Google upravuje podmínky pro vývojáře kolem placení

Google upravuje podmínky pro vývojáře kolem placení
2020-09-28T20:28:07+02:00
• 29. 9. 2020

Zdroj: Google

Google nastavil podmínky pro vývojáře poněkud jednoduše, takže některé společnosti mohly obcházet pravidla a nabízet například předplatné mimo platební systém Google Play. Díky tomu například Spotify nemusí odvádět 30 % z ceny samotnému Googlu. Již jsme vás informovali, že se chystá změna, ale jak dodává společnost, nové podmínky v podstatě vychází z těch původních, jen jsou detailnější.

Nová pravidla

Sice Google uvedl, že změna v oblasti podmínek kolem placení v aplikacích distribuovaných skrze Obchod Play, není něco zcela nového, ale jde pozorovat přísnější pojetí. Můžeme očekávat, že tentokrát budou muset i větší společnosti odvádět poplatek Googlu.

EeNMEgBXgAAZqQR 1024x589x

Zdroj: Google

Platební systém Google Play v aplikacích se budou týkat samozřejmě digitálních věcí, také předplatného, funkcí, obsahu aplikací a cloudového softwaru a služeb.

  • položky (například virtuální měny, životy navíc, další herní čas, doplňky, postavy a avatary),
  • předplacené služby (např. fitness, hra, seznamování, vzdělávání, hudba, video nebo jiné služby s předplaceným obsahem),
  • funkce nebo obsah aplikace (např. verze aplikace bez reklam nebo nové funkce, které bezplatná verze nenabízí),
  • cloudový software a služby (například služby úložiště dat, software pro zvýšení firemní produktivity nebo software pro správu financí).

Google také definoval, k čemu se nesmí platební systém Google Play používat. Zde najdeme příklady kolem bankovních služeb, fyzických produktů a služeb, případně hazardu atd. Dále nová pravidla zmiňují, že pokud autor aplikace nemůže dodržet podmínky kolem placení skrze Google Play, tak nesmí ani odkazovat na alternativní platební systém.

Jiné aplikace než jsou uvedené v části 2(b) nesmí uživatele přesměrovávat na jinou platební metodu než fakturační systém služby Google Play.  Tento zákaz zahrnuje přesměrování uživatelů na jiné platební metody mimo jiné těmito způsoby…

Pro některé vývojáře se ale může jednat o nepřijatelné podmínky. Odhadujeme, že Epic Games patří mezi takové. V tomto ohledu Google doslova uvádí, že svůj obsah mohou nabízet přes alternativní obchody s aplikacemi. Což je řešení, aspoň v případě Androidu. Nové podmínky budou platné od 20. ledna 2021, takže vývojáři mají dostatek času na případné úpravy.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat