Withings Scanwatch – hybridní hodinky, co se postarají o vaše zdraví recenze

Withings Scanwatch – hybridní hodinky, co se postarají o vaše zdraví [recenze]
2020-10-23T09:30:58+02:00
• 23. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnost Withings, kterou na chvíli koupila Nokia a pak zase prodala, už má za sebou dlouholetou zkušenost s vyráběním hybridních hodinek. Hybridní hodinky kombinují vzhled klasických ručičkových hodinek spolu s několika chytrými funkcemi a v dnešní době také už malým jednoduchým displejem. Tomu není jinak ani u nejnovějších Withings Scanwatch, které zaujmou především pokročilým sledováním vašeho zdraví. Umí totiž třeba měřit EKG nebo SpO2. Jak hodinky obstály v našem testu?

Konstrukce

Na první pohled by laik skoro ani nepoznal, že máte na ruce chytré hodinky. Těm totiž v případě Withings Scanwatch dominuje standardní ručičkový ciferník místo displeje. Teprve v malém kroužku uvnitř ciferníku se nachází zobrazovací panel, který je však velmi jednoduchý. Pod ním se pak nachází ještě jeden malý fyzický ciferník, který v procentech ukazuje ušlé kroky podle vašeho denního cíle.

Scanwatch 4 5521x3099x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hodinky jsou celé z kovu a zpracování je opravdu skvělé. Na boku se nachází jen jedna korunka, která je otočná a slouží pro pohub v systému a lze ji zároveň stisknout. Jiné tlačítko na těle nenalezneme.

Tloušťka činí 13,7 mm, na ruce jsou tedy tlustší než klasické hodinky a zhruba stejně tlusté většina chytrých hodinek s velkým displejem.

Krycí sklo je safírové, což je velmi pozitivní vlastnost v této cenové hladině. Sklo je dost vypuklé a odráží se v něm vaše okolí. Kvůli tomu je občas ciferník hůře čitelný. Částečně tak funguje pomalu jako zrcadlo.

Withings 2 5306x2979x Withings 5 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Scanwatch jsou voděodolné, přičemž vydrží tlak 5 ATM a jsou navržené až do hloubky 50 metrů. Přímo v systému se navíc nachází možnost sledování plavání. Vibrace hodinek jsou vcelku průměrné, rozhodně nečekejte haptickou odezvu jako třeba na Apple Watch.

Pásky jsou vyměnitelné, jedná se o klasické 20mm verze. My jsme testovali hodinky se silikonovým páskem, lze ale koupit i originální kožené. Testovaný pásek byl však pohodlný a hodí se i na sportování.

Scanwatch 7 5512x3094x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na zadní straně se nachází senzor srdečního tepu a další nezbytné senzory pro měření EKG a okysličení krve. Při měření těchto dvou funkcí je třeba položit prsty druhé ruky na čelní stranu hodinek. Posléze po 30 sekundách se dozvíte výsledek.

Displej

Jak jsem už zmiňoval v předchozích kapitolách, máme tu jen mini displej pro základní informace. Jedná se o PMOLED panel s rozlišením „přes 9000 pixelů“ (takto to uvádí přímo výrobce na svých stránkách). Rozlišení tedy není nejvyšší, rastr je trochu vidět, to ale vůbec nevadí. Maximální jas je pro tento černobílý displej dostatečný, činí 260 nitů. Velmi dobře funguje také automatická regulace jasu.

Výchozí nastavení displej při naklonění ruky nerozsvítí, lze to ale zapnout. Vždy se vám pak zobrazí čas v digitálním tvaru a datum. Vzhled tohoto mini ciferníku nelze měnit. Poté při potažení korunkou vidíte váš tep, kroky, ušlou vzdálenost, vystoupaná patra, možnost měření EKG, SpO2, cvičení, hodiny se stopkami, budíky a časovačem a nakonec je tu nastavení.

Scanwatch 6 5202x2920x Scanwatch 5 5350x3003x

Stačí displej naklonit a už máte zrcadlo; Zdroj: Dotekomanie.cz

Hardware

Withings Scanwatch jsou hodně zaměřeny na zdravotní funkce a nabízejí pokročilé měření EKG a SpO2 kromě měření srdečního tepu. Tep se měří průběžně celý den a pak si jej můžete zobrazit v aplikaci na pěkných grafech. Pro změření EKG nebo SpO2 je nutné položit druhou ruku na část ciferníku. Pak po 30sekundovém měření zjistíte výsledek. EKG mě vždy vyšlo jako „Normal“, měření okysličení krve SpO2 jsem měl většinou v hodnotách 97-100 procent, což jsou standardní hodnoty zdravého člověka.

IMG 3765 1125x2436x IMG 3760 1125x2436x IMG 3762 1125x2436x IMG 3750 1125x2436x

Aplikace HealthMate; zdroj: Dotekomanie.cz

Měření EKG lze pak exportovat v PDF. Hodinky dále dokáží detekovat nepravidelný tep, příliš vysoký nebo příliš nízký tep. To může být počátek nějakých problémů se srdcem. Já osobně jsem naštěstí žádnou takovou notifikaci nedostal. Aktivovat si můžete také detekci fibrilace síní, což ale výrazně snižuje výdrž baterie a zdravá osoba toto měření většinou nepotřebuje.

Zajímavou funkcí je pak také monitorování dýchání, což vám v noci sleduje nasycení kyslíkem, tep, frekvenci dýchání a váš pohyb. Na základě toho pak pomocí algoritmů detekují abnormálie, především v dýchání, což může opět být počátek zdravotních problémů.

IMG 4018 1125x2436x IMG 4021 1125x2436x IMG 4019 1125x2436x IMG 4022 1125x2436x

Aplikace HealthMate; zdroj: Dotekomanie.cz

Samozřejmostí je též sledování spánku. Osobně nerad s hodinkami spím, přesto jsem se jako v každé recenzi s hodinkami párkrát vyspal. Statistiky jsou podrobné, vidíte fáze spánku a aplikace vám spánek také dokáže ohodnotit, což považuji plus. Nemáte tak jen surová data. Jako menší mínus vidím fakt, že i po zazvonění budíku se bere čas strávený ještě v posteli jako čas spánku, přestože jste už vzhůru.

Fitness

Samozřejmostí je dnes už sledování kroků, ušlé vzdálenosti a počet vystoupaných pater. Pro sport můžete sledovat váš běh, plavání, jízdu na kole, chůzi a na všechny další aktivity je tu režim ostatní. Jsou to tedy základní aktivity. Osobně mě trochu mrzí absence GPS. Pokud chcete při běhu vědět přesně vaši uběhlou vzdálenost, budete u sebe muset mít telefon. Přes aplikaci Healthmate lze totiž brát GPS lokaci z telefonu.

IMG 3754 1125x2436x IMG 3755 1125x2436x IMG 3757 1125x2436x IMG 3758 1125x2436x

Aplikace HealthMate; zdroj: Dotekomanie.cz

Bez připojeného telefonu je měření vzdálenosti při běhu docela nepřesné – hodinky mi naměřily 5 km, zatímco reálná vzdálenost po změření na mapě byla 4 km. Pokud byste si pak chtěli pouštět hudbu při běhání, tak to přes hodinky nelze, musíte na to použít také váš telefon.

Nicméně statistiky po doběhnutí jsou relativně detailní, vidíte průměrné tempo, nejrychlejší kilometr, stoupání, váš tep v průběhu včetně zón a hodinky vám určí také fitness level.

Výdrž baterie

Výdrž baterie je většinou u chytrých hodinek tak trochu Achillova pata. Withings Scanwatch jsou ale hybridní hodinky, které naopak nabízejí velmi dobrou výdrž. První týden jsem v hodinkách zapnul úplně všechny funkce včetně respiratory scan a všech sledování. To mi vydržely přesně týden, než jsem musel vyhledat nabíječku.

Pak jsem ale hodinky uvedl do výchozího nastavení a nastavil pouze důležité funkce pro běžného člověka. Tep se tedy měřil každých 10 minut, notifikace z telefonu stále chodily, respiratory scan však zůstal vypnutý. S tímto obyčejným nastavením mi za jeden týden ubylo zhruba 25 procent baterie. A to jsem byl s hodinkami během toho dvakrát běhat na půl hodiny. Výdrž tak považuji za opravdu skvělou a udávaných 30 dní od výrobce považuji za reálné.

Withings 7 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kompatibilita

Propojit můžete Withings jak s Androidem, tak s iOS. My jsme testovali hodinky se systémem iOS, kde fungují bez problémů. Jelikož se jedná o chytré hybridní hodinky, lze dostávat na malý displej také notifikace. Ty můžete dostávat z jakékoliv aplikace ve vašem telefonu. Jediný menší problém je v horší podpoře české diakritiky. Ta se sice zobrazí, ale zvláštním fontem. Nevypadá to tak moc hezky. Na notifikace nelze nijak reagovat.

Samotná aplikace HealthMate, která slouží pro párování s hodinkami a zobrazení všech dat z nich, je povedená a velmi dobře optimalizovaná. Potěšil mě také její líbivý vzhled a vysvětlivky k většině údajům.

Zhodnocení

Withings Scanwatch rozhodně nejsou pro každého, technologický nadšenec vyžadující mnoho funkcí by se měl asi poohlédnout po modelu jiné značky. Nebudou ideální ani pro sportovce vyžadující podrobné statistiky, osobně mi velmi chybí GPS a možnost ovládání či uložení hudby. Základní fitness funkce obstarají skvěle a především se postarají o sledování vašeho zdraví. Takto podrobné statistiky a funkce jako EKG většinou neumí podobné chytré hodinky s podobnou cenovkou.

Cena se pohybuje od 7800 Kč (38mm) nebo od 8400 Kč (testovaná větší 42mm verze). To je relativně vysoká cenovka, pokud bychom hodnotili podle kritéria, co hodinky umí. Za stejnou cenu totiž můžete mít třeba Galaxy Watch Active 2, které mají velký displej s hromadou aplikací a také EKG (v budoucnu nabídnou po updatu). Rozhodně vám ale nevydrží několik týdnů na baterii.

Scanwatch 1 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Withings si s novými Scanwatch tak trochu vytváří svoji kategorii a buď se vám jejich hodinky líbí, nebo si koupíte ty chytré s velkým displejem. Mně osobně přijde dnes recenzovaný model velmi povedený, a jako menší kritiku považuji absenci GPS nebo nedokonalou podporu češtiny. Naopak velmi potěší elegantní design v čele se safírovým sklíčkem, skvělá aplikace pro telefon a nebo dlouhá výdrž baterie.

Klady

  • Povedený elegantní design
  • Kvalitní zpracování
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Mnoho zdravotních funkcí

Zápory

  • Nepodporují plně českou diakritiku
  • V krycím skle se vše odráží a je jako zrcadlo
  • Absence GPS vzhledem k ceně

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat