluchátka spárovaná se dvěma různými zařízeními současně. Kdykoli na jednom z nich přehráváte zvuk, automaticky projde do sluchátek. Pokud obě zařízení přehrávají zvuk, přednost má zařízení, které bylo první. Tato funkce má ale své oběti. Pokud aktivujete podporu duálního zařízení, již nemůžete používat kodek LDAC – kodek vyvinutý společností Sony pro vysoce kvalitní zvuk přes Bluetooth.

Speak-to-Chat

Speak-to-Chat v podstatě znamená, že WH-1000XM4 detekuje, když s někým mluvíte. Sluchátka tedy sníží hudbu na minimum a upřednostní okolní zvuk. Můžete tedy například rychle konverzovat s prodavačem v obchodě. 

Funkce pracuje dobře, ovšem sem tam se mi stalo, že se aktivovala aniž bych s někým mluvil. To bylo způsobeno konverzacemi jiných lidí. Ačkoliv sluchátka si dokáží zapamatovat můj hlas, ne vždy se dokázala přizpůsobit prostředí. Proto jsem Speak-to-Chat deaktivoval. 

Kvalita hovoru

Zatímco protistrana ve sluchátkách zněla velmi ostře a jasně, vaši volající nebudou s mikrofony úplně spokojeni. Kvalita je přinejlepším přijatelná, ale často budete pravděpodobně požádáni, abyste prostě přepnuli na mikrofon svého smartphonu a mluvili přes něj.

Kabelové připojení

V krabici se nachází standardní stereofonní kabel. Můžete jej použít k připojení WH-1000XM4 ke konektoru pro sluchátka. V tomto stavu je zvuk trochu jiný, protože nepoužívá interní zesilovač, nedochází k potlačení šumu ani k ekvalizéru. Ale stále je zvuk dobrý – ovladače jsou rozhodně vysoce kvalitní. Nejsou ale tak ostré, jako když jsou sluchátka připojena skrze Bluetooth.

Baterie

Společnost Sony uvádí až 30 hodin nepřetržitého přehrávání. Nevíme ale, za jakých podmínek byly tyto testy přesně provedeny. Osobně ale mohu říci, že XM4 může vydržet opravdu dlouho. Za tři dny plného používání jsem se dostal na 40% kapacitu. To zhruba vycházelo na na čtyři až pět hodin denního používání.

Závěr

U modelu WH-1000XM4 si nepřiplácíte jen za vynikající kvalitu zvuku, tu totiž najdete i v levnějších sluchátkách. Největším benefitem je extrémní pohodlí a chytré funkce, jako jsou automatické úpravy pro potlačení šumu a okolního hluku. Oceňuji také dlouhou výdrž na jedno nabití, kvalitní materiálové zpracování a hlavně dobře zpracované basy. Pokud tedy máte hluboko do kapsy, vlajková sluchátka od Sony vás rozhodně nezklamou. Nutno ale podotknout, že podobného zvukového výstupu se dočkáte i u levnějších variant. Zde si zkrátka připlácíte za „exkluzivitu“ v podobě chytrých funkcí.

Klady:

  • Materiálové zpracování
  • Basy
  • Design
  • Měkké ovladače
  • Ochranné pouzdro součástí balení
  • Aktivní potlačení šumu

Zápory:

  • Sluchátka při kabelovém připojení ztrácí klíčové funkce
  • Vysoká cena
  • Občasné problémy s funkcí Speak-to-Chat a

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Michal Cemper

8. 9. 2021, 14:33

Tyhle sluchátka se mi taky docela líbí. Přemýšlel jsem nad nimi, ale na začátku roku jsem si z https://www.mibandshop.cz/obaly-a-kryty-na-apple-airpods/ pořídil AirPody včetně krytů a dalšího příslušenství, tak se mi to nechce měnit. Navíc s AirPody jsem docela spokojený, tak to zatím nechávám tak nějak žít vlastním životem. Každopádně do budoucna bych to asi někam posunul. Jsem holt namlsaný z in-earových poslechů při hraní na podiu, tak bych měl nejradši tuhle kvalitu zvuku všude s sebou :)

noKos Kostelnik

8. 1. 2021, 21:48

„Pokud je po dobu půl hodiny ponecháte vypnutá, XM4 se automaticky vypne“ – to je ovsem libova veta. Nekdo Vam ten clanek zjevne nekorektne zkorektoval :-)

Martin Hlavnička

4. 11. 2020, 21:07

Sluchátka jsem měl necelé dva týdny a musel jsem je vrátit. Měl jsem připojený notebook, kde jsem poslouchal muziku a telefon na hovory. Problém ovšem nastal hned, když mi někdo zavolal na telefon. Sluchátka se přepla, hovor proběhnul v pořádku, po jeho ukončení se hudba na notebooku ovšem už nespustila, ba co víc, i když jsem jí spustil ručně, čas na přehrávači běžel, ze sluchátek žádný zvuk…mezi připojenými zařízeními sluchátka byly, zvuk na ně přepnutý byl taky a ticho…tak jsem vypnul a zapnul Bluetooth v notebooku, sluchátka jsou opět spárována, ale zvuk žádný…vypnu tedy sluchátka a pokouším se je hned zapnout…nic…čekám pět minut, stále nic…připojím je ke kabelu napájení a konečně, sluchátka mi jdou zapnout…po zapnutí se opět spárují obě zařízení, zvuk z notebooku krásně hraje a pak…další telefonát a všechno zase znovu…Huawei Freebuds Pro v tomhle fungovaly výborně, ihned po hovoru se spustil automaticky zvuk z notebooku, kde to hudbu automaticky zastavilo…zkusil jsem sluchátka reklamovat, přišla nová, ale problém přetrval…tak šly z domu definitivně…

Zdeněk Koutský

VIP 4. 11. 2020, 21:12

V prvé řadě, díky za komentář. Používáte MacBook? Protože podobný problém jsem měl snad se všemi sluchátky, dokonce i s AirPods a AirPods Pro. Řekl bych, že minimálně v mém případě jde o problém systému

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat