Tapo P100 je mini zásuvka, která promění vaší 20 let starou lampu na chytrou zkušenost

Tapo P100 je mini zásuvka, která promění vaší 20 let starou lampu na chytrou [zkušenost]
2020-10-22T13:30:29+02:00
• 22. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

8

Tapo P100 Wi-Fi Smart Mini Plug, tak zní celý název, patří mezi nejjednodušší a zároveň nejkvalitnější produkty na trhu. Disponuje malým obdélníkovým designem s rozměry 51 x 72,0 x 40 mm a jedinou zdířkou pro připojení elektrického zařízení. Na první dobrou se nemusí zdát, že jde o zajímavé zařízení k recenzi. Já i přesto produkt delší dobu testoval a v určitých momentech jsem byl překvapen. Přináším vám tedy osobní pohled na chytrou zásuvku. 

Asi by se na začátek hodilo říci, že jde o zajímavý produkt hlavně kvůli své ceně. Za necelých 500 Kč si totiž můžete vytvořit malou chytrou domácnost. Asi s tímto kouskem nebudete moci aktivovat oheň v krbu, ale pouštění světel skrze telefon také není k zahození. Pojďme si ale nejprve představit samotný produkt. 

Tapo P100 má obdélníkový design

Celá zásuvka je obalena obdélníkovým polykarbonátem. V levém horním rohu se nachází LED dioda spolu s tlačítkem. LED dioda se může zdát jako zbytečnost, vězte ale, že se hodí. Díky ní jsem věděl, zda je zásuvka připojena k Wi-Fi – indikuje mezi zelenou a oranžovou. Postranní tlačítko mi pak umožnilo jednoduchý manuální přístup k procesu zapnout/vypnout. 

Pokud jde o více „technické“ části, je zde několik funkcí. Tak třeba Bluetooth 4.2, které pomáhá konfigurovat zařízení a 2,4GHz Wi-Fi, pomocí kterých jej můžeme připojit k síti a používat s aplikací, Alexa nebo Google Assistant. Podotýkám, že pokud zvolíte aplikaci, musíte mít telefon minimálně s Androidem 4.3 a iOS 9.0. Zásuvka pak podporuje maximální zátěž 2300 W a 10 A a je schopna jej připojit k oběma proudům 220-240 V (~ 50/60 Hz, 10 A).

Tapo P100 Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Než budu hovořit o svých zkušenostech s používáním, uvedu vám příklad použití. Tapo P100 v podstatě umožňuje připojit jakékoli malé zařízení, lampu a tak dále. Většina lidí do těchto malých zásuvek připojuje právě lampy, ze kterých se najednou stanou chytrá zařízení. V mém případě jsem se rozhodl udělat totéž, jiné smysluplné využití jsem doma nevymyslel. 

Od prvního dne používání mi bylo jasné, jakou jednoduchost Tapo P100 nabízí. Například nepotřebujete žádný zbytečný rozbočovač ani nic dalšího, stačí si jen stáhnout Android nebo iOS aplikaci do smartphonu a postupovat podle pokynů. 

Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Celý proces instalace je stejně jednoduchý, jako otevření aplikace. Stačí si tedy vytvořit účet (nebo se přihlásit k již stávajícímu účtu) a vybrat typ zařízení, které chcete přidat. V tomto případě jsem zvolil chytrou zásuvku, protože jde o chytrou zásuvku. Následně proběhne krátké spárování. Zprvu jsem proces instalace pokazil tím, že jsem s telefonem odešel do jiného pokoje. Pokud tedy nechcete proces opakovat, doporučuji být k zásuvce co nejblíže. Spárování probíhá skrze Bluetooth a verze 4.2 nemá ještě takový dosah. Po spárování pak zásuvku připojíte k Wi-Fi. Tak jednoduché to je. 

Tapo P100: Několik chytrých možností a zajímavý režim Nepřítomnost

Widget, který je přidán do aplikace, mi skvěle umožňoval zapnout nebo vypnout zařízení jediným stisknutím odkudkoliv pomocí telefonu. Škoda jen, že zásuvku nelze přidat přímo do platformy HomeKit. To je ale obecně známý neduh firmy TP-Link. Nicméně, zmíněný widget umožňuje také přístup ke složitějším úkonům, pomocí kterých je možné nastavit časovač nebo naprogramovat kalendář. Mohl jsem si tedy jednoduše nastavit čas a datum, kdy se zásuvka automaticky zapne a vypne. 

Tapo P100 Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Další velmi zajímavou možností je režim pro nepřítomnost, který můžete naprogramovat na určitou dobu, po kterou se zařízení náhodně zapne a vypne. To se hodí zejména v době, kdy trávíte čas mimo domov a chcete veřejnosti udělat dojem, že se na pozemku nacházíte. Můžete si tedy nastavit, aby se náhodně rozsvítila světla. 

Widget pak poskytuje informace o době zapnutí zařízení s denním měřením za poslední týden a za posledních 30 dní. Aplikace je tedy velmi jednoduchá, přehledná a celkem bohatá na funkce. Jak jsem ale uvedl výše, trochu ve mně imponuje pocit, že by nebylo od věci, kdyby bylo možné zásuvku přidat do HomeKitu. Aktivovat zásuvku třeba skrze hodinky by bylo o dost příjemnější, než otevírat speciálně navrženou aplikaci. 

Hlasové ovládání pomocí Alexa a Google Assistant

V rámci aplikace máme sekci nazvanou „Já“, která nám v zásadě umožňuje konfigurovat náš profil, ale také aktualizovat firmware zařízení, sdílet jeho použití s ​​členy rodiny a aktivovat hlasové ovládání pomocí Alexa a Google Assistant.

Právě ovládání pomocí hlasu je celkem „cool“ funkcí. Stačí zadat telefonu příkaz a aplikace si poradí s daným úkonem. Vlastně, jedinými příkazy jsou „zapnout“ a „vypnout“. I přesto tyto dva příkazy fungovaly na výbornou. Google Assistant i Alexa si poradil. 

Závěr

Od samého začátku se může TP-Link Tapo P100 zdát omezený, ale pravdou je, že omezení jsou dána zařízeními, která k němu připojujeme, a naší představivostí. Zásuvka stojí jen 500 Kč, což je velmi málo na to, abyste dokázali z vaší 20 let staré lampy udělat lampu chytrou. Pokud máte navíc doma Alexu nebo Google Assistant, je zapínání a vypínání velmi pohodlné. Režim nepřítomnosti se jeví jako skvělý doplněk, během dovolené tak můžete mít klidnou hlavu. 

Obecně mohu prohlásit, že jde o dobré a kvalitní zařízení, tedy pokud máte jasno, pro jaký účel budete zásuvku používat. Jeho malá velikost a velmi zajímavá cena, včetně aplikace s různými funkcemi a integrací hlasových asistentů, je ideální pro všechny, kteří nechtějí platit tisíce korun za nové chytré produkty.

Klady:

  • Ovládání připojených zařízení pomocí mobilní aplikace Tapo
  • Možnost přednastavit si plán automatické správy zařízení
  • Kompatibilní s Amazon Alexa nebo Google Assistant
  • Režim pro nepřítomnost
  • Kompaktní rozměry, díky kterým neblokuje sousední zásuvky
  • Jednoduché nastavení a používání
  • Není potřeba žádný rozbočovač

Zápory:

  • Není možné zásuvku přidat do HomeKitu

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Mám zkušenost, že kromě připojení lampy nemám k čemu bych to využil, ale hlavně, že „ve mně imponuje pocit“… 🤦‍♂️🤷‍♂️

Někdy je vážně lepší převzít marketingové materiály od výrobce…

Petr Šraier

23. 10. 2020, 15:34

Hlavně tedy nechápu, proč jsou všechny fotky „nohama vzhůru“ = kolíkem dolů…?

Když je to tedy hejt, můžete mi tedy prosím objasnit, co tou větou chtěl autor říci? Cituji „Jak jsem ale uvedl výše, trochu ve mně imponuje pocit, že by nebylo od věci, kdyby bylo možné zásuvku přidat do HomeKitu.“ Hlavně mě zajímá kotext slova „imponuje“ se zbytkem věty. Pokud totiž používáte slova, aniž byste znal jejich význam, můžete vypadat jako (doplňte si sám). A o úrovni vašeho webu svědčí věta – „Raději si pospěšte, skladové zásoby ryhle mizí.“ u každý kraviny, kterou propagujete. Když pominu, že nemáte ani páru o skutečných skladových zásobách, tak už jen to, že tu větu nejste schopni ani obměnit a opakujete ji pořád dokola, je vypovídající samo o sobě.

Wilbur Smith

22. 10. 2020, 14:11

No, ve vás “ trochu imponuje pocit, že by nebylo od věci, kdyby bylo možné zásuvku přidat do HomeKitu“, já mám zas pocit, že mi návštěvy tohohle amatérreklamního webu stačily. Tak GL a šáteček…

Martin Smola

22. 10. 2020, 16:16

Tak si založte vlastní web, svá moudra si prezentuje tam a nedehonestujte práci druhých.

Pro ostatní čtenáře, které to narozdíl od Vás zajímá, aktuálně je zásuvka v akci na Alze za 350,- Kč a v balení 2 ks za 700,-.

Wilbur Smith

22. 10. 2020, 17:01

Vy vážně význam toho slova co jste použil neznáte koukám…

Zdeněk Koutský

VIP 22. 10. 2020, 17:04

Wilbure, pokusím se příště do recenze dávat méně osobních zkušeností / názorů :-))

Martin Smola

23. 10. 2020, 1:51

@Zdeněk Koutský Naopak, v tomto typu recenze jsou Vaše osobní zkušenosti a názory pro článek klíčové. (věřím, že Vaše odpověď je myšlena ironicky). Nedejte na podobné hejty a pište ve stejném duchu dál..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat