iOS aplikace používají clipboard data

iOS aplikace používají clipboard data
2020-07-01T15:00:11+02:00
• 1. 7. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Sociální síť TikTok sice ukončuje své clipboard čtení na operačním systému iOS, to ale neznamená, že by ostatní vývojáři šli stejnou cestou. Výzkumník bezpečnosti Tommy Mysk v rozhovoru pro Ars Technica uvedl, že dalších 53 aplikací identifikovaných v březnu stále bez rozdílu zachycují clipboard data a potenciálně sdílejí citlivá data s dalšími zařízeními v okolí pomocí stejného Apple ID. O to hůře, když jde o velké aplikace. 

iOS aplikace, včetně TikToku, pracují se schránkou

Toto chování je totiž viditelné nejen ve zpravodajských aplikacích, jako je Fox News, New York Times a Wall Street Journal, ale nachází se také v hrách jako Fruit Ninja a PUBG Mobile. Sociální aplikace, jako Viber, Weibo a Zoosk, taktéž clipboard data zachycují. Dokonce to dělají i aplikace AccuWeather, DAZN a Overstock. 

iOS 14

Zdroj: Dotekomanie.cz

Někteří vývojáři aplikací třetích stran se již zavázali změnou tohoto chování. TikTok, 10% Happier a Hotel Tonight ruší využívání clipboard dat. Existují ale také aplikace, které chytře clipboard používají. Například Pixelmator jen tahá data, pokud je otevřen obrázek. Nebude tedy žádným překvapením, pokud příchod iOS 14 razantně změní i další pravidla fungování aplikací. 

Nejde však jen o to, že tato hrstka aplikací zneužívá klávesnice. Existuje totiž také možnost, že mnoho dalších aplikací vykazuje podobné chování. Není také jasné, jak se tyto aplikace chovají na druhém břehu, tedy na Androidu. TikTok nijak nepotvrdil ani nevyvrátil, že by na systému Android měl přístup k clipboard datům. Bez ohledu na vaše zařízení je tedy dobré se vyhnout kopírování citlivých dat, pokud možno. Při kopírování citlivých informací doporučujeme smazat schránku, například zkopírováním neškodného textu. 

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat